4 motive pentru a consuma mai mult ceai

Il bem atat rece, cat si cald. Uneori adaugam putin lapte sau suc de lamaie, iar cei mai curajosi dintre noi, chiar vodka. Indulcit sau nu, ceaiul face parte dintre cele mai consumate bauturi din lume.

Prin numeroasele studii efectuate de-a lungul anilor, stiinta a dovedit ca ceaiul este mai mult decat o simpla bautura, aducand numeroase beneficii celor care consuma ceai regulat.

Desi doar medicul tau este in masura sa iti faca recomandari, afla cateva motive pentru a consuma mai mult ceai.


1. Benefic pentru inima

De-a lungul timpului s-au efectuat mai multe studii pentru a descoperi legatura dintre consumul de ceai si bolile cardiovasculare. Desi un consum moderat de ceai nu are niciun efect in imbunatatirea sanatatii inimii, studiile au aratat ca un consum mare de ceai are rezultate foarte bune in prevenirea anumitor boli cardiovasculare.

De exemplu, un studiu olandez efectuat in 2002 a descoperit ca persoanele care beau 3 cesti de ceai pe zi prezinta un risc mult mai mic de a suferi de infarct miocardic fata de persoanele care nu consuma deloc ceai.


2.  Poate preveni anumite tipuri de cancer

Toate tipurile de ceai (negru, verde etc) sunt surse bogate de flavonoizi. Nu numai ca ofera protectie antioxidanta, dar acesti flavonoizi si protejeaza celulele de cancer. Cateva studii efectuate pe animale au aratat o legatura intre consumul de ceai si riscul redus de cancer, cum ar fi cel al tractului gastrointestinal.



3.  Scade riscul aparitiei osteoporozei

Trei studii efectuate separat au descoperit o legatura intre consumul regulat de ceai si cresterea densitatii  minerale osoase (DMO) , DMO fiind principalul factor de risc pentru fracturile provocate de osteoporoza.


4.  Previne aparitia cariilor

Ceaiul face parte dintre sursele naturale bogate in fluoruri. Un studiu efectuat pe 6000 de adolescenti englezi a descoperit ca ceaiul ajuta la reducerea riscului aparitiei cariilor. Aceasta afirmatie este adevarata chiar si atunci cand ceaiul este consumat indulcit cu zahar.