Un nou agent terapeutic biologic in tratamentul psoriazisului

Rezultatele primului studiu comparativ a doi agenti biologici, studiu de Faza III pentru psoriasis, au fost publicate in New England Journal of Medicine la 14 Ianuarie 2010.
Rezultatele primului studiu comparativ a doi agenti biologici, studiu de Faza III pentru psoriasis, au fost publicate in New England Journal of Medicine la 14 Ianuarie 2010.

Studiul, care compara eficienta si tolerabilitatea a ustekinumab fata de etanercept in tratamentul psoriazisului in placi, forme moderate pana la severe, arata ca eficienta tratamentului la saptamana 12 cu ustekinumab a produs un raspuns clinic semnificativ superior decat cel cu etanercept.

"Acest studiu ofera informatii importante legate de eficienta comparativa  a doi agenti biologici utilizati in tratamentul al psoriazisului moderat si sever",
a spus unul din principali investigatori ai studiului, prof. Chris Griffiths de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie. "Am observat ca un procent mare de pacienti a avut o piele mai curata in urma tratamentului cu ustekinumab, in faza comparativa cu etanercept cu evaluare la 12 saptamani, eficienta mentinuta si in faza de trecere a pacientilor ne-responsivi la etanercept la tratamentul cu ustekinumab.
Aceste rezultatele bune s-au mentinut in timp la pacientii la care nu s-au inregistrat rezultate favorabile la tratamentul cu etanercept."


Din cei 903 pacienti inclusi in studiu, 68% si respectiv 74% au fost pacientii carora le-au fost administrate injectii subcutanate cu ustekinumab (45 mg respectiv 90 mg ) in saptamana 0 si 4, si au inregistrat o imbunatatire PASI (Aria Psoriazisului si Indexul de Severitate) cu cel putin 75 de procente fata de valoarea la momentul initial. Aceste procente sunt net superioare celui de 57% atins prin tratarea pacientilor cu doza maxima recomandata de etanercept (injectii subcutanate de de 50mg, de 2 ori pe saptamana timp de 12 saptamani; P = 0.01 pentru 45 mg ustekinumab; P < 0.001 pentru 90 mg ustekinumab, in comparatie cu etanercept).

Aparitia raspunsului clinic a fost mai rapid la pacientii tratati cu ustekinumab; s-a inregistrat un numar mai mare de pacienti care au atins PASI 75 (imbunatatirea PASI cu cel putin 75% fata de valoarea la momentul initial) pana in saptamana a 8-a, in comparatie cu pacientii care au primit etanercept.


Despre tratamentul cu ustekinumab


Tratamentul recomandat cu ustekinumab cuprinde o doza initiala de 45 mg, administrata subcutanat, apoi o doza de 45 mg in saptamana 4 si apoi cate o doza la fiecare 12 saptamani. Pentru pacientii cu o greutate corporala mai mare de 100 kg, se poate administra o doza de 90 mg initial si in saptamana 4, apoi 90 mg la fiecare 12 saptamani.
Trebuie mentionat ca si la pacientii cu greutate mai mare de 100 kg doza de 45 mg a fost eficienta. In orice caz, doza de 90 mg s-a dovedit a fi mai eficienta in cazul acestor pacienti.

Ustekinumab face parte din grupa farmacoterapeutica a inhibitorilor de interleukina, este un anticorop monoclonal uman complet si poate creste riscul de infectii sau reactiva infectiile latente. La pacientii care au primit ustekinumab in studiile clinice ratele de infectare sau infectare grava au fost similare intre pacientii tratati cu stekinumab si ei tratati cu placebo. Nu incepeti tratamentul cu ustekinumab daca pacientul prezinta  o infectie. Daca apare o infectie severa monitorizati cu atentie pacientul si intrerupeti administrarea de ustekinumab pana la disparitia infectiei. Inainte de inceperea tratamentului cu ustekinumab, pacientul trebuie sa fie evaluat pentru infectia tuberculoasa.

La pacientii care au primit ustekinumab in