Salveaza-ti viata - depisteaza din timp cancerul la san!

Cancerul la san este curabil, dar cu singura conditie de a fi diagnosticat la timp... De aceea, trebuie sa stii cum se realizeaza corect autoexaminarea, ce ar trebui sa te ingrijoreze si care sunt principalele investigatii in descoperirea acestui tip de cancer.

Cancerul la san este curabil, dar cu singura conditie de a fi diagnosticat la timp... De aceea, trebuie sa stii cum se realizeaza corect autoexaminarea, ce ar trebui sa te ingrijoreze si care sunt principalele investigatii in descoperirea acestui tip de cancer.

Roxana Sucu, medic doctorand obstetrica - ginecologie, Spitalul de obstetrica-ginecologie Polizu, a raspuns celor mai frecvente intrebari despre autoexaminare, primul pas pe care trebuie sa-l faci pentru a cunoaste starea de sanatate a sanilor tai si semnalele care ar trebui sa te ingrijoreze, dar si despre principalele investigatii medicale necesare.

Cum se realizeaza corect palparea sanilor si care este perioada lunii in care ar trebui facuta?


Autoexaminarea sanului contribuie la detectarea precoce a cancerului si poate ameliora supravietuirea la pacientele cu carcinom mamar.

De fapt, cele mai multe cancere mamare sunt descoperite initial prin palpare de catre pacienta si nu de catre medic. Desi femeile tinere au incidenta redusa a cancerului mamar, insusirea tehnicii de autoexaminare este importanta, astfel incat aceasta sa devina obisnuinta.

Autoexaminarea sanilor se realizeaza in fata unei oglinzi, in timp ce femeia se afla intr-o pozitie ortostatica (verticala) sau sezand, pentru depistarea asimetriei sanilor, retractiei tegumentare sau mamelonare. Retractia tegumentara poate fi observata prin ridicarea bratelor deasupra capului sau plasarea palmelor pe solduri, manevra ce determina contractia muschilor pectorali.


Ulterior, se palpeaza fiecare san cu ajutorul degetelor mainii controlaterale in cercuri concentrice. Aceasta tehnica poate fi realizata in timpul dusului, deoarece sapunul si apa pot creste sensibilitatea palparii. Ulterior, se palpeaza fiecare cadran al sanului si axila, in timp ce femeia sta pe spate.

In cazul femeilor aflate in perioada de premenopauza este indicata examinarea lunara a sanilor in prima saptamana dupa perioada menstruala. Orice anomalie sau modificare trebuie raportata medicului. Daca medicul nu poate confirma modificarea semnalata de pacienta, examinarea trebuie repetata dupa o luna sau imediat dupa terminarea perioadei menstruale urmatoare.

Ce anume ar trebui sa ne alarmeze, in urma palparii, si in ce situatie este necesar sa ne prezentam de urgenta la medic?


Tumorile mamare, in special cele canceroase, sunt asimptomatice, fiind descoperite prin palpare sau prin screening (mamografie si autoexaminare).
La nivelul sanului survin modificari minime in timpul ciclului menstrual. In cursul fazei premenstruale, la nivelul sanului pot aparea, cu caracter tranzitoriu, nodularitate crescuta si o usoara tumefiere, modificari ce sunt lipsite de semnificatie patologica.

Prezenta la palpare a nodulilor persistenti, prezenti mai ales la femeile in postmenopauza, precum si a unor mase tumorale ferme, nedureroase, cu margini neregulate, impun prezentarea de urgenta la medic.

De asemenea, aparitia secretiei mamelonare la femeile care nu alapteaza si caracterul hemoragic al acesteia, in absenta unei formatiuni la palparea sanului, impun necesitatea stabilirii originii acesteia.