Totul despre leziunea herpetica

Chiar daca nu te-ai trezit niciodata cu o bubita mica la buza, este imposibil sa nu fi auzit de asa numitul herpes. Pe cat este de suparator, pe atat este de inestetic. Trebuie sa pleci la o intalnire, dar iti este jena de iubitul tau, sa te vada cu minunatia pe buza de jos, ai copil mic si-ti este frica sa-l saruti, pentru ca s-ar putea transmite infectia, este cea mai frumoasa zi din viata ta, ziua nuntii, dar dimineata ai descoperit ca pentru prima data ti-a aparut un herpes. Acestea sunt unele dintre problemele cu care te confrunti atunci cand ai aceasta infectie.

De fapt, lucrurile sunt mult mai complexe. Atunci cand ne referim la herpes, ne ducem cu gandul la herpesul bucal. Insa trebuie stiut ca herpesul este de mai multe feluri, si, mai mult decat atat, aceasta este o afectiune destul de serioasa, cu care nu este de glumit.

Studii realizate de americani arata ca populatia din SUA inregistreaza o crestere a numarului de persoane infectate cu virusul herpetic, mai ales la populatia tanara. Deocamdata, nu exista un tratament exact pentru aceasta afectiune, dar specialistii lucreaza la producerea unui vaccin impotriva ei.



Definitia medicala a termenului spune asa: herpesul este o boala cutanata acuta, caracterizata printr-o eruptie de vezicule mici, transparente, adesea grupate pe un fond rosiatic, si inconjurate de o areola rosie. Herpesul este produs de un virus din familia Herpesviridae: Herpex simplex 1 (HSV) sau Herpesvirus hominis (HVH).

Simptome

Daca nu te-ai confruntat niciodata cu aceasta problema, trebuie sa stii ca aceasta leziune nu apare neanuntata.

Asadar, daca ai furnicaturi in jurul buzelor, mancarime, iritare a gurii, dureri in jurul regiunii bucale, sa te pregatesti, pentru ca este posibil sa iti apara un herpes...

Cum arata? La inceput, apare o mica roseata care, mai tarziu, va fi acoperita de niste basicute mici, pline cu un lichid galbui. Foarte rar, se poate intampla sa ai si febra, 38-39 de grade Celsius. In momentul in care aceste mici vezicule se sparg, dispare si senzatia de usturime si de mancarime. Aceasta este etapa in care apare asa numita crusta, ultimul pas catre vindecare. Atentie, insa! Este absolut neindicat sa incerci sa rupi aceasta coaja, gandindu-te ca poate se va vindeca mai repede. In acest fel, nu vei face decat sa cresti riscul infectiei, complicand astfel situatia.

Exista si persoane care dezvolta acest virus fara sa aiba niciun simptom sau persoane care sunt infectate, dar virusul este inactiv.

Cum se transmite?

Pentru a afla care sunt caile de transmitere a herpesului bucal, am stat de vorba cu dr. Mihaela Frincu, specialist medicina generala. "Herpesul bucal se transmite prin contactul direct al persoanei infectate cu celelalte. In principal, prin sarut, prin saliva sau prin atingerea veziculelor cu lichid. Nu trebuie neglijate nici minimele masuri de igiena: nu trebuie imprumutate sub nicio forma periuta de dinti, paharul, tacamurile, batista sau prosopul". De foarte multe ori, se poate intampla ca insasi persoana infectata sa faciliteze raspandirea infectiei in propriul organism.




O alta forma de herpes este cel genital. Invinuiti de aceasta forma sunt virusii herpes simplex 2 sau herpes progenitalis. Herpesul genital este o afectiune contagioasa, care se transmite foarte usor prin contact sexual.

Multe persoane care sunt infectate cu acest virus nu prezinta niciun fel de simptom. Insa, daca acuzi dureri in zona genitala sau chiar aproape de anus, ai basicute pe coapse, fese sau la nivel inghinal, este bine sa-ti faci un control, pentru ca s-ar putea sa ai un herpes genital.

