A doua lectie de... bioenergie

Am vorbit despre relaxarea muschilor. Acum vom vorbi despre Concentrare. O minte bine antrenata poate fi concentrata la cea mai mica dorinta asupra oricarui punct experior si interior. Concentrarea profunda asupra unor obiecte abstracte se numeste Meditatie. Forma superioara a meditatiei o constituie absenta totala a gandurilor.

Concentrarea trebuie sa se faca fara oboseala, fara tensiune. Concentrarea poate fi obtinuta si in pozitie sezand pe scaun: spatele drept, mainile pe genunchi, picioarele incrucisate - dreptul peste stangul. Muschii sunt relaxati.

Trebuie sa retineti ca principalul factor in realizarea concentrarii este excluderea tuturor factori iritanti, a tot ceea ce va poate distrage gandurile.

Antrenandu-va treptat, aduceti timpul de concentrare asupra unei forme mentale la 30 de minute, plecand initial de la 30 de secunde.

Concentrarea se poate face in orice moment temporal, seara fiind intervalul cel mai comod, iar dimineata dinaintea rasaritului - intervalul cel mai benefic. Nu incercati sa va concentrati asupra razelor soarelui, pentru ca va veti irita retina.

La inceput, concentrati-va asupra obiectelor exterioare, iar apoi asupra obiectelor subtile si a ideilor abstracte.



Concentrati-va cu ochii deschisi asupra unui punct de pe perete, asupra flacarii unei lumanari, a unei stele stralucitoare, a lunii, a zgomotelor rotilor, a ticaitul ceasului.
Priviti obiectul concentrarii mai multe minute, fara sa clipiti. Priviti obiectul si meditati asupra unei teme abstracte. Spre exemplu, privind stelele, ganditi-va la infinitul Universului.



In pozitia de concentrare, inchideti ochii si concentrati-va atentia asupra uneia dintre chackre.

Concentrarea asupra radacinii nasului, unde se afla al treilea ochisau adjna chackra, linisteste mental si ajuta concentrarii, permite controlul gandirii. Peste un timp oarecare, in procesul unei astfel de concentrari, veti vedea o lumina.

Concentrarea asupra varfului nasului ascute gandirea si mareste forta de concentrare.


Daca va este greu sa va concentrati asupra unei chackre sau incepe sa va doara capul, comutati-va atentia asupra unei alte chackre sau asupra unui obiect exterior - cerul albastru, eterul.



Meditatia este o activitate interna indreptata asupra autoperfectionarii gandirii profunde.

Asezati-va in pozitia de meditatie. Tema de meditatie trebuie aleasa dinainte si formulata scurt, sub o forma apropiata aforismului. Tematica este libera, dar directionata obligatatoriu spre inaltare spirituala: bunatate, caritate, perseverenta si tenacitate, rabdare in atingerea scopului.


La inceput, pare greu sa atingi arta concentrarii superioare, dar nu va descurajati. Veti reusi! Totul necesita experienta si antrenament. Exersati zilnic si rezultatele nu se vor lasa asteptate. Ne vom mai auzi si vom mai vorbi...