Ovarele polichistice, o afectiune cu multe consecinte

Sindromul ovarelor polichistice (polycystic ovarian syndrome - PCOS), cunoscut si ca "boala ovarelor de portelan" sau sindromul Stein Leventhal, este foarte raspandit in randul populatiei feminine, intalnindu-se la 6% din femeile de varsta fertila.

Sindromul ovarelor polichistice (polycystic ovarian syndrome - PCOS), cunoscut si ca "boala ovarelor de portelan" sau sindromul Stein Leventhal, este foarte raspandit in randul populatiei feminine, intalnindu-se la 6% din femeile de varsta fertila.

Acest sindrom reprezinta cea mai frecventa cauza de anovulatie (ovulatia este fenomenul prin care se elibereaza o data pe luna din ovar celula sexuala feminina, ovulul, care, daca va fi fecundat de spermatozoid, va duce la aparitia sarcinii).

Printre manifestarile acestui sindrom sunt incluse:

  • anovulatia, care se poate manifesta prin menstruatii rare sau total absente si care determina infertilitatea;
  • obezitatea;
  • hirsutismul (prezenta excesiva a parului);
  • ovarele voluminoase, ce prezinta numeroase chisturi mici.

Aceste mici chisturi, cu o dimensiune de sub 1 cm, reprezinta cauza tuturor simptomelor. Ele secreta hormoni sexuali in cantitati inadecvate, determinand, prin prezenta in exces a hormonilor sexuali masculini, acnee, par in exces, seboree, lipsa ovulatiei si infertilitate.

Nu toate simptomele trebuie sa fie prezente: pot exista femei slabe, cu cicluri menstruale regulate, fara acnee, dar care nu au ovulatie, deci nu reusesc sa ramana insarcinate.

De regula, pacienta prezinta un istoric familial de tulburari de ciclu menstrual, un istoric menstrual caracteristic (menstruatii rare sau absente), un indice de masa corporala crescut si manifestari de hiperandrogenism (exces de hormoni sexuali masculini): acnee, seboree, hirsutism, alopecie (zone de pe scalp lipsite de par).

Diagnosticul se face ecografic si biochimic (dozari hormonale).
Ecografic se constata ovare voluminoase ce prezinta numeroase chistulete cu diametrul pana in 10 mm, dispuse caracteristic. Acestea nu ajung la maturitate si nu vor elibera lunar ovulul, ramanand mici, atrofice.

Secretia anormala de hormoni determina tulburari si la nivelul metabolismului lipidic, astfel incat creste colesterolul si riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune arteriala, diabet zaharat.

De asemenea, secretia anormala de hormoni creste riscul de aparitie a cancerului mamar si uterin.

Principala concluzie la care ajungem este aceea ca sindromul ovarelor polichistice nu trebuie sa ramana netratat.

Exista doua variante de tratament:

  • pentru femeile care nu isi doresc copii in viitorul apropiat, ovarele vor fi puse in repaus, cel mai frecvent prin contraceptive;
  • pentru femeile care isi doresc copii, ovarele vor fi stimulate adecvat, astfel incat sa se ajunga la ovulatie si sarcina.

Iata ce se discuta pe forumul Eva.ro despre acest subiect:

Ovare polichistice
Sindromul ovarelor polichistice