Alte simptome care pot aparea sunt febra, durerile musculare sau probleme la urinare. Oricine are o viata sexuala activa se poate infecta. De asemenea, in timpul nasterii pe cale naturala, mama infectata poate transmite virusul noului nascut.

Cum poti preveni infectarea?

Daca ai o viata sexuala activa, cel mai bine este sa folosesti prezervativul. Chiar daca partenerul tau nu prezinta simptomele bolii, discuta cu el si convinge-l ca aceasta este cea mai sigura metoda, si nu numai impotriva herpesului genital.

In ceea ce priveste sexul oral, fereste-te cat poti de mult sa-l practici cu o persoana infectata. De asemenea, comunicarea este foarte importanta. Intreaba-ti partenerul daca a avut vreodata probleme de acest gen. Sau, daca tu ai trecut prin asa ceva, nu te ascunde, marturiseste-i, pentru ca nu este o rusine.

Sarcina si herpesul genital

Daca ai un herpes genital si esti insarcinata sau intentionezi sa faci un copil, cel mai bine este sa-ti informezi medicul curant despre aceasta problema.
Astfel, poate sa-ti recomande un tratament impotriva acestei afectiuni, in asa fel incat sanatatea celui mic sa nu fie pusa in pericol.

Mai mult decat atat, medicii sfatuiesc ca in acest caz sa se recurga la nasterea prin cezariana, astfel riscul de transmitere este redus considerabil. Pe cat posibil, protejeaza-te daca esti in una dintre aceste situatii, mai mult decat ai facut-o pana acum.



O alta forma de herpes este herpes zoster sau, cum este cunoscut, zona zoster. Conform dictionarului medical, reprezinta o dermatoza acuta produsa de un virus neurotrop identic cu cel al varicelei. Zona zoster este caracterizata printr-o eruptie unilaterala de vezicule pe fond eritematos, dispusa in grupe (buchete) pe traiectul unui nerv senzitiv. Dureri de tip nevraligic preced si insotesc eruptia si persista mult timp dupa vindecarea regionala.

Zonele cel mai frecvent afectate de aceasta infectie sunt zona intercostala, oftalmica si cervicala. Primele simptome ale bolii sunt febra si arsuri in zona in care vor aparea, binecunoscutele de acum, vezicule cu lichid. Exista si cazuri, asa cum am vazut si la celelalte forme, cand persoana infectata nu prezinta niciun simptom, in special atunci cand herpesul se instaleaza in zona axilei.

Daca suferi de aceasta boala, iti poti da seama cu siguranta despre ce este vorba, pentru ca este singura forma de herpes care prezinta eruptie unilaterala si acopera strict teritoriul unui nerv. De asemenea, acest tip de afectiune prezinta o serie de episoade dureroase greu de suportat, uneori combinate cu transpiratii si dureri de cap.


Pot aparea complicatii?

Zona zoster este o forma herpetica ce poate dezvolta o serie de complicatii. In special, in cazul formei oftalmice, pe langa episoadele dureroase, mai pot fi afectate corneea, retina sau chiar nervii motori ai ochiului, care duce, cu siguranta, la paralizie oculara.

De asemenea, poate exista riscul ca persoanele cu sistemul imunitar foarte scazut sau cele care sufera de alte boli precum leucemia sau SIDA, sa dezvolte o infectie cu atingerea viscerelor, necroza hemoragica sau meningoencefalita. Dupa ce pacientul s-a vindecat, poate ramane cu sechele in urma infectiei cu herpes zoster. Poate prezenta dureri in zona in care au fost instalate veziculele, dureri care, de cele mai multe ori, nu pot fi indepartate cu analgezice.

Ca o concluzie la cele spuse mai sus: daca ai avut pana acum orice fel de herpes, trebuie sa stii ca, o data ce ai fost infectata, virusul ramane in stare latenta in organism. Oricand poate aparea un alt episod herpetic, iar daca acest lucru s-a produs, nu ezita sa vorbesti cu medicul tau curant.