Cum scap de respiratia urat mirositoare?

Respiratia urat mirositoare sau halitoza este cauzata, de regula, de o igiena orala necorespunzatoare. Cu toate acestea, exista si alti factori care pot determina aparitia halitozei, cum ar fi afectiuni ale gingiei, ale aparatului respirator, dantura afectata de carii, o dieta inadecvata, o digestie lenesa sau constipatia, fumatul sau abuzul de alcool, diferite afectiuni ale ficatului sau ale rinichilor.

Dimineata, respiratia urat mirositoare apare, in special, in urma deshidratarii organismului, dar si din cauza cantitatii reduse de saliva secretata peste noapte in cavitatea bucala si care a permis, astfel, dezvoltarea bacteriilor. Halitoza este asociata, de regula, cu limba foarte incarcata.

Daca gingiile, limba si chiar dintii, din cauza depunerilor si a bacteriilor, emana mirosuri neplacute, este cazul sa adopti obiceiuri sanatoase de igiena orala, pentru a scapa definitiv de aceasta problema. Astfel, spalatul pe dinti in mod adecvat, utilizarea atenta a atei dentare si a pastei de dinti, dar si clatitul gurii cu apa curata pot face minuni in acest sens.



Intereseaza-te care sunt efectele secundare ale medicamentelor pe care le iei. Este posibil ca acestea sa cauzeze halitoza? Daca raspunsul este afirmativ, consulta-ti doctorul de familie, pentru a vedea in ce masura poti urma un tratament alternativ. In orice caz, nu iti intrerupe singura tratamentul! Doar medicul tau este in masura sa te sfatuiasca in acest sens, pe baza analizelor si a istoricului tau medical.

Timp de cateva zile, fii atenta la dieta pe care o urmezi - in dieta ta si-au facut loc alimente care pot determina aparitia respiratiei urat mirositoare? Usturoiul, ceapa si anumite tipuri de peste se stie ca sunt raspunzatoare pentru aparitia halitozei.

Ca atare, este necesar sa renunti la alimentele si produsele care dau un miros neplacut al gurii.

Exista numeroase solutii naturiste care te pot ajuta in demersul tau. Spre exemplu, exista numeroase plante care, datorita proprietatilor lor, iti pot improspata respiratia - mesteca un fir de patrunjel sau de menta inainte si dupa fiecare masa, pentru a scapa de halitoza specifica in astfel de situatii.

Daca preferi sa rezolvi aceasta problema in mod obisnuit, atunci probabil ca vei apela la gargara cu apa de gura si guma de mestecat - atentie la aceste produse care pot dauna sanatatii! Ai mare grija la apa de gura comerciala - exista riscul ca aceasta sa sensibilizeze si sa irite gingiile. Alege un produs care ti se potriveste sau, si mai bine, clateste-ti gura cu cateva picaturi de ulei de peppermint diluate intr-un pahar cu apa. Apa nu se inghite.

Nu apela niciodata la bomboanele mentolate pentru improspatarea respiratiei, deoarece acestea contin zahar, care hraneste bacteriile deja existente pe limba.

Periaza-ti dantura dupa fiecare masa sau, daca acest lucru nu este posibil, de doua ori pe zi, dimineata si seara. Intre mese, clateste-ti gura cu apa proaspata. Foloseste ata dentara o data pe zi, preferabil inainte de periaj - este un detaliu care poate face diferenta. Periuta de dinti trebuie schimbata lunar.

Gura urat mirositoare: atentie la modul de periaj

Nu doar dantura necesita ingrijire, pentru indepartarea placii bacteriene, a celulelor moarte si a debrisurilor, ci si limba. Periajul trebuie efectuat cu o perie speciala, atat pe partea superioara, cat si pe cea inferioara limbii.

Bacteriile se "refugiaza" si in periuta de dinti, astfel incat, pentru a o proteja mai bine, este necesar sa o tii cu capul in jos, intr-un pahar din plastic cu capac, in care se afla peroxid de hidrogen.

Inainte de periere, clateste bine periuta. Apa oxigenata este o solutie la fel de buna pentru curatarea periutei de germeni si, daca te intereseaza o metoda complet naturista, extractul de seminte de grepfrut omoara cu adevarat bacteriile.



Exista sanse ca respiratia sa nu fie atat de rea pe cat ti se pare tie. Pentru a verifica acest lucru, intreaba o persoana in care ai deplina incredere si care stii ca iti va oferi un raspuns sincer, daca i se pare ca ai o respiratie urat mirositoare. De regula, daca simti un gust ciudat in gura, oricat de slaba ar fi aceasta senzatie, inseamna ca suferi de halitoza, intr-o oarecare forma. Acest lucru se refera la perioada in care nu mananci.

Iata cateva ponturi naturiste care te vor ajuta sa scapi de halitoza:

Bea foarte multa apa pe parcursul intregii zile, pentru a mentine senzatia de prospetime si curatenie.

Sucul proaspat de lamaie, ca si apa, ajuta la detoxifierea organismului.

Piata iti ofera o sumedenie de sortimente de pasta de dinti si produse pentru igiena orala. Alege un tip care iti place in mod deosebit, deoarece este important ca periajul sa nu fie perceput ca o corvoada, ci ca o actiune necesara si, in acelasi timp, placuta.

Renunta la alimentele condimentate si redu consumul de ardei iute, branza, scrumbie, ton sau carnuri grase, cum ar fi pastrama sau salamul - uleiurile continute de acestea pot elibera mirosuri o perioada foarte lunga de timp de la consumarea lor, indiferent de cat de mult iti periezi limba si dantura.

Renunta la consumul de bauturi si lichide care un un miros sau o aroma puternice, de vreme ce acestea persista mai mult in cavitatea bucala - cafeaua, vinurile, berea si whisky-ul se absorb cu usurinta in sistemul digestiv si, la fiecare expiratie, se elibereaza din nou mirosuri in cavitatea bucala.
Bea foarte multa apa si mult lapte, dar redu consumul de suc sau de bauturi alcoolice.

De asemenea, este important sa renunti la dulciuri.

Halitoza poate fi cauzata si de o afectiune interna. Uneori, respiratia urat mirositoare este "superficiala", fiind cauzata de bacteriile existente pe suprafata dintilor si a limbii, insa adesea poate fi rezultatul unei digestii proaste. Pentru a scapa de aceasta problema, impune-ti sa consumi iaurt in fiecare zi. Bacteriile din iaurt vor contribui la procesul de digestie si vor elimina rapid orice urma de respiratie neplacuta generata din interior.

Amesteca o lingurita de miere si scortisoara pudra intr-o cana plina cu apa fierbinte si, in fiecare dimineata, fa gargara cu aceasta solutie. Respiratia ti se va pastra proaspata de-a lungul intregii zile!

Mananca morcovi, telina si mere, care ajuta la curatarea dintilor si la mentinerea unei respiratii proaspete.

Rontaie seminte de secarea (chimen dulce), anason sau cuisoare, pentru un miros placut al intregii guri - tine semintele la indemana, intr-un borcanas sau intr-o cutiuta.

Patrunjelul proaspat are un efect similar si, in acelasi timp, este bogat in clorofila, substanta chimica responsabila pentru culoarea verde a plantei. Aceasta este recunoscuta pentru proprietatile deosebite de eliminare a mirosurilor neplacute ale gurii.

Clorofila se regaseste si in alte plante verzi, cum ar fi lucerna, sucul de orz, graul verde sau spirulina. O lingurita din sucul acestor plante este necesar pentru a scapa de halitoza - sucul trebuie mai intai clatit in gura, apoi inghitit.

Menta, rozmarinul si salvia sunt ideale in lupta impotriva respiratiei neplacute - cu toate acestea, fii precauta in ceea ce priveste utilizarea salviei, in special daca suferi de epilepsie.
In caz contrar, clateste-ti gura cu ceai de salvie de cateva ori pe zi. Ceaiul poate fi si baut, avand un gust bun.

Alternativ, apeleaza la tabletele de spirulina, care trebuie rontaite cu meticulozitate.

Propolisul are actiune antibacteriana, fiind deosebit de eficient in ceea ce priveste combaterea halitozei si mentinerea unei stari bune de sanatate a gingiilor.



Daca nici una dintre metodele mentionate mai sus nu functioneaza in cazul tau, iar halitoza persista, este necesar sa apelezi la sfatul medicului, deoarece, in unele cazuri rare, respiratia neplacut mirositoare poate fi simptomul unei afectiuni mai grave.

Vizitele regulate la medicul stomatolog sunt absolut obligatorii, pentru a trata unele carii care pot fi responsabile pentru aparitia halitozei.