Remedii naturiste pentru infectiile vaginale

Nimic nu iti mai convine cand esti ingrijorata de senzatiile ciudate pe care le simti la nivelul organelor genitale. De indata ce simti ceva ciudat trebuie sa te programezi numaidecat la un ginecolog. Nu are rost sa amani si sa te amagesti ca va trece de la sine, deoarece nu vei face decat sa-ti inrautatesti situatia. Insa, pana te decizi si stabilesti ziua de vizita impreuna cu ginecologul poti sa apelezi la cateva remedii naturiste care iti pot usura simptomele neplacute.

Multe dintre noi ne-am confruntat macar o data in viata cu o infectie vaginala (minora), daca nu chiar cu recidive periodice a unei infectii de care ti se pare ca nu mai reusesti sa scapi. Incidenta acestor infectii s-a dublat in ultimii 20 de ani. Un motiv intemeiat care are un rol covarsitor in cresterea numarului asemenea cazuri consta in utilizarea frecventa a antibioticelor. Acestea distrug flora bacteriana normala a vaginului si permit multiplicarea bacteriilor si a ciupercilor daunatoare.


Antibioticele favorizeaza dezvoltarea candidozei

De asemenea, antibioticele favorizeaza dezvoltarea candidozei (o afectiune care apare din cauza unei ciuperci microscopice numita Candida Albicans). Candida albicans este o parte din flora intestinala, controlata de microorganismele cu rol de protectie (Lactobacilus) si de sistemul imunitar. Ea traieste in gat, gura, tractul intestinal, vagin, dar in cantitati mici.

Cand microorganismele de protectie sunt distruse de actiunea antibioticelor sau cand sistemul imunitar este slabit, ciuperca este scapata de sub control si cauzeaza infectia numita candidoza.  


Tricomoniaza - infectie vaginala frecvent intalnita

Se numeste astfel dupa numele parazitului care o provoaca - Trichomonas Vaginalis. Parazitul se transmite prin contact sexual vaginal, dupa care, in 5 pana la 28 de zile apar secretii urat mirositoare de culoare verde-galbui, in special la femei.

Vaginul femeii e un mediu ideal pentru dezvoltarea acestu germene. 7 milioane de cazuri noi de tricomoniaza apar anual in lume.

Aceasta afectiune genitala nu rezista in mediul acid. In cazul femeilor susceptibile de tricomoniaza, gelul spermicid (datorita aciditatii) are tendinta de a inhiba dezvoltarea acestei afectiuni.
De asemenea, sucul de merisor (planta se gaseste la Plafar) si vitamina C cresc aciditatea urinei.

Barbatii nu ofera conditii bune de dezvoltare parazitului, de aceea ei pot fi purtatori sanatosi. De multe ori ei nu-si dau seama ca sunt infectati sau simt doar o usoara usturime dupa urinat, insa isi pot infecta partenerele. O solutie pe care o au la indemana este spalarea organului genital cu solutie de Betadina.

Una dintre infectiile vaginale care se poate manifesta fara aparitia unor simptome este chlamydia (si barbatii o contacteaza, insa este mult mai frecvent intalnita la femei). Netratata, chlamydia conduce la sterilitate. O femeie insarcinata poate transmite boala copilului, in procesul nasterii.

Tricomoniaza, infectiile fungice si chlamydia sunt intalnite in 90% dintre cazurile de infectii vaginale. Daca nu esti sigura de simptomele pe care le ai, consulta degraba un ginecolog!


Remedii pe baza de plante medicinale

Tricomoniaza, infectiile fungice si chlamydia pot fi combatute prin utilizarea plantelor medicinale.
In cazul unei infectii minore, spalaturile vaginale cu infuzii din diverse plante sunt foarte eficiente. Tine minte: nu apela la aceste spalaturi vaginale zilnic, ci doar in cazul in care te confrunti cu o infectie vaginala! Daca te intrebi care dintre plante te pot ajuta, afla ca lavanda, tea tree si usturoiul au capacitatea de a ucide microorganismele daunatoare, inclusiv ciupercile si parazitul Trichomonas Vaginalis. Spalaturile cu infuzie din frunze de ulm alunecos are efecte calmante, iar cele din frunze de strugurii-ursului (uva ursi) sunt dezinfectante si astringente.

Cu ce sa faci spalaturi vaginale?

3 picaturi ulei esential de lavanda si tea tree
3 cesti de apa calduta
2 linguri de iaurt.

Se combina ingredientele, se amesteca bine si se foloseste compozitia pentru spalaturi vaginale efectuate o data pe zi. Daca infectia persista dupa 5 zile de tratament naturist, consulta de urgenta un ginecolog.


Ceai indicat in caz de infectii vaginale

1 lingurita radacina de brusture, radacina de echinaceea, seminte de vitex agnus castus (optional). Se fierb plantele intr-un litru de apa si se lasa la infuzat timp de 15 minute. Se strecoara ceaiul si se consuma cate 3-4 cani pe zi.


Iaurtul lupta impotriva infectiilor vaginale


Pe langa utilizarea infuziilor din plante medicinale, spalaturile cu iaurt reduc bacteriile nedorite, in special ciupercile (fungi).
Are efecte calmante, in caz de iritatii si inflamatii. Insa, trebuie sa fii foarte atenta la alegerea iaurtului, care trebuie sa contina culturi active de Lactobacillus Acidophilus (daca au Lactobacillus bulgaricus sau S. thermophilus nu sunt eficiente). Studiile arata ca un consum ridicat de iaurt - 240 ml/zi timp de 6 luni - reduce semnificativ riscul de aparitie a infectiilor vaginale.  

Asadar, atentie mare si nu ignora o infectie vaginala, oricat de simpla ti s-ar parea ea la momentul respectiv. Netratata, ea poate afecta uterul, tuburile falopiene si ovarele, ajungand in cele din urma in sange. Si mai departe se poate ajunge la boala inflamatorie pelviana, care in urma unor studii riguroase a fost desemnata in anul 1995 ca fiind cauza principala a celor mai multe cazuri de infertilitate la femeile din America de Nord. Institutul National pentru Sanatatea Copilului si Dezvoltare Umana sustine ca femeile fumatoare - in special cele care obisnuiesc sa fumeze mai multe de 10 tigari pe zi - sunt de doua ori mai expuse riscului de a dezvolta o boala inflamatorie pelviana in comparatie cu cele nefumatoare.

Sistemul reproductiv feminin contine celule imune care au menirea de a apara organismul de posibilele infectii. Daca sistemul tau imunitar este precar, da-i o mana de ajutor si apeleaza la echinaceea care intareste imunitatea si lupta impotriva infectiilor.
Daca te confrunti cu o infectie vaginala recidivanta, problema poate fi cauzata si de un dezechilibru hormonal. De exemplu, o productie mica de progesteron conduce la iritatii, infectii si modifica secretiile cervicale. Pentru echilibrarea nivelului hormonal consuma vitex pastile, tinctura sau ceai.

Cu cat depistezi infectia in fazele incipiente cu atat mai eficient poate sa fie tratamentul naturist aplicat inainte de controlul ginecologic.

Articole utile:
Boli cu transmitere sexuala
Remedii naturiste pentru candidoza vaginala
Durerile si crampele menstruale: prevenire si remedii naturiste
Spalaturile vaginale: sanatoase sau nu?
12 sfaturi practice care previn infectiile vaginale
Mancarimile vaginale: cauze, preventie si remedii naturiste