Alegerea lentilelor pentru ochelari

Sa cumperi lentile necesita decizii asupra designului lentilelor, materialului acestora, si a tratamentului pe care il alegi pentru lentile.

Ce fel de lentile imi trebuiesc?


Opticianul tau probabil ti-a recomandat deja tipul de lentile si modelul. Lentilele monofocale sunt pentru corectarea unei singure probleme a vederii. Intreaga lentila realizeaza corectia doar a unui viciu de refractie.

Lentilele multifocale corecteaza mai multe probleme ale vederii (ex. presbopia). Exista mai multe tipuri de lentile multifocale:


1. Bifocale: lentile pentru ochelari sunt impartite in doua. Partea de sus este pentru vederea la distanta, iar cea de jos este pentru vederea de aproape.
Poti vedea cele 2 parti ale lentilei, pentru ca exista o linie ce le desparte.

2. Trifocale: sunt ca si cele bifocale, doar ca lentilele sunt impartite in 3 parti. Partea de sus este pentru distanta, cea din mijloc pentru vederea intermediara,  iar partea de jos pentru apropiere. Cele 3 parti sunt separate de linii vizibile. Aceste lentile sunt folositoare celor care trebuie sa priveasca la 2 distante diferite, de exemplu pentru pianisti care citesc notele la o distanta diferita de cea la care citesc o carte.

3. Lentile progresive: Aceste lentile nu au linii de separare, dar exista o mica portiune care separa lentilele.  Exista cateva distorsionari la marginile lentilei.
Poti obtine o vedere buna cand iti indrepti fata direct spre ce vrei sa vezi. Obisnuirea cu lentile progresive necesita putin timp de acomodare.


Ce materiale sunt folosite pentru lentile?


Lentile din sticla:


  • Normale: Lentilele de geam nu sunt la fel de usor de zgariat precum cele de plastic. Ele pot fi folosite pentru multe tipuri de prescriptii. Acestea sunt mai grele decat cele de plastic.
  • Asferice: Lentilele de sticla pot fi facute si dintr-un tip special de sticla. Aceste tipuri de lentile sunt mult mai subtiri decat cele normale, si sunt potrivite celor care au nevoie de o corectie mai mare si necesita lentile normale groase.


Lentile din plastic:


  • Asferice: Acestea functioneaza precum cele din sticla.
  • Lentile din policarbonat: Acestea sunt foarte rezistente la impacturi. Sunt ideale pentru copii, atleti, sau pentru persoane care necesita siguranta la locul de munca. Sunt usoare si comfortabile. De asemenea au protectie UV. Pentru o mai buna protectie, ramele speciale care sunt rezistente la impact, sunt recomandate. Daca ai probleme, din diferite motive, la un ochi, opticianul tau iti poate recomanda acest tip de lentile pentru a-ti proteja ochiul sanatos. Daca nu ai nevoie de ochelari pentru a vedea mai bine, poti folosi ochelari cu acest tip de lentile, fara prescriptie.