Chlamidya, o infectie frecventa, dar putin cunoscuta

Desi nu stiu prea multe persoane ce inseamna chlamidya, se pare ca aceasta boala se afla in fruntea afectiunilor cu transmitere sexuala. Raspandita atat in randul femeilor cat si in cel al barbatilor, poate avea consecinte grave daca nu este tratata la timp.

Desi nu stiu prea multe persoane ce inseamna chlamidya, se pare ca aceasta boala se afla in fruntea afectiunilor cu transmitere sexuala. Raspandita atat in randul femeilor cat si in cel al barbatilor, poate avea consecinte grave daca nu este tratata la timp.

Desi numele ei te-ar putea duce cu gandul la o planta, in realitate lucrurile nu stau deloc asa. Chlamidya Trachomatis este o bacterie care provoaca infectii uro-genitale si oculare la femei si barbati. Bacteria se transimte fie in timpul sarcinii de la mama la fat, fie intre doi parteneri care au un raport sexual neprotejat. Acest parazit nu supravietuieste in afara corpului uman.

Numita si boala tacuta, infectia cu Chlamidya poate ramane silentioasa mai multi ani in majoritatea cazurilor. Aceasta perioada reprezinta faza asimptomatica a bolii in care afectiunea, desi nu se face simtita, este transmisa tuturor partenerilor cu care purtatorul are relatii sexuale neprotejate.

Simptome si complicatii


Atunci cand simptomele se declanseaza, pot cunoaste mai multe forme: scurgeri vaginale, iritatii si mancarimi, arsuri, sangerari vaginale neobisnuite si dureri la urinat. La barbati, boala se manifesta prin nevoia de a urina frecvent, insotita de o senzatie de usturime.

Daca nu este descoperita si tratata la timp, infectia poate avea complicatii grave: salpingita (inflamarea trompelor uterine), infertilitate si meningita sau artrita. Chlamidya poate afecta si ochii, iar in acest caz ea prezinta riscuri crescute mai ales la bebelusi. In absenta vaccinului antichlamidya, trebuie luate masuri de precautie. Asta pentru ca infectia este tacuta si toate persoanele active sexuale pot fi potentiali purtatori.

Protejeaza-te


Atunci cand nu iti cunosti partenerul sexual prea bine, prezervativul ramane cea mai buna metoda de contraceptie pentru ca te protejeaza de bolile cu transmitere sexuala. Acest lucru este cu atat mai necesar cu cat nu ai un partener stabil.

Pentru a putea trata si preveni aceasta infectie, trebuie sa stii la ce sa te astepti. Diagnosticul precoce este indicat pentru a putea combate raspandirea infectiei. El poate fi dat in urma analizelor de sange. De asemenea, cu ajutorul acestora se poate stabili si etapa in care se afla infectia: incipienta, medie sau avansata. In anumite cazuri infectia poate fi depistata si in urma unui simplu test de urina.

Tratamentul cu antibiotice


Odata boala diagnosticata, tratamentul consta in administrarea de antibiotice care dureaza aproximativ doisprezece zile, putand varia in functie de gravitatea infectiei. Daca apar complicatii este necesara o injectie intravenoasa sau o interventie chirurgicala, in functie de gravitatea situatiei.