Vitamina B3, posibil tratament pentru candidoza

Oamenii de stiinta fac inca un pas in descoperirea de noi tratamente pentru candidoza. Potrivit acestora, vitamina B3 reprezinta un posibil tratament pentru infectiile fungice cu Candida albicans.
Oamenii de stiinta fac un nou pas in descoperirea de noi tratamente pentru candidoza. Potrivit acestora, vitamina B3 reprezinta un posibil tratament pentru infectiile fungice cu Candida albicans.

Studiul aparut intr-un articol recent in Nature Medicine si citat de Science Daily a fost efectuat de specialistii de la Institutul de Cercetari in Imunologie si Cancer (IRIC) de la Universitatea din Montreal.

Infectiile provocate de ciuperca Candida albicans reprezinta o problema importanta de sanatate publica si provoaca complicatii la pacientii cu imunodeficienta (HIV/SIDA), la bolnavii cu cancer care fac chimioterapie cat si la cei care sufera un transplant. Desi exista tratamente impotriva acestei ciuperci, eficienta lor poate fi compromisa de dezvoltarea unor tulpini rezistente la medicament.


Nicotinamida reduce virulenta Candidei albicans


Rezultatele studiului arata ca enzimele Candidei albicans, numite Hst3, sunt vitale pentru dezvoltarea si rezistenta acestei ciuperci. Cercetatorii au observat ca nicotinamida (o forma a vitaminei B3) actioneaza asupra Hst3, reducand semnificativ virulenta Candidei albicans. Testele au aratat ca nicotinamida este eficienta atat in tratarea tulpinilor normale, cat si a celor care au dezvoltat rezistenta la medicamente. Astfel, nicotinamida previne si dezvoltarea unor alte specii de Candida si Aspergillus fumigatus, fapt ce indica proprietatile antifungice ale nicotinamidei.

"Este nevoie de dezvoltarea unor noi terapii pentru a distruge Candida albicans, avand in vedere ca este asociata cu o rata de deces mare. Desi mai sunt multe aspecte de studiat, rezultatele acestei cercetari reprezinta un prim pas in realizarea unor noi tratamente pentru infectiile fungice, fara a implica efecte secundare majore
," explica prof. Martine Raymond, Universitatea din Montreal.


Candidoza, o afectiune frecventa


Aproximativ 75% dintre femei au avut de-a lungul vietii cel putin un episod de infectie candidozica genitala. Candidoza este produsa de ciuperca Candida albicans. Candida populeaza in mod normal cavitatea bucala si tractul digestiv la ambele sexe, iar la femei si vaginul. De asemenea se gaseste in mod obisnuit pe piele si mucoase.

In cazul unui organism sanatos, microorganismele cu rol de protectie (saprofite) existente in flora vaginala mentin un pH acid care stopeaza dezvoltarea bacteriilor patogene (daunatoare).

"Candidoza apare in momente de imunosupresie, adica in cazuri in care imunitatea organismului este scazuta si microorganismele saprofite nu mai pot mentine echilibrul florei, Candida inmultindu-se astfel peste nivelul normal
," explica Andra Cristea, medic dermatolog.


Cum pot preveni candidoza?


Specialistul iti recomanda:
  • dupa igiena locala cu apa calduta si sapun (de preferinta sapun special pentru uz intim care va mentine pH-ul local in limitele normale) zona va fi bine uscata cu un prosop;
  • evitarea umiditatii in zona genitala (este recomandabil ca hainele umede, cum ar fi costumul de baie, sa fie schimbate cat mai repede posibil);
  • folosirea lenjeriei de corp lejere, din bumbac;
  • evitarea utilizarii irigatorului pentru spalaturi interne (distruge flora protectoare);
  • evitarea folosirii excesiva a deodorantelor intime (acelasi motiv);
  • evitarea apei fierbinti;
  • tampoanele interne ar trebui evitate sau limitate la momentele cand sunt strict necesare, deoarece mediul cald si umed este cel mai propice pentru dezvoltarea Candidei.