Prima menstruatie a fiicei tale

Incepand cu varsta de 11 si pana la 15 ani, fiica ta va avea parte de un eveniment pentru care tu, ca mama, trebuie s-o pregatesti inainte. Prima menstruatie nu trebuie deloc trecuta cu vederea. Este nevoie ca tu sa ii povestesti din timp despre acest lucru, astfel incat sa nu fie luata prin surprindere sau chiar sa se sperie.

Vorbeste deschis cu ea despre toate semnele care apar inaintea ciclului menstrual, despre modul de folosire a absorbantelor si tampoanelor, precum si despre igiena intima in timpul celor 3-7 zile de menstruatie.



In zilele dinaintea primei menstruatii, fiica ta poate avea dureri abdominale sau lombare, poate fi mai agitata, sensibilitatea la nivelul sanilor va creste, iar, de multe ori, accentuarea acneei poate fi un semn clar.

Din punct de vedere emotional, fiica ta va trece foarte usor de la o stare la alta.

Ceea ce se intampla cu ea in aceste zile nu este altceva decat asa-zisul sindrom premenstrual.



Cand ciclul debuteaza, tanara femeie va remarca o pata de sange pe lenjerie sau atunci cand urineaza. In primele zile, vor exista numai niste scurgeri mici, dar acest lucru nu inseamna ca nu se vor accentua ulterior, urmand sa scada spre sfarsitul perioadei menstruale. Culoarea lichidului poate fi maronie la inceput, pentru ca mai apoi sa devina rosu aprins.

Prima menstruatie: 

Este preferabil sa fi discutat inainte despre ce tampoane sunt mai utile pentru fiica ta si cum se folosesc ele.
Tampoanele intravaginale se introduc in vagin si sunt folositoare in cazul inotului sau altor activitati fizice.

Si, pentru a destrama unul dintre miturile despre tampoanele intravaginale, te anuntam ca acestea nu sunt primejdioase pentru himen, deci nu afecteaza cu nimic virginitatea.

Tampoanele externe sau absorbantele sunt adezive si se ataseaza pe lenjeria intima.

Ai mare grija ca ea sa stie ca trebuie sa le schimbe cu regularitate, chiar daca fluxul nu este abundent. Folosirea timp indelungat a unui tampon, mai ales intravaginal, poate duce la aparitia unor infectii septico-toxice.

Prima menstruatie: 

Este suficient un dus cu apa si sapun cu pH neutru sau un produs pentru igiena intima.
Nu este nevoie de spalaturi intravaginale si nici nu sunt recomandate - vaginul se curata in mod natural.

Este foarte important modul in care ii povestesti fiicei tale toate aceste lucruri. Nu ii prezenta totul ca pe un necaz care o va urmari toata viata si de care va avea parte in fiecare luna. Fa-o sa inteleaga ca este un proces normal.