Cum scapam de matreata?

Matreata este o adevarata problema pentru multe dintre noi... Afla care sunt cauzele aparitiei si cum poti scapa de acest "inamic" al parului frumos. O manifestare a dermatitei seboreice, matreata este cea...

Matreata este o adevarata problema pentru multe dintre noi... Afla care sunt cauzele aparitiei si cum poti scapa de acest "inamic" al parului frumos.

O manifestare a dermatitei seboreice, matreata este cea mai frecvent intalnita afectiune a scalpului. Cu totii o recunoastem...

In mod normal, pe masura ce pielea se reinnoieste, celulele moarte sunt impinse la suprafata si, in cele din urma, mor si dispar. In cele mai multe cazuri, sunt atat de mici incat trec neobservate. Matreata reprezinta descuamarea pielii capului sub forma unor "fulgi" albi vizibili pe par si pe haine. Ocazional, este insotita de inrosire si mancarime la nivelul pielii capului.

Se disting doua tipuri de matreata:

  • matreata uscata: aici vorbim despre o acceleratie a regenerarii celulelor pielii scalpului, care sunt impinse la suprafata si se observa in par si pe haine, conferind un aspect nu tocmai estetic.
  • matreata grasa: este vorba de un exces de sebum. Gasim acest tip de matreata la parul gras. Este usor de recunoscut pentru ca este galbuie si este lipita de scalp.

Cauzele sunt multiple:


  • ciuperca numita Malessezia furfur, prezenta la nivelul scalpului atat la persoanele sanatoase, cat si la cele cu matreata; ciuperca se dezvolta foarte bine in zonele grase, cum ar fi scalpul, fata sau partea superioara a corpului; atunci cand dezvoltarea ei este prea rapida, reinnoirea normala a celulelor este perturbata si apare matreata.
  • secretia excesiva a glandelor sebacee (scalp gras): barbatii au tendinta de a face mai des matreata, deoarece ei produc in mod natural mai mult sebum
  • mostenirea genetica