Tratament inovator pentru prostata mărită

O singură capsulă, două ingrediente active
Noul medicament asociază pentru prima dată două ingrediente active in aceeaşi capsulă, având o doză fixă. Medicii urologi îl pot recomanda începând de astăzi pentru tratarea simptomelor moderate şi severe de adenom de prostată.

Duodart a primit aprobarea europeană de comercializare în martie a.c., iar de la sfârşitul acestei luni va fi disponibil în farmaciile din toată ţara. Medicamentul înglobează într-o singură capsulă eficienţa dutasteridei şi cea a tamsulosinului. „Datele clinice ale combinaţiei de dutasteridă şi tamsulosin sunt impresionante, în comparaţie cu efectele luate separat ale celor două substanţe. Datorită acestor rezultate, consider că Duodart poate fi folosit cu succes drept tratament de primă linie la pacienţii cu simptome moderate şi severe de HBP”, a declarat Prof. Dr. Ioanel Sinescu, Preşedintele Asociaţiei Române de Urologie.


O singură pastilă pentru prostata mărită


După 4 ani de studii clinice realizate pe un eşantion de 4.844 de bărbaţi cu vâsta peste 50 de ani s-a descoperit că administrarea acestei combinaţii oferă pacienţilor cu simptome moderate şi severe de HBP (hiperplazie benignă de prostată/prostat mărită) o mai bună ameliorare comparativ cu alfa-blocantul tamsulosin, medicamentul prescris cel mai frecvent. Mai mult, reducerea riscului de complicaţii scade cu 66%, faţă de 20% cu monoterapia cu dutasteridă.


Ce rol au cele două substanţe? Tamsulosinul ameliorează simptomele, îmbunătăţind fluxul urinar, iar dutasterida previne apariţia complicaţiilor (blocaj renal sau intervenţie chirurgicală).

Potrivit specialiştilor, efectele tratamentului se observă rapid, la 1-2 săptămâni de la administrare şi sunt vizibile pe termen lung. Costul tratamentului lunar se ridică la 125 ron, iar medicamentul nu este momentan pe lista de compensare. Ca să faci o comparaţie, trebuie să ştii că dacă urmezi tratament cu cele doua ingrediente active luate separat, costul lunar ajunge la 160 ron.

Medicamentul este contraindicat persoanelor hipotensive, alergice la cele două substanţe active şi cu afectare hepatică severă.


Trebuie să urmez un tratament toată viaţa?


Prof. dr. Ioanel Sinescu, preşsedintele Asociaţiei Române de Urologie recomandă necesitatea unui tratament pe termen lung, dacă efectele observate sunt pozitive şi te ajută să reduci disconfortul cauzat de această problemă. Dacă simptomatologia revine şi tratamentul nu este eficient, singura opţiune rămâne intervenţia chirurgicală care se va realiza la recomandarea medicului urolog. Printre complicaţiile care pot să apară îîn operaţia de prostată sunt: sângerările, infecţia urinară, incontinenţa urinară, dezvoltarea sclerozelor de col vezical şi oscilaţiile tensiunii arteriale.


De ce apar aceste probleme cu prostata?


Odată ajunşi la pubertate, sub influenţa hormonilor androgeni, prostata creşte şi ajunge la dimensiunea normală (20 g). Însă, sub acţiunea testosteronului şi odată cu înaintarea în vârstă, prostata se măreşte tot mai mult, ajungând să îngreuneze urinarea, explică Prof.
dr. Ioanel Sinescu.
 
"O prostată mai mică permite o evacuare mai uşoară a urinei. Atunci când apare dificultate la urinat, vezica nu se goleşte complet, iar cu cât cantitatea reziduurilor rămase este mai mare cu atât suferinţa este resimţită mai intens", adaugă specialistul.


După 50 de ani, consultă anual un urolog


După vârsta de 50 de ani, bărbaţii trebuie sa facă anual o analiză simplă de sânge - antigenul specific prostatic - care cu cât va avea o valoare mai mare, cu atât indică prezenţa unui risc de suferinţă prostatică. "Nu avem cum sa prevenim această problemă care este o caracteristică hormonală a bărbaţilor. De la vârsta de 50 de ani, trebuie să efectuâm anual testul care măsoară cantitatea de antigen specific prostatic în sânge şi câte o ecografie urinară pentru a vizualiza rinichii, vezica urinară şi prostata", recomandă Prof. dr. Ioanel Sinescu.


Adenomul de prostată, o boală subdiagnosticată


Din cei 3 milioane de bărbaţi români de peste 50 ani, în jur de 900.000 de persoane prezintă simptome ale adenomului de prostată, potrivit estimărilor Asociaţiei Române de Urologie. Dintre cei 900.000 de români depistaţi cu adenom de prostată (HBP), lunar se tratează doar 200.000 de pacienţi. Sub 50% dintre pacienţii nou diagnosticaţi cu adenom de prostată fac testul PSA (antigenul specific prostatic), menit să ajute la depistarea cancerului de prostată.

În fiecare an apar în România în jur de 45.000 de noi cazuri de adenom de prostată, conform aceleiaşi surse.

Circa jumătate dintre bărbaţii cu vârsta între 51-60 ani prezintă diverse modificări ale ţesutului prostatei, ce îi pot predispune pe aceştia la apariţia adenomului de prostată (HBP).
Prevalenţa creşte odată cu vârsta: circa 90% dintre bărbaţii între 81-90 ani sunt predispuşi la HBP

Boala determină întreruperi ale somnului din cauza nevoii frecvente şi stringente de urinare şi poate avea un impact negativ atât asupra vieţii intime, cât şi a celei sociale. În forma ei gravă, HBP poate duce la retenţia acută de urină şi la intervenţii chirurgicale.


5 simptome care trebuie să te pună pe gânduri


Câteva lucruri care ar trebui să te pună pe ganduri şi să te determine să-ţi faci o programare la un medic urolog. Învinge-ţi jena şi discută cu un specialist dacă ai constatat că te confrunţi cu aceste probleme!

1. Noaptea nu este normal să te trezeşti pentru a urina pentru că vezica se odihneşte;
2. După fiecare urinare, trebuie să simţi că vezica s-a golit complet;
3. Nu este normală durerea la urinat. Dacă simţi durere sau jenă la urinat trebuie să ceri sfatul urologului;
4. Carenţa de zinc conduce la hipertrofia prostatei (mărire necanceroasă a glandei);
5. Adenomul de prostată şi cancerul de prostată sunt două afecţiuni separate care se dezvoltă în zone diferite.


De regulă, când există o afecţiune prostatică sunt câteva simptome după care te poţi ghida şi să te prezinţi neaparăt la un control medical.
Cele mai frecvent raportate de bărbaţi sunt: dificultăţi sau durere la urinare; urinări frecvente, în special noaptea; senzaţia de urinare iminentă, care nu mai poate fi amânată; prezenţa sângelui în urină sau spermă; impotenţa.