Splina si pancreasul

In acest articol vom invata mai multe despre splina si pancreas. Inmedicina chineza ele sunt atat de complementare incat sunt consideratea fi un singur organ. Stomacul este organul asociat lor si impreunareprezinta elementul pamant; splina si pancreasul ca organ plin, Yangsi stomacul ca organ gol, Yin.

Culoarea elementului pamant este galben, anotimpul este vara indianasau vara tarzie (corespunzator lunilor august-septembrie), emotiilenegative sunt ingrijorarea, anxietatea, depresia, iar cele pozitivedeschidere, claritate, comunicare, stabilitate. Organul de simt alsplinei-pancreasului sunt buzele si, din punct de vedere energetic,ele controleaza sistemul nervos.

Binenteles ca apare de la sine intrebarea cum de controleaza sistemulnervos? Simplu, cand noi traim intens o emotie negativa, cum ar fiingrijorarea, simtim un gol in stomac.

Aceasta senzatie blocheazamai intai stomacul, splina si pancreasul, dupa care intregul plexsolar. Odata blocat plexul solar, puterea noastra de concentrare scade,echilibrul nostru energetic se pierde si, odata cu el, claritatea ingandire. Comunicarea cu cei din jurul nostru devine tot mai greoaie,creste anxietatea si sentimentul de insingurare; toate acestea culminandcu depresiile nervoase care pot fi de scurta durata sau se pot agrava,cand aceste stari se repeta la un interval mic de timp.

1. Pancreasul joaca un rol important in intregul sistem digestiv, ceea ceinseamna, printre altele, faptul ca acesta controleaza nivelului glucozeiin sange. De exemplu, daca pancreasul este slabit si incepe sa lase sascape secretii (insulina) in fluxul sanguin, el va neutraliza zaharul carese gaseste acolo si va provoca o afectiune numita hipoglicemie care estede fapt o insuficienta a nivelului glucozei in sange.
O persoana caresufera de hipoglicemie vrea sa manance mult si mai ales lucruri dulci;aceste substante patrund in fluxul sanguin si stimuleaza pancreasul,ceea ce provoaca o noua scadere a nivelului de glucoza in sange. Dupaaceasta prima etapa, diabetul (hiperglicemia) are toate sansele sa seinstaleze. Daca acest lucru se intampla, pancreasul se deterioreaza.

Diabetul face ca persoana bolnava sa devina dependenta de injectiilecu insulina; aceste injectii neutralizeaza glucoza din sange, dar nucontribuie in nici un fel la activarea sistemului digestiv. In plus,hiperglicemia ingroasa sangele si il ingreuneaza, ceea ce afecteazaputernic circulatia. Inima trebuie sa lucreze mai mult in acesteconditii, astfel incat oamenii care sufera de diabet au, in acelasitimp, si probleme cardiace. In sfarsit, cum cele sapte glande endocrinedepind unele de altele, o functionare proasta a pancreasului determina undezechilibru al glandelor suprarenale, iar acest dezechilibru afecteazala randul lui glandele sexuale (impreuna cu rinichii), bila, tiroida sichiar pineala si pituitara.

2.
Splina joaca de asemenea un important rol in sistemul imunitar prinparticiparea ei la procesul de hematopoeza (sau, mai simplu spus, defabricare) a sangelui. Sanatatea ei ne asigura o buna rezistenta laefort. Cu toti am simtit cateodata, cand am depus efort fizic intenssau am alergat mai mult decat eram obisnuiti, dureri care ne indicausuprasolicitarea splinei. Energia stabila a splinei da sistemului nostruenergetic putere si echilibru, o eventuala extirpare a splinei creandun dezechilibru major ce deschide o veritabila cutie a Pandorei din carese vor revarsa multe probleme.

De aceea, cel mai bine este avem grija de intregul nostru corp care,functionand in conditii optime, ne va da posibilitatea sa ne urmamvisurile in deplina sanatate. Ne vom bucura astfel de viata in fiecarezi, amintindu-ne mereu ca momentul prezent este cel mai important si caschimbarile din viata noastra au mereu loc acum si nu intr-un ipoteticviitor.
Incepeti sa va ingrijiti chiar de astazi sanatatea, iar ea vava lasa libertatea de a va trai viata asa cum doriti!

de Costin Vasile
Instructor de Taiji Quan si Qi Gong
Telefon: 0722-197874 sau 460.43.88
e-mail: costin.tao@k.ro