7 sfaturi pentru ochi mai sanatosi

Cateva schimbari in stilul de viata pot imbunatati sanatatea ochilor tai si ii pot proteja de cele mai comune afectiuni oculare, cum ar fi cataracta.

Iata 7 pasi pe care ii poti urma pentru a-ti pastra ochii sanatosi.


1. Alimentatie sanatoasa

Dintre alimentele care te ajuta sa-ti pastrezi ochii sanatosi fac parte: spanacul, varza, prazul, avocado, piersicile si afinele. Pestele de apa rece precum tonul, macroul, sardinele sunt surse excelente de grasimi Omega-3, recomandate pentru sanatatea ochilor.


2. Nu sari peste orele de somn

Un somn linistit ajuta ochii sa se odihneasca. Lipsa de somn si oboseala poate duce la ochi sensibili, rosii, iritati si injectati.

Pentru a inlatura aceste simptome cauzate de lipsa de somn poti aplica comprese reci (un pachetel de ceai inghetat sau feliute de castravete) pe ochi in timp ce esti asezat pe spate si te relaxezi timp de 10 minute.


3. Renunta la fumat

Riscul aparitiei afectiunilor oculare este mai ridicat la fumatori. Conform studiilor, fumatorii sunt de 2 ori mai predispusi sa-si pierda vederea la batranete decat nefumatorii.


4. Foloseste ochelari de protectie

Se pare ca foarte multe dintre accidentele care ne afecteaza ochii au loc acasa.
Folosind ochelarii de protectie cand desfasori o actiune riscanta pentru sanatatea ochilor tai, ii poti proteja de accidentele care pot avea loc.


5. Limiteaza cantitatea de alcool pe care o consumi

Consumul de alcool afecteaza functionarea ficatului, reducand nivelul de glutation, un puternic antioxidant, care ajuta la protejarea ochilor de diferite afectiuni.


6. Protejeaza-ti ochii de razele ultraviolete

Expunerea indelungata la raze UV poate avea efecte dezastruase pentru ochii tai si reprezinta un factor de risc in aparitia cataractei.


7. Mergi regulat la doctor

Este recomandat sa iti examinezi ochii o data la 2 ani.