Cum sa iti reglezi ceasul biologic?

Schimbarea brusca a fusului orar sau ocuparea unui loc de munca de noapte poate produce ravagii asupra ceasului tau biologic - orologiul natural al corpului, care raspunde la semnale luminoase emise prin intermediul ochilor, si care ajuta starea de veghe.

Creierul, de obicei, este programat sa te faca sa te simti somnoroasa intre miezul noptii si ora 07:00, si inca o data intre orele 13:00 si 16:00. Din aceasta cauza persoanele care lucreaza noaptea sau cele care calatoresc intr-o parte a alta a globului, schimband radical fusul orar, pot suferi de insomnie.

Vestea buna este ca acest efect poate fi indepartat daca sunt combinate mediul propice pentru odihna si resetarea propriului ceas. Numai astfel vei reusi  sa iti usurezi trecerea:

1. Acorda-ti cateva zile pentru a te obisnui cu noul mod de lucru si cu fusul orar.

2.

Trebuie sa produci schimbari gradate in programul de dormit, cate 1-2 ore pe zi. Altfel, organismului ii va fi foarte greu sa suporte schimbarile drastice.

3. Expunerea regulata la soare te ajuta foarte mult, deoarece lumina soarelui detine cheia reglarii somnului. Astfel, in fiecare zi trebui sa te expui la soare cel putin 30 de minute.