Sfaturi practice pentru sanatatea sanilor

In 1950, 1 din 20 de femei dezvolta cancer mamar. De atunci, rata cancerului la san a crescut cu peste 60%, astfel incat acum 1 din 8 femei se confrunta cu aparitia cancerului mamar. Citeste acum cateva sfaturi profesioniste care te ajuta sa-ti mentii sanii sanatosi.

Datorita campaniilor de informare in masa, multe femei au inteles importanta unei examinari regulate a sanilor. Depistarea in faza incipienta a tumorilor canceroase poate sa te salveze. Pentru aceasta trebuie sa iti autoexaminezi sanii cu regularitate, sa efectuezi vizite la ginecolog in fiecare an (sau de cate ori simti ceva in neregula la sani) si sa faci anual o mamografie.

Aceste precautii te pot ajuta sa depistezi din timp eventualele probleme. Insa, de ce sa nu tii cont si de cateva sfaturi practice care te pot ajuta sa impiedici aparitia tumorilor si sa mentii sanatatea sanilor.

1. Consuma bauturi fara alcool. Studiile efectuate pana in prezent demonstreaza faptul ca alcoolul creste nivelul hormonilor din sange. Expertii recomanda consumul ceaiului verde, deoarece numeroase cercetari au scos la iveala efectele benefice ale acestei bauturi, care are rolul de a proteja impotriva cancerului.

2. Consuma alimente organice, pe cat posibil si bea apa plata! Nu trebuie sa uiti ca alimentatia sanatoasa este cheia unei sanatati de fier. Alimentele organice nu contin pesticide care sunt considerata a fi cancerigene. De asemenea, este foarte important sa eviti consumul zaharurilor rafinate, a carbohidratilor rafinati si a acizilor grasi trans.

3. Fa miscare moderata, cel putin 4 ore pe saptamana. Un studiu efectuat de cercetatorii norvegieni sustine ca femeile care isi dedica cel putin 4 ore pe saptamana pentru exercitii fizice isi reduc cu pana la 37% riscul de a face cancer mamar, comparativ cu femeile sedentare.

4. Fii atenta si la efectele nesanatoase ale contraceptivelor orale, daca obisnuiesti sa le iei.

5. Cauta solutii naturale, inclusiv terapia de substitutie hormonala pentru a usura simptomele menopauzei. Evita terapia de substitutie estrogenica: un studiu suedez arata ca femeile aflate la post-menopauza care au urmat terapia peste 5 ani au prezentat un risc cu 40% mai ridicat de a dezvolta cancer mamar. Printre femeile cu varste cuprinse intre 60-64 de ani, riscul este mai crescut (70%).

6. Renunta la fumat si incearca sa eviti fumatul pasiv.

7. Evita radiatiile care vin de la cuptorul cu microunde si chiar televizor.

8. Evita sursele ascunse de estrogen care se gasesc si in mediul inconjurator. Acestea au capacitatea de a creste riscul de cancer mamar. Unele substante din mediul inconjurator (estrogeni straini numiti xenoestrogeni) actioneaza similar cu estrogenul in momentul in care sunt absorbite in organism. Un studiu efectuat in laborator de cercetatorii de la Universitatea Dartmouth arata ca o punga de plastic pusa in ulei vegetal si introdusa in cuptorul cu microunde emana de 500 de mii de ori mai multi xenoestrogeni decat minimul necesar pentru dezvoltarea celulelor canceroase. Iata o lista cu sfaturi de care trebuie sa tii cont:

  • foloseste vasele din ceramica sau sticla pentru pastrarea sau incalzirea alimentelor;
  • foloseste detergentii naturali pentru spalarea farfuriilor si a hainelor;
  • incearca sa alegi sapunurile si sampoanele care au cat mai putine substante chimicale;
  • evita pesticidele si ierbicidele;
  • evita materialele sintetice pentru haine si ramai la bumbac, in si matase;
  • spala si calca toate rufele inainte de a le purta;
  • foloseste produsele de ingrijire a pielii fara parabeni (studiile efectuate in Marea Britanie au descoperit prezenta parabenilor in tesuturile canceroase de la nivelul sanului).