In vizita la medicul ginecolog

Examenul ginecologic: cate intrebari nu ne punem, cate sentimente care ne incearca, am face orice numai sa nu ne ducem la doctor. Si totusi, examenul ginecologic este extrem de util, vital chiar, ca si orice alt consult. Iti prezentam acum modul in care se va desfasura primul tau consult ginecologic, ca sa ti se mai risipeasca o parte din temerile care te chinuie.
Cand ne ducem la consultatie si unde?

Se recomanda ca o fata, de indata ce a devenit femeie, adica are ciclu, sa se prezinte la ginecologie pentru consultatie. De asemenea, daca si-a inceput deja viata sexuala, probabil ca doreste sa ia pilule anticonceptionale. Asadar, examenul ginecologic va fi foarte util in cazul acesta. Fetele tinere trebuie sa se prezinte la un consult de specialitate cel putin o data pe an.

Astfel o eventuala boala poate fi diagnosticata sau unele boli transmisibile pe cale sexuala care trebuie tratate, vor fi descoperite mai inainte de o eventuala agravare. In afara BTS (boli cu transmitere sexuala), alte afectiuni (fibroame, cancer etc.) sunt diagnosticate in cazuri extrem de rare la adolescente. Insa, orice s-ar spune, este intotdeauna mai bine sa previi decat sa vindeci.

Daca in perioada dintre doua consultatii apar unele modificari care te ingrijoreaza (scurgeri, mancarimi, iritatii, dereglari ale menstruatiei) nu sta pe ganduri si programeaza-te urgent la o consultatie, ca sa scapi cat mai repede de teama care te incearca si sa-ti rezovi in acelasi timp problema pentru ca aceasta sa nu se agraveze.

Ginecologii lucreaza de obicei in spitale sau in cabinete medicale particulare. Programul lor este de cele mai multe ori extrem de incarcat.
Deci, daca doresti sa te programezi, fa-o cat mai repede, telefonand pe loc. Exista si cazuri in care trebuie sa astepti cateva saptamani pana sa-ti vina randul. Daca te simti stanjenita si preferi sa consulti o femeie ginecolog, esti libera sa alegi. Trebuie sa stii, totusi, ca in acest domeniu numarul barbatilor medici ginecologi este mai mare decat cel al femeilor.


Ce intrebari ii vei pune medicului?

Modul cel mai bun de a te pregati in vederea consultului este sa-ti notezi dinainte intrebarile pe care doresti sa i le pui medicului. Aceste intrebari trebuie sa se refere la sanatatea ta sexuala, la pilulele contraceptive, la bolile transmisibile pe cale sexuala. Important este sa-i adresezi medicului orice intrebare care te framanta in acest domeniu si sa nu te simti stanjenita.


Ce sa intampla dupa momentele petrecute in sala de asteptare?

Dupa stress-ul din sala de asteptare, esti chemata in sala de consultatie. Se poate intampla ca o infirmiera sa te insoteasca. Dupa ce ai intrat in sala de consultatii, infirmiera sau chiar medicul iti va spune sa-ti dai jos pantalonii si chilotii si sa-ti scoti sutienul, apoi sa te asezi pe masa ginecologica. Daca vrei poti veni imbracata in fusta si astfel nu va trebui sa-ti scoti decat chilotii si nici nu vei fi complet goala de la mijloc in jos.
Dupa ce te dezbraci, te vei aseza pe masa ginecologica. Este momentul sa incerci sa te destinzi putin.


Care vor fi intrebarile medicului?

Inainte de a incepe sa te examineze, medicul iti va pune cateva intrebari. Te va intreba printre altele cand ai avut ultima menstruatie, cum sunt menstrele (dureroase, abundente), daca ai un motiv deosebit pentru care ai venit la consultatie (adica ce te supara). Se va interesa daca suferi de vreo boala in momentul acela sau daca ai antecedente medicale (tratamente pe care le-ai urmat sau boli mai deosebite etc.). te va intreba, de asemenea, daca folosesti metode contraceptive.


Cum decurge examenul ginecologic propriu-zis?

Dupa aceste intrebari, medicul va trece la examinarea propriu-zisa. Iti va spune sa te intinzi pe masa ginecologica, cu fesele cat mai la marginea mesei, cu picioarele departate si sprijinite in suportii laterali. Aceasta pozitie te poate face sa te simti stanjenita, insa sa stii ca este necesara pentru o examinare completa si bine facuta. Sanatatea ta sexuala este mai presus de orice.

Ginecologul va incepe cu examinarea vulvei, va observa aspectul general, daca nu exista vreo iritatie sau semnele vreunei infectii. Apoi, va folosi o valva speciala, care este un instrument din metal sau plastic bine sterilizat, pe care il va introduce in vagin.
Acest instrument ajuta la deschiderea peretilor vaginali si ii permite medicului examinarea colului uterin. Spune-i medicului ca te aflii la primul consult ginecologic, ca sa foloseasca o valva mai mica.

In afara examinarii colului, ginecologul iti va face un test Papanicolau. Acest test consta in recoltarea secretiei la nivelul colului care va fi supusa unui examen microscopic in vederea detectarii eventualelor celule precanceroase si a tratamentului ulterior. Insa, asa cum am spus si la inceput, incidenta cancerului de col la femeile extrem de tinere, la adolescente este extrem de rara. Daca medicul considera ca este necesar, el iti mai poate recolta secretie si in vederea altor boli, cum ar fi cele transmisibile pe cale sexuala.

Acest consult nu este dureros, insa nici prea confortabil. Cuvantul cheie in timpul unui astfel de consult ginecologic este "relaxarea". Fii relaxata, nu te incorda si atunci nu te va durea nimic. Daca doresti cu orice pret, ii poti cere medicului sa-ti vezi colul cu ajutorul unei oglinzi. Un gest simplu insa care te-ar putea ajuta sa-ti descoperi corpul si sa-l accepti asa cum este.

A doua etapa a consultului consta in palparea de catre medic, a abdomenului pacientei pentru a simti mai bine uterul. Pentru aceasta, medicul iti va pune o manusa ginecologica din cauciuc (latex) si, ungandu-se cu putin lubrifiant, el va introduce doua degete in vagin pentru a face ceea ce se numeste tuseul colului uterin.
Cu cealalta mana, el te va palpa pe burta pentru detectarea unor eventuale umflaturi sau formatiuni pe uter, ovare sau pe trompele Fallope. Nici acest examen nu este dureros, mai ales ca se executa destul de rapid.

In sfarsit, medicul iti va palpa sanii. Profita in acest moment si intreab-l cum poti face si tu singura aceasta palpare a sanilor, deosebit de importanta pentru femei in vederea detectarii eventualilor noduli.

Dupa ce consultul a luat sfarsit, te poti imbraca. Medicul isi va nota observatiile in fisa ta personala si daca vrei sa-l intrebi ceva, acesta este momentul cel mai indicat s-o faci. Medicul iti va spune sa revii peste circa un an pentru un alt consult, lucru pe care trebuie sa-l urmezi foarte strict.

Examenul ginecologic este un examen de rutina, o foarte buna modalitate pentru prevenirea agravarii anumitor probleme si un punct castigat pentru sanatatea ta sexuala.

Articol realizat de Mitumac, un vizitator al forumului TopSanatate