Adolescentul si nevoia de bani

De multe ori, banii devin motiv de conflicte in familie, certuri si dispute sau chiar comportamente violente. Atat intre parteneri cat si intre parinti si adolescenti, banii produc adesea o tensiune greu de depasit.

"Cheltuieste prea mult", "Arunca banii pe toate prostiile", "Nu castiga destul", "Ne descurcam greu cu banii si lui putin ii pasa", "Nu vrea decat bani si cand nu-i dau nu ma mai inteleg cu el (ea)" si lista ar putea continua... Ce intelegem din ele? Banii sunt in centrul relatiei, sunt cei mai importanti, fara ei relatia pare sa nu mai mearga sau sa fie foarte conflictuala. Sa fie oare chiar asa? Sau in spatele banilor sa se afle alte cauze ale dificultatilor aparute in relatie? Cum s-a ajuns aici? Iata intrebari care merita atentia noastra.
Incercam sa abordam astazi relatia parintilor cu adolescentii si vedem acolo mai multe teme legate de bani:

1. Adolescentul cere mai multi bani decat au parintii posibilitatea sa-i dea. Motivele pentru care el cere bani sunt diferite: haine, accesorii, electronice, bani de buzunar, distractii.

2.

Adolescentul ia bani din casa fara permisiunea parintilor, considerand ca i se cuvin, ca sunt si ai lui, ca a avut nevoie de ei etc. Sau apare furtul de la colegi, de la necunoscuti sau din alte case.

3. Adolescentul considera ca "totul in viata este sa ai bani". Parintii incearca sa-l determine sa continue studiile sau sa isi gaseasca o meserie din care sa poata trai. Adolescentul prefera micile "afaceri" din care ii ies bani si crede ca asta e secretul reusitei. Adesea abandoneaza scoala pentru ca "nu foloseste la nimic" si refuza tot ce i se propune ca alternativa pe motiv ca nu aduce suficienti bani.

4. Adolescentul se simte inferior altora de aceeasi varsta care au posibilitati materiale mai mari. Nu mai iese din casa pentru ca "nu are bani", se izoleaza, considera ca "nimic nu are rost", ca viata lui nu este asa cum si-o doreste, renunta rand pe rand la toate activitatile.
Vorbim in acest caz de o stare depresiva ale carei cauze trebuie sa le cautam dincolo de bani, ei fiind doar un bun pretext pentru a aduce in prim plan alte nemultumiri mai dificil de exprimat in cuvinte sau chiar inconstiente.

5. Adolescentul incepe sa munceasca pentru a avea proprii bani sau chiar pentru a-i sustine financiar pe parinti sau cheltuielile casei.

Situatiile in care parintii cer ajutor sunt cele in care adolescentul se izoleaza si acuza parintele ca nu-i asigura cele necesare, cele in care adolescentul abandoneaza scoala si se ocupa cu "afaceri" sau fura si cea in care in casa sunt mereu scandaluri iscate din pricina pretentiilor prea mari ale adolescentului sau obiectelor pe care vrea sa le cumpere si care parintilor nu li se par utile.


In toate aceste cazuri, este vorba despre un blocaj in relatiile parinte -  copil. Ei nu pot discuta despre aceasta problema si uneori nici despre orice altceva, orice discutie ajunge in scurt timp si inevitabil la bani, atmosfera este incarcata si tensionata, toti se enerveaza, se infurie, tipa, plang, se jignesc, se acuza. In plus, niciodata nu se ajunge la vreo concluzie, cearta fiind reluata in aceeasi forma si cu acelasi continuat data viitoare.

"Ce se poate face? Cum iesim din aceasta situatie?" se intreaba parintii disperati. Cu atat mai mult cu cat adesea ei cer ajutor cand deja situatia a scapat cu totul de sub control. Adolescentul a abandonat deja scoala, a furat si a fost prins, a intrat in diferite scandaluri din care nu mai poate iesi sau starea lui este puternic deteriorata.

De fapt, cautarea unei solutii incepe cu a intelege ce se petrece cu el, cand au devenit banii si relatia cu ei ceva atat de important si ce a dus la asta, ce ii lipseste de fapt adolescentului si in loc a pus banii pe care crede ca daca i-ar avea ar fi fericit etc.


Astept opiniile si parerile voastre despre relatia adolescentilor cu banii si despre modul in care ati gestionat aceasta situatie.


Psiholog Anca Pietraru

Ii puteti adresa intrebari autorului AICI