Intarcarea: o incercare grea pentru mamici

Alaptarea la san este recomandata de specialisti pentru nenumaratele beneficii pe care le ofera atat bebelusului cat si proaspetei mamici. Pana cand insa trebuie sa-ti hranesti micutul la san?

Durata alaptarii la san difera de la caz la caz. Mama este cea care hotaraste momentul in care va opri alimentarea la san a bebelusului, in functie de nevoile ei sau pentru simplu fapt ca bebe a crescut.


Cat timp este recomandat sa alaptez?

Mamicile nu trebuie sa uite ca, cu cat sunt hraniti mai mult la san, cu atat beneficiile sunt mai mari atat pentru mama cat si pentru copil. Majoritatea medicilor recomanda ca bebelusul sa fie alaptat cel putin 1 an, iar Organizatia Mondiala de Sanatate sfatuieste mamicile sa-si alapteze micutii timp de 2 ani.

Alaptarea la san este foarte importanta pentru dezvoltarea bebelusului si "trebuie sa dureze minim 6 luni," aminteste prof.

dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Specialistii americani chiar recomanda ca mamicile sa suplimenteze alimentatia bebelusului cu lapte natural pana micutul implineste 2 ani. Alaptarea la san are multe beneficii pentru sanatatea bebelusului, cat si pentru proaspata mamica, ajutand-o sa scape mai usor de kilogramele acumulate in timpul sarcinii. "Nu exista niciun inlocuitor mai bun pentru laptele matern, acesta continand anticorpii necesari bebelusului, el neavand sistemul imunitar dezvoltat pana la varsta de 6 luni," completeaza specialistul.


Care este momentul potrivit pentru intarcare?


Motivele pentru care mamele hotarasc sa intarce bebelusul difera de la caz la caz.
Reinceperea serviciului, oboseala sau varsta inaintata a bebelusului sunt doar cateva dintre motivele intarcarii pe care le aminteste dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru.

Cum ne dam seama ca este momentul sa intrerupem alaptarea la san? Semnele care ne indica acest lucru sunt diferite. Dintre acestea, specialistul enumera: "copilul nu mai cere sanul asa de mult, nu se mai trezeste noaptea pentru a se hrani, ii apar dintisorii, ceea ce ingreuneaza alaptarea sau scade cantitatea de lapte."


Cum se face intarcarea?

Metoda recomandata de intarcare depinde de varsta bebelusului. "Indicat este ca intarcarea sa se faca treptat, daca micutul are varsta sub 1 an.
Daca copilul este mai mare, intarcarea se poate face brusc,"
explica dr. Mihai.


Ai grija de sanii tai

Daca ai hotarat ca intarcarea sa se faca brusc, este posibil sa intampini probleme. Sanii tai vor produce in continuare lapte. Ce este de facut in acest caz? "Medicul de familie iti poate recomanda sa urmezi, timp de cateva zile, un tratament hormonal care va opri lactatia," declara dr. Mihai.


Specialistul te sfatuieste

Dr. Mihai Mariana, medic primar pediatru, ofera cateva sfaturi utile mamicilor care doresc sa intrerupa alaptarea la san:

  • pentru a scadea cantitatea de lapte produsa, este indicat un consum mai mic de lichide;
  • daca intarcarea se face brusc, este recomandata "izolarea", timp de cateva zile, a copilului (o vizita la bunici);
  • daca mamica este obligata sa intarce bebelusul care are sub 12 luni de viata, intarcarea trebuie sa se faca treptat (alaptarea la san sa alterneze cu hranirea cu lapte formula);
  • In cazul in care copilul este mai mare, intarcarea se poate face brusc.