Vitiligo: 20 de imagini ca să-l recunoşti

Vitiligo nu este o boală riscantă pentru sănătate, însă are un impact major asupra psihicului persoanelor care suferă de ea. Acele pete de culoare deschisă pot să apară în special pe faţă, gât şi organe genitale. Vezi în imagini cum arată ele!

 

Vitiligo poate să apară la orice vârstă, iar printre factorii principali care declanşează boala se numără: stresul psihic, traumatismele, arsurile solare severe sau afecţiunile sistemice. "Vitiligo este o boală cronică determinată de distrugerea totală sau parţială a celulelor care produc pigmentul pielii (melanina), acestea nemaifiind recunoscute de către sistemul imun ca aparţinând organismului", explică medicul dermatolog Andra Cristea.

Un tratament care să te scape definitiv de afecţiune nu există. În general, tratamentele pentru vitiligo urmăresc încetinirea depigmentării sau redarea culorii pielii în anumite zone afectate, însă nu există un tratament care să restabilească în totalitate colorarea pielii.

Printre opţiunile de tratament rămân:
1. Tratamentul uzual cu creme cu cortizon potent aplicat zilnic, 3-4 luni sau imunomodulante locale ca Daivonex sau Protopic, recomandă dr. Mihaela Leventer, medic dermatolog.
2. Administrarea de vitamine din seria B.
3. Cure repetate cu ultraviolete A sau B bandă scurtă.
4. Transfer chirurgical de melanocite, stimularea pigmentării cu lumină fotodinamică sau cu lumină fracţionată sau cu laser.

Citeşte AICI despre alte terapii disponibile pentru vitiligo.


De reţinut:

  • Persoanele care se confruntă cu această boală nu trebuie să stea la soare fără să se protejeze, deoarece pielea depigmentată este foarte sensibilă;
  • vitiligo are legătură deseori cu alte afecţiuni autoimune, cum ar fi: disfuncţii ale glandei tiroide, diabet zaharat de tip 1, anemie pernicioasă (carenţă de vitamina B12), alopecia areată, lupus eritematos sistemic, psoriazis sau poliartrită reumatoidă, avertizează dr. Andra Cristea;
  • boala nu este contagioasă (nu se transmite prin atingere) şi nu se moşteneşte, însă poate fi moştenită predispoziţia către ea;
  • nu există metode a a preveni declanşarea bolii.

 

Vezi în imaginile de mai jos cum arată vitiligo pe piele!


Credite foto: www.dermatlas.med.jhmi.edu/ www.emedicine.medscape.com