Isteria radiaţiilor: 8 complicaţii date de iodura de potasiu

Ministerul Sănătăţii avertizează cu privire la administrarea iodurii de potasiu, substanţa care protejează împotriva radiaţiilor. Potrivit specialiştilor, aceste pastile sunt inutile, deoarece nu conţin suficient iod şi mai mult te expun la complicaţii.

Ministerul Sănătăţii avertizează cu privire la administrarea iodurii de potasiu, substanţa care protejează împotriva radiaţiilor. Potrivit specialiştilor, aceste pastile sunt inutile, deoarece nu conţin suficient iod şi mai mult te expun la complicaţii.

Isteria radiaţiilor a cuprins şi ţara noastră, românii luând cu asalt farmaciile în căutarea iodurii de potasiu care să-i protejeze de radiaţii. "Avem cereri, dar degeaba. Pentru noi ar fi fost bine să putem lua aceste pastile, pentru că ne-ar creşte vânzările, dar depozitele sunt goale. Nu ne-au trimis nimic. Există iodură de potasiu numai la Cernavodă", a declarat un angajat al unui lanţ de farmacii, citat de Mediafax.

Potrivit unui comunicat emis de Ministerul Sănătăţii, România nu este afectată de creşteri ale radiaţiilor cu provenienţă din Japonia, iar administrarea preventivă a iodului non-radioactiv este recomandată medical numai în momentul constatării expunerii prin inhalarea aerului contaminat cu iod radioactiv.



„Concentraţii semnificative de poluant radioactiv nu pot ajunge în România"
, dă asigurări şi premierul Emil Boc. Şi Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) ne asigură că norul poluant radioactiv din Japonia nu are cum să ajungă în România. „Distanţa dintre Japonia şi România este suficientă ca dispersia acelui nor de poluant să fie atât de puternică încât să nu ajungă concentraţii semnificative", a precizat Ion Sandu, directorul ANM pentru cotidianul Adevărul.

 

 

Cum funcţionează iodura de potasiu?


Prin administrarea pastilelor cu iodură de potasiu se protejează glanda tiroidă care are tendinţa de a acumula iodul radioactiv. Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă, ducând la oprirea acumulării de iod radioactiv de către aceasta.

Se stimulează astfel eliminarea iodului radioactiv din organism prin funcţiile naturale ale corpului şi se reduce riscul de cancer tiroidian.

 

 

Pastilele cu iodură de potasiu sunt inutile acum


Ministerul Sănătăţii atrage atenţia populaţiei că nu se justifică un consum al tabletelor de iodură de potasiu, fără  indicaţie medicală şi în absenţa expunerii dovedite prin inhalare a iodului radioactiv. De asemenea, achiziţionarea, în aceste zile, a tabletelor de iodură de potasiu din circuitul farmaceutic deschis, este inutilă deoarece acestea nu conţin iod suficient pentru blocarea tiroidiană.

Mai mult, există persoane pentru care terapia este nerecomandată, după cum se arată în Ghidul personal pentru locuitorii din zona CNE Cernavodă.

Astfel că nu este indicat să iei pastile cu iodură de potasiu dacă:

  • suferi de hipersensibilitate (alergie) la iod;
  • suferi de dermatită herpetiformă;
  • suferi de iododerma tuberosum;
  • suferi de penfigus vulgar;
  • suferi de miotonie congenitală;
  • suferi de vasculită cu deficit de complement.


De asemenea, persoanele care suferă de disfuncţii tiroidiene, astm bronsic, insuficienţă cardiacă, disfuncţii renale sau boli autoimune trebuie să ia tablete cu iod numai la recomandarea medicului.

Consumul de tablete fără indicaţia medicului comportă riscuri şi pot cauza următoarele efecte adverse sau complicaţii:

1. Gust metalic

2. Greţuri şi vărsături

3. Tulburări gastrice

4. Diaree

5. Erupţii cutanate

6. Iritabilitate

7. Palpitaţii

8. Intoxicaţie „voluntară” cu iod.


În caz de necesitate, Ministerul Sănătăţii va realiza procesul de administrare preventivă a iodului non-radioactiv "în mod organizat, în funcţie de recomandarea personalului medical", se anunţă în comunicatul de presă emis.