Adolescentul in corpul sau

Corp pe care il simte cand prea mic, un corp inca de copil, cand prea mare, prea lung, cu forme ce au aparut mai repede decat se putea obisnui cu ele, un corp in care nu se regaseste, care nu-i place, pe care ar vrea sa-l schimbe in tot felul de moduri doar-doar o ajunge sa se simta bine in el...

Corpul este atat "casa" in care locuim toata viata dar este si cel ce reprezinta granita cu exteriorul. Mai intai e mititel si mama il poarta in bratele ei, apoi creste si invatam sa ne folosim de el pentru a merge, a manca, a face tot felul de lucruri cu mainile, a vorbi... Asadar, ne ascundem in el dar ne si aratam in el asa cum suntem sau asa cum vrem sa parem.

In adolescenta, cand corpul se modifica atat de mult, este greu sa ne acomodam cu exteriorul lui dar si cu noile senzatii si zbuciumari din interior.

De aici provin cele mai multe tulburari legate de alimentatie (bulimie, anorexie, hiperfagie, voma, obezitate, infometare), de modificarea aspectului fizic (piercing, tatuaje, implant de silicon, operatii estetice), tulburari ale comportamentului sexual (inhibitie, exhibitionism, sarcina, avorturi etc) si chiar probleme de relationare (retragere, inchidere in sine, izolare, neincredere in sine).

De multe ori, adolescentii nu vorbesc despre suferintele lor intime, fie pentru ca nu le pot pune in cuvinte, fie pentru ca le este greu, fie pentru ca nu-i simt suficient de aproape pe cei din jur.
In locul cuvintele apar atunci tot felul de manifestari pe care adesea le numim "simptome". Unele ii ingrijoreaza pe parinti, altele ii revolta, unii ajung sa ceara ajutor pentru ei insisi spunand "nu stiu cum sa ma comport", "nu stiu ce sa fac", "as vrea sa-l ajut, sa-l inteleg", altii il "duc" pe adolescent la psiholog.

 
Ne intrebam:

  • De ce in adolescenta atatea dintre simptome au legatura cu corpul?
  • De ce unele fete isi arata buricul, sanii sau fesele intr-un mod pe care il doresc provocator, in timp ce altele isi ascund aceleasi forme in pantaloni cu trei numere mai mari si bluze largi de trening?
  • De ce in aceasta perioada incep cruntele cure de slabire sau mancatul obsesiv si in exces?
  • Ce "spun" tatuajele si piercingul si de ce adolescentii nu pot spune in cuvinte aceste lucruri ci doar cu pielea lor?
  • Cum sa-i ajutam sa se "impace" cu corpul lor asa cum este?
  • Cum sa-i ajutam pe parinti sa vada dincolo de "modele" parului verde, ale cercelului in spranceana sau ale fetei care vrea sa fie cea mai slaba din tot liceul?
  • Ce este in interiorul corpului de adolescent? Cum se simte pe dinauntru? Unde este granite dintre placere si provocare, dintre nevoie si dorinta, dintre a fi "asa cum este" si a fi "altfel"?.

Astept parerile si experientele voastre pe forum, la rubrica Adolescenta.

de Anca Pietraru, psiholog in cadul CPAP