Maseaua de minte

Desi traditia spune ca aparitia maselei de minte coincide cu o varstaa maturitatii in gandire, nu intotdeauna acest eveniment este un motivde bucurie!

Maseaua de minte (molarul 3) este ultimul dinte din seria celor permanenticare apare pe arcadele dentare; momentul eruptiei lui este variabil dela individ la individ, de obicei intre 13 si 25 de ani.

Sa incepem cu situatia cea mai fericita, adica aceea cand molarul 3lipseste! Nu este cazul sa va ingrijorati; statisticile spun ca mugureleacestui dinte lipseste la aproximativ 20-25 % din populatie, situatienumita stiintific anodontie.

Se pare ca acest fenomen se inscrie inevolutia filogenetica a rasei umane si a fost observat pentru prima datala omul de Cro-Magnon. Oamenii de stiinta anticipeaza ca omul viitoruluiva avea un numar redus de dinti, maxilare mici si o calota cranianafoarte mare, iar molarii de minte vor disparea.

Pana atunci insa, maseaua de minte ne poate da o multime de necazuri. Savedem care ar putea fi acestea:
1. Cea mai frecventa situatie este cea in care molarul 3 nu a strapunscomplet gingia, fiind doar pe jumatate iesit si deseori exista dureriin acea zona, iradiata spre ureche, deschiderea gurii devine un chin,gingia se inflameaza si doare la orice atingere.
Toate astea se intamplade obicei sambata seara sau in sesiune. E cazul sa va prezentati urgentla stomatolog, deoarece aceasta inflamatie se poate complica cu un abces,mult mai dificil de tratat.
2. Pe locul doi ca frecventa sunt cariile molarului de minte. De ce aparatat de des? Din doua motive: acest dinte are o mineralizare deficitara sidatorita pozitiei pe arcada este mai putin acesibil curatarii cu periuta(foarte multi oameni au chiar reflex de voma la atingerea acestei zonecu periuta de dinti).
3. Maseaua de minte nu a aparut pe arcada, ci a ramas inclusa in os,fara sa strapunga gingia.
Si aici putem avea mai multe situatii:
- sa nu apara nici o problema niciodata (incluzie asimptomatica);
- sa aiba un ax oblic, impingandu-l pe vecinul lui, molarul 2, siprovocandu-i carii pe radacina.
4. Maseaua de minte a strapuns gingia, dar a iesit intr-o pozitieanormala: mult inclinat spre obraz sau spre limba, deoarece acesta pur sisimplu nu mai are spatiu pe arcada. Desi initial s-a crezut ca aparitiamolarului 3 este responsabila de "inghesuirea" celorlalti dinti, nu s-aputut demonstra o relatie cauza-efect intre aceste doua fenomene.

Daca te afli intr-una din aceste 4 situatii, prezinta-te urgent lastomatolog; el va lua decizia daca:
- se va extrage acest dinte pentru a preveni aparitia complicatiilor(nu va ingrijorati de varianta asta, se face sub anestezie! )
- se va pastra acest dinte tratandu-i caria sau aliniindu-l pe arcadaprin aparate ortodontice.
In acest caz, veti fi instruit despre importantaigienizarii acestei zone, cu periuta sau cu mijloace speciale de curatare(dusul bucal).