Avortul si consecintele lui

In lume se fac, anual, intre 30 si 55 de milioane de avorturi provocate. Prin ce trece o femeie care recurge la un avort si cum trebuie sa se ingrijeasca ea? Care sunt simptomele normale si anormale din perioada imediat urmatoare? Cand poate fi reluata viata sexuala? Despre aceste aspecte am discutat cu Iuliana Baltes, medic de planificare familiala.
TopSanatate: Ce este avortul?

Dr. Iuliana Baltes: Un avort reprezinta terminarea sarcinii prin orice mijloace, inainte ca fatul sa fie suficient de dezvoltat pentru a supravietui. Definitia data de OMS este limitata la terminarea sarcinii inainte de 22 saptamani de gestatie, calculata in functie de data primei zile a ultimei menstruatii si expulzarea unui fat care cantareste 500 g.


TopSanatate: Cand trebuie efectuat un avort, in cazul unei sarcini nedorite? Care este intervalul in care poate sa fie efectuat fara a avea implicatii negative grave asupra sanatatii?

Dr. Iuliana Baltes: In Romania, intreruperea cursului sarcinii e permisa pana la 14 saptamani. Tinerele, adolescentele sub 18 ani nu au nevoie de consimtamantul parintilor pentru a efectua o intrerupere de sarcina intr-o unitate spitaliceasca.

Practic, in celelalte tari din vest majoritatea femeilor beneficiaza de o perioada de gandire. Daca femeia hotaraste sa recurga la avort, i se da o perioada de o saptamana (limita maxima stabilita in Franta) de reflectare, timp in care este consiliata si de un psiholog.

La noi avortul inca se face mai rapid. Femeia solicita intreruperea de sarcina, are loc consultatia,  este pus diagnosticul si imediat se efectueaza avortul, fie in unitatile de stat, fie in clinici private. Astfel, femeia nu mai beneficiaza de acea perioada de reflectie, ci se recurge direct la aceasta manevra chirurgicala fara sa stie prea bine ce o asteapta.

In general, in maternitatile mari care au si cabinete de planificare, medicul sau asistenta le consiliaza putin inainte de avort, indemnandu-le ca apoi sa apeleze la o metoda contraceptiva moderna.
Dar efectul scontat al acestor actiuni nu este de mare amploare, deoarece femeia este deja stresata, intra intr-un mediu ostil pe care nu-l cunoaste, nu stie ce sa faca mai repede si uneori informatia trece pe langa ureche. In unele maternitati din orasele mari, femeile care fac un avort primesc gratuit in primele 3 luni fie pilule contraceptive, fie un contraceptiv injectabil, fie sterilet si sunt consiliate.


TopSanatate: Care sunt metodele chirurgicale prin care se realizeaza un avort provocat?

  • aspiratia menstruala;
  • vacuum aspiratia;
  • dilatarea si chiuretajul;
  • dilatarea si evacuarea;
  • histerotomia (operatia cezariana);
  • avortul medical RU 486 (Mifepristone).


TopSanatate: Care dintre aceste metode sunt practicate momentan si in Romania?

Dr. Iuliana Baltes: In afara de avortul medical, toate celelalte metode sunt practicate si in Romania.


TopSanatate: Ce se intampla dupa avort? La ce complicatii se poate astepta femeia care tocmai a trecut prin experienta unui avort?

Complicatii imediate:
  • hemoragia uterina;
  • perforatia uterina;
  • leziunea cervicala;
  • complicatiile cauzate de anestezie;
  • embolismul;
  • nasterea unui fat viu.

Complicatii precoce:
  • infectia.

Complicatii tardive:
  • anomalii menstruale;
  • infertilitate;
  • avortul spontan;
  • prematuritate;
  • imunizare Rh;
  • efecte psihice;
  • mortalitate.


TopSanatate: Cum trebuie sa se ingrijeasca femeia dupa un avort? Exista anumite reguli de igiena, control periodic de care trebuie sa tina cont?

Dr. Iuliana Baltes: In general, o complicatie poate sa apara in primele 10 zile, generand o sangerare, iar atunci femeia trebuie sa se intoarca la ginecolog.
De asemenea, depinde si de atitudinea fiecarui ginecolog: sunt ginecologi care dupa chiuretaj le dau reteta in mana (cu precizarea: "in caz ca apare ceva, urmezi aceasta reteta") sau ginecologi care le cheama la control. Din nefericire insa, femeia cand se vede scapata de problema nu prea mai revine la control. Astfel trecem cu vederea foarte multe complicatii, nu le tratam corect si de aici apar altele mai grave.

Reguli de igiena:
  • se face toaleta organelor genitale externe de doua ori pe zi;
  • nu se recomanda spalaturile vaginale/irigatiile in primele doua saptamani dupa avort;
  • se poate face dus cu apa la o temperatura potrivita;
  • se evita baia generala.


TopSanatate: Care sunt semnele si simptomele normale si anormale in aceasta perioada, cu referire la secretii, dureri abdominale, oboseala, sangerari, frisoane/febra? Menstruatia in cat timp trebuie sa revina la normal?

Dr. Iuliana Baltes: Dupa chiuretaj femeia nu trebuie sa mai sangereze, nu trebuie sa o doara burta, nu trebuie sa aiba temperatura. Primele semne de genul: dureri abdominale, febra, scurgeri vaginale mai ciudate, inseamna o problema si trebuie sa apeleze numaidecat la un medic. Menstruatia revine la 30 de zile de la data la care a fost efectuat avortul. Mai devreme de atat nu inseamna menstruatie, ci mai degraba o endometrita, o sangerare ca urmare a chiuretajului.


TopSanatate: Dupa cat timp este indicata reluarea vietii sexuale?

Dr. Iuliana Baltes: Contactele sexuale pot fi premise si a doua zi, insa sunt recomandate macar 14 zile de repaos sexual, pentru ca totusi acolo a fost o manevra chirurgicala.
O femeie care a efectuat un avort trebuie sa stie ca la 7 zile dupa chiuretaj exista riscul de a ramane insarcinata, in cazul in care nu a folosit metode de contraceptie moderne.

Avortul nu este o metoda de spatiere a intervalului dintre menstre, ci este o metoda de intrerupere a cursului normal al unei sarcini, nu este nicidecum o metoda contraceptiva.


TopSanatate: Cand poti incepe folosirea unei metode de contraceptie? Care sunt metodele recomandate si cele nerecomandate in situatia de fata?

Dr. Iuliana Baltes: Metodele de contraceptie pot fi initiate a doua zi dupa avort, nu exista niciun pericol. Daca a fost un avort mai complicat, atunci depinde de mai multi factori. Insa, daca pacienta este sanatoasa nu ar trebui sa intampine mari probleme.

Se poate initia o metoda, deoarece chiar daca apare o complicatie imediata cum ar fi o infectie care se numeste endometrita, ea poate folosi o metoda contraceptiva si sa faca si tratament pentru endometrita. Asadar, contactul sexual se poate incepe intre prima si a saptea zi, dupa avortul de intai sau al doilea trimestru si se poate initia o metoda contraceptiva. Se poate incepe si dupa a saptea zi de la efectuarea chiuretajului, cu conditia ca in primele 7 zile sa se protejeze in plus la contactul sexual pana se instaleaza protectia contraceptiva.

Cam in 11 zile se matureaza un folicul ovarian, de aceea se spune ca la 7 zile de la chiuretaj femeia risca sa ramana gravida.


TopSanatate: Cateva sfaturi pe care le puteti oferi cititoarelor noastre care se afla in acest impas. Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze de la "depistarea" unei sarcini nedorite si decizia de face un avort.


Dr. Iuliana Baltes: In primul rand trebuie sa stie ca avortul face parte din drepturile fundamentale ale ei, ea poate sa decida singura - indiferent de presiunea celor din jur - ce vrea sa faca cu sarcina, daca sa o duca la bun sfarsit sau sa renunte la ea. Nimeni nu are dreptul sa o influenteze, ea singura va fi cea care va lua decizia. Ea trebuie sa se decida bine inainte, daca vrea sa tina sarcina si sa aiba un copil, ce inseamna acest lucru, ce inseamna pentru ea, pentru sanatatea ei, pentru viitorul ei si pentru cariera ei profesionala. Daca vrea sa renunte la ea, trebuie sa se informeze ce inseamna un chiuretaj, cum se face, unde se face, care sunt complicatiile, ce se intampla dupa un chiuretaj, ce va avea de gand sa faca in viitor.

Cu o gandire temeinica, ea singura isi va lua decizia. In Romania legislatia este permisiva si nimeni nu-i poate pune o piedica in a-si face un avort, din moment ce aceasta este dorinta ei. O data se poate intampla, pentru ca poate nu stii, poate nu ai auzit, dar este bine ca dupa ce ai facut un avort sa stii ca exista metode de preventie, pentru ca una dintre complicatiile cele mai de temut ale oricarui avort este sterilitatea secundara, adica posibilitatea ca femeia sa nu mai poata face copii atunci cand isi doreste.

Dr. Iuliana Baltes te sfatuieste cum sa te ingrijesti dupa un avort. Informeaza-te!