Migrenele manifestate la copii...

Migrenele reprezinta mai mult decat o simpla durere de cap... Desi nu se cunoaste cauza exacta a acestei afectiuni, specialistii cred ca migrenele sunt declansate de un proces biochimic complex, care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sangelui si in vasele de sange localizate la nivelul creierului. La varste mici, baietii si fetele sunt afectati in proportii egale de aceasta afectiune, in timp ce in perioada pubertatii de doua ori mai multe fete decat baieti vor experimenta durerile migrenelor.

Migrena este o suferinta care apare din timp in timp, avand simptome acute. 10% dintre copii au probleme de acest tip si un procentaj mai ridicat al adolescentilor poate suferi de aceasta afectiune. Una dintre cauzele sale poate avea legatura si cu o deficienta temporara a serotoninei, o substanta chimica din creier. Migrenele sunt extrem de puternice si de dureroase, iar copiii care trec prin aceasta experienta traumatizanta sunt adesea palizi si par bolnavi.

Una dintre cele mai bune modalitati de a trece peste aceste episoade este somnul - acesta aduce linistea copilului si reprezinta o nevoie caracteristica pentru acest tip de afectiune. Tratamentul consta in depistarea si evitarea factorilor de risc care declanseaza migrenele, cum ar fi factorii de mediu.

Tratamentul poate presupune adesea prescrierea de medicamente. Copiii pot fi implicati in schema de tratament - ei pot tine un jurnal al durerilor pe care le experimenteaza. Mai mult decat simpla "descarcare emotionala", acest jurnal ii poate ajuta sa identifice factorii care declanseaza crizele. Studiile arata ca frecventa migrenelor poate fi redusa datorita tehnicilor de acupunctura sau de reflexoterapie.



In mod frecvent, copilul care sufera de migrena simte o durere acuta in zona ochilor, in mijlocul capului sau in zona tamplelor. In mod obisnuit, acestei dureri ii este asociata si senzatia de voma sau de rau fizic, de la stomac.

O migrena este adesea precedata de o "aura" (modificari vizuale, chiar viziuni sau halucinatii), dar aceasta senzatie poate fi prezenta sau nu. Desi o migrena poate dura ore sau chiar o zi intreaga, in cazul copiilor durerea dureaza mai putin de patru ore. Oricum ar fi, este suficient pentru micutul tau... O migrena complicata poate fi asociata cu unele dificultati neurologice temporare, cum ar fi incapacitatea de a vorbi, lipsa senzatiilor sau pierderea temporara a constientei.

De asemenea, copilul poate experimenta unele semne vizuale, ameteala sau schimbari comportamentale.

Sindromul "Alice in Tara Minunilor" se refera la halucinatii care pot determina vizualizarea unor imagini distorsionate sau a unor forme ciudate; lucrurile din raza sa vizuala ii pot aparea, de asemenea, mai mici sau mai mari. Acest sindrom a fost teoretizat de catre Lewis Carroll, autorul celebrei carti clasice pentru copii "Alice in Tara Minunilor", care a suferit din cauza migrenelor si a scris despre experientele sale in aceasta carte.

Multi copii sunt foarte sensibili la lumina si zgomotele puternice sau mirosurile tari, motiv pentru care este preferabil ca acesti factori sa fie evitati, mai ales pentru ca transforma durerea initiala in una de-a dreptul insuportabila... Durerea atroce de cap este depasita si usurata de un somn profund.

Factorul ereditar poate avea si el un rol important - astfel incat, daca exista in familia ta persoane afectate de aceasta afectiune, este posibil ca si copilul tau sa experimenteze astfel de atacuri. Problemele anterioare legate de colici, cosmaruri si somn agitat pot semnala, la randul lor, unele simptome ulterioare ale migrenei. Afectiunea se poate declansa la un moment dat, in urma unui eveniment minor.

Cheia in recunoasterea migrenei o reprezinta identificarea unui model repetitiv: episoade de durere de cap acuta, "amortizate" de un somn adanc si urmate apoi de intervale fara nici un fel de simptome. Diagnosticul acestei afectiuni se stabileste dupa ce se scot din discutie alte cauze mai grave ale durerilor de cap, realizandu-se un istoric complet al acestor probleme si o examinare fizica si neurologica generala.

Desi foarte mult timp migrenele au fost considerate o afectiune relativ inofensiva, aceasta suferinta poate cauza foarte multe daune - calitatea vietii unei persoane suferind de migrene este serios afectata, bolnavul neputand participa la toate activitatile normale ale vietii sale. Durerea este atat de intensa, incat persoanele care sufera de migrene nu pot gandi sau functiona la parametri normali in timpul sau imediat dupa un astfel de episod dureros.

Aproximativ 65-80% dintre copiii care sufera de aceasta afectiune isi intrerup activitatile scolare, de joaca, familiale etc., din cauza simptomelor. Acest lucru poate duce, mai departe, la schimbari comportamentale si afectiuni psihologice, cauzate de indepartarea de familie si de prieteni - nu putine sunt cazurile in care copilul sufera de anxietate sau tristete, care poate duce, in adolescenta, chiar la depresie.


Capacitatea copilului de a se concentra este foarte mult diminuata, iar absentele sale scolare duc, pana la urma, la probleme de integrare si la dificultati in ceea ce priveste acumularea cunostintelor scolare. Un alt factor agravant il reprezinta si activitatile fizice si sportive, motiv pentru care este necesar un plus de atentie in cazul in care copilul tau sufera de aceasta afectiune...

Un studiu american, bazat pe 970.000 de persoane declarate care sufera de migrene, cu varste cuprinse intre 6 si 18 ani, arata ca adolescentii si copiii bolnavi au pierdut lunar 329.000 de ore de scoala... Insa o examinare de specialitate, un diagnostic adecvat si un tratament corespunzator al acestei afectiuni pot imbunatati in mod semnificativ calitatea vietii persoanelor afectate de aceasta boala.



Studiile arata ca migrenele se manifesta la 5-10% dintre copiii scolari din Statele Unite ale Americii, un procentaj care creste in mod constant in perioada adolescentei si ajunge la un punct culminant in jurul varstei de 44 de ani. In Marea Britanie, unul din zece copii sufera astfel de crize dureroase...

Multe persoane experimenteaza episoade de remisie spontane, ceea ce inseamna ca durerile dispar de la sine, fara nici un motiv aparent.



In urma studiilor de specialitate, s-a constatat faptul ca baietii sunt predispusi la migrene incepand cu varste mult mai fragede decat fetele. In perioada copilariei si pana la varsta de 7 ani, procentul baietilor care sufera de aceasta afectiune este la fel sau chiar mai ridicat decat al fetelor aflate in aceeasi situatie. Insa prevalenta durerilor creste in perioada adolescentei si in primii ani de maturitate, cand 20-30% dintre tinerele femei si 10-20% dintre tinerii barbati experimenteaza migrenele.

O data cu prima menstruatie, femeile "castiga" teren - boala predomina fara drept de apel in cazul persoanelor de sex feminin... Acest fapt continua sa fie din ce in ce mai accentuat pana la maturitate, iar frecventa migrenelor tinde sa descreasca in cazul ambelor sexe in jurul varstei de 50 de ani.



Majoritatea persoanelor care sufera aceste crize experimenteaza pentru prima oara atacurile migrenei inainte de implinirea varstei de 20 de ani. Aproximativ 20% dintre bolnavi au "cunoscut" prima migrena inainte de varsta de 5 ani... Copiii prescolari care traiesc un astfel de episod par bolnavi, au chipul palid si acuza dureri abdominale, senzatia de voma si o nevoie acuta de a dormi.
Micutii isi exprima adesea durerea prin plans, iritabilitate si nervozitate, se leagana si cauta adapost intr-o incapere intunecata in care sa poata dormi.

Copiii cu varste intre 5 si 10 ani au dureri puternice de cap, sufera de ameteala, crampe abdominale, vomita, sunt sensibili la lumina (fotofobie), la sunete si zgomote (fonofobie), la mirosuri (osmofobie) si simt nevoia de a dormi. De regula, adorm la aproximativ o ora de la declansarea atacului.

Cele mai obisnuite simptome asociate includ paloarea fetei si cearcanele, setea, transpiratia in exces, senzatia de ochi durerosi, umflarea cailor respiratorii si a fetei, nevoia de a urina des si diareea. Copiii de varsta mai mare sufera de migrena mai degraba pe o anumita parte a capului, simptom acuzat in mod frecvent. Foarte multe dintre afectiunile si durerile sinusurilor isi au originea in aceste migrene. Locatia si intensitatea durerii se modifica adesea in timpul atacurilor sau in perioadele dintre acestea.

O data cu inaintarea in varsta a copiilor, intensitatea si durata acestor episoade dureroase creste, iar migrenele incep sa se produca la intervale ceva mai regulate de timp. Copiii de varste mai mari acuza o durere pulsatila. De foarte multe ori, asa cum majoritatea pacientilor adulti a constatat, durerea de cap se "muta" in zona tamplelor, fie pe partea dreapta, fie pe cea stanga.

Migrenele manifestate in copilarie isi intrerup de multe ori atacul la cativa ani dupa pubertate. Insa, pentru copiii mici, simptomele care nu au legatura cu durerea de cap sunt mult mai ingrijoratoare decat durerea in sine - fotofobia sau fonofobia se pot manifesta fara sa fie insotite de dureri de stomac sau de cap. Cativa copii au "parte" de episoade dureroase de stomac fara sa experimenteze insa durerile de cap, motiv pentru care adesea este dificil de diagnosticat in mod corespunzator un pacient.

In acest sens, trebuie sa mentionam ca exista mai multe tipuri de migrena:

Migrene fara dureri de cap - In unele cazuri, copiii nu experimenteaza durerile de cap o data cu declansarea migrenei.

Migrena abdominala - O astfel de migrena este caracterizata de dureri abdominale severe, senzatie de voma recurenta si deranj stomacal, diaree. Episoadele pot dura o ora sau mai mult de atat, fiind urmate de perioade de "acalmie". Acest tip de migrena atinge apogeul frecventei in perioada 5-9 ani.
Diagnosticul se stabileste prin eliminarea altor cauze ale durerilor de stomac.

Migrena basilara - Frecvent intalnita in cazul copiilor, migrena basilara se produce in clipa in care artera basilara, localizata in creier, se contracta. "Aura" specifica este adesea asociata cu acest tip de migrena. Modificarile la nivel vizual (viziuni, halucinatii etc.) se manifesta mai intai la un singur ochi, apoi se raspandesc in mod gradual si acopera intreaga raza vizuala. Ameteala, greata, senzatia de voma, dificultatile de vedere si o slabiciune a muschilor sunt toate simptome ale acestui tip de afectiune.



Din pacate, cauza exacta a migrenei nu este cunoscuta, dar specialistii considera ca manifestarea bolii are legatura cu o deficienta temporara a serotoninei din creier, fiind o afectiune declansata de un proces biochimic complex, care este influentat de schimbarile aparute in circulatia sangelui si in vasele de sange localizate la nivelul creierului.

Din punct de vedere statistic, copiii care sufera de migrene sunt mai predispusi raului de miscare si somnambulismului decat alte persoane: 45% dintre copiii afectati de migrene au neplaceri cauzate de raul de miscare, iar 28% dintre ei manifesta si simptome ale somnambulismului.

O parte dintre persoanele afectate de migrene stiu ca suferinta le poate fi declansata de ceva ce au mancat, au baut sau de unele activitati intreprinse. Factorii de risc sunt: alcoolul, ciocolata, branza, nucile, scoicile, mancarea chinezeasca, zaharul si cofeina. Cu siguranta, exista mai multi factori de acest tip sau mai multe cauze interne care sa genereze, pentru fiecare individ in parte, suferinta cunoscuta... Recunoasterea si depistarea precoce a factorilor de risc pot veni in ajutorul copilului, determinandu-l sa adopte un stil de viata sanatos.