Rinita alergica - o problema tot mai frecventa

Rinita alergica este o afectiune intalnita din ce in ce mai des in Europa, inclusiv in tara noastra. Cresterea numarului de persoane care sufera de rinita alergica este pusa pe baza...

Rinita alergica este o afectiune intalnita din ce in ce mai des in Europa, inclusiv in tara noastra. Cresterea numarului de persoane care sufera de rinita alergica este pusa pe baza unui complex de factori, de mediu si genetici. Cum genomul uman este considerat a nu se fi schimbat semnificativ in ultimii ani, se deduce faptul ca mediul este, in mare parte, responsabil pentru sensibilitatea tot mai mare la alergeni. Avand in vedere faptul ca exista confuzii destul de mari in privinta acestei afectiuni, iata cateva amanunte despre manifestarea, diagnosticarea si tratamentul ei.

Cum apare?


Rinita alergica este o reactie a mucoasei nazale la alergeni precum polen, plante de sezon, chimicale, praf, agenti fizici etc. Anticorpul Imunoglobina E (IgE), in contact cu alergenul, provoaca reactia alergica.
In cateva minute de expunere la un alergen sunt eliberate substante chimice precum histamina si leukotrienele, care produc inflamatia si pot provoca simptome precum congestia nazala, stranutul si secretia sau mancarimile la nivelul nasului.

  •  Rinita alergica sezoniera apare in anumite momente sau anotimpuri si dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni.
  •  Rinita alergica perena se manifesta pe tot parcursul anului.

Parintii cu rinita alergica au sanse mult mai mari de a avea copii cu aceeasi afectiune. Ea apare si la barbati, si la femei, fara vreo predispozitie anume in functie de sex. De obicei, boala isi manifesta simptomele inainte de 30 de ani, dar se intampla sa apara si dupa aceasta varsta.

Rinita alergica este deja prezenta la persoanele care sufera de astm sau sinuzita, dar nu toti cei cu rinita au sau pot dezvolta neaparat aceste boli.  Predispozitia pentru ele este insa mai mare in cazul agravarii simptomelor rinitei.

Cum se manifesta?


Rinita alergica poate avea unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome:

  •  stranut repetat
  •  catar oculo-nazal (curg ochii si nasul)
  •  dureri, mancarimi sau senzatie de arsura in gat si nas
  •  dureri de cap
  •  transpiratie abundenta
  •  pierderea mirosului (nas infundat)

In general, rinita se manifesta mai puternic in zile cu vant, foarte uscate sau foarte umede, dimineata si seara. Se simte mai acut in cazul fumatorilor.


Rinita alergica, fara a fi o boala deosebit de periculoasa, care sa puna in pericol viata, afecteaza totusi destul de mult calitatea acesteia. De exemplu, copiii care sufera de aceasta afectiune au un randament mai scazut la scoala, iar adultii, la serviciu. Pe langa faptul in sine de a te simti o buna perioada de timp ca si cum ai fi racita, ceea ce te impiedica sa te bucuri de o plimbare, de un film, de multe activitati, sunt necesare, in functie de momentul si de alergenul corespunzator, masuri de protectie, tratament, si asta de cate ori apar simptomele bolii.

Diagnostic


Din pacate, desi numarul de persoane care sufera de aceasta afectiune este din ce in ce mai mare, cele diagnosticate sunt mult mai putine. Cum simptomele se aseamana cu cele ale unei raceli, adesea rinita este confundata cu o viroza si se prescrie tratament corespunzator, cel mai probabil antibiotice.
Care, evident, nu au niciun efect asupra asa-zisei "raceli", nereusind decat sa creasca rezistenta organismului la efectele antibioticelor.

Diferenta se face printr-o informatie: daca simptomele se repeta mereu, in aceeasi perioada a anului, sau sunt constante pe tot parcursul lui. Iata de ce, atunci cand "raceala" nu dispare in cateva zile si se repeta, trebuie consultat un alergolog.

Exista teste care pot depista exact alergenul specific unei persoane. Se zgarie putin pielea in mai multe locuri si se testeaza reactia la mai multe substante. Pot fi indicati cu precizie cei de genul polen, agenti fizici, praf etc. Din pacate, este mult mai dificil de gasit alergenul daca este vorba de unul alimentar. Tinand cont de faptul ca asimilam o multime de produse alimentare in fiecare zi, este foarte greu de constatat care anume starneste reactia alergica.