Ce se stie despre Boala Crohn (I)

Boala Crohn da batai de cap multora fiindca poate aparea oricand si, pe langa suferinta fizica, te poate transforma intr-un inadaptat social. Nu i se cunoaste cauza si nici nu s-a descoperit un tratament definitiv pana acum. Exista doar solutii pentru ameliorare.

Boala Crohn produce inflamarea unei portiuni din tractul digestiv, de obicei a intestinului subtire si a colonului.

 

Cum se simte

 

Simptomele sunt foarte suparatoare: diaree, crampe, dureri de burta, febra si, din cand in cand, sangerari anale.


Ele variaza foarte mult de la persoana la persoana si se pot schimba in timp. In plus, pofta de mancare poate disparea provocand scadere in greutate. Copiii care sufera de boala Crohn au tulburari in crestere si dezvoltare.

Datorita inflamatiei, la unele persoane apar fisuri anale care produc durere si sangerare.

Boala evolueaza in perioade active, cand simptomele se accentueaza, alternand cu altele in care orice inconvenient dispare.



Boala Crohn nu se trateaza, poate fi doar ameliorata. Idealul celor bolnavi este o viata in care aceasta boala sa-i afecteze cat mai putin.

 

 

In spatele cortinei


Mecanismul care sta la baza bolii este de natura imuna. Sistemul imun, cel care protejeaza organismul de orice fel de infectie si agresiune, este alcatuit din celule si proteine de mai multe feluri. In boala Crohn sistemul reactioneaza aberant. Se banuieste ca bacteriile din intestin sunt luate drept intrusi agresivi pentru organism si tratate ca atare. Intestinul este invadat de celule ale sistemului imun care produc inflamatia, urmata de ulceratii si sangerari.

 

Pazeste-te daca ai rude bolnave

Nu se stie precis ce declanseaza aceasta boala. Cu siguranta exista o cauza ereditara, inscrisa in gene, care actioneaza in corelatie cu substantele din exterior, pana se ajunge la o inflamatie care se perpetueaza, in afara oricarui control.

20-25% din bolnavi au o ruda cu aceeasi boala. Pentru orice persoana care are o ruda bolnava riscul de a dezvolta aceeasi boala creste de 10 ori. Daca ruda respectiva e un frate sau o sora riscul se mareste pana la 30 de ori.

 

Chiar e boala Crohn?


Nu exista un test special care pune diagnosticul de boala Crohn, si de aceea sunt necesare multe analize, si eventual o biopsie(o bucata de tesut din zona buclucasa care se examineaza in laborator) pentru a exclude alte boli cu simptome asemanatoare.


Tratamentul


Singura solutie pe care a gasit-o medicina pana acum pentru ameliorarea acestei boli este bazata pe tratarea inflamatiei locale. Daca inflamatia este tinuta sub control, intestinul are timp sa se vindece si diareea, durerile, febra dispar in consecinta.
Dupa ce simptomele s-au atenuat, tratamentul trebuie totusi continuat pentru a mentine efectul si a preveni recaderile.

 

Se poate opera


Doua treimi din bolnavii de Crohn au nevoie de operatie la un moment dat, atunci cand medicatia nu mai poate tine sub control simptomele, sau apare o complicatie - un abces, o obstructie sau o fistula.

Scopul operatiei vizeaza rezecarea(taierea) acelei portiuni din intestin care nu mai poate fi recuperata. Cele doua capete ramase sunt unite si, in cele mai multe cazuri, nu apar complicatii; simptomele dispar pentru cativa ani.
Din pacate boala poate sa reapara dupa cativa ani, pe locul operatiei, sau intr-o zona noua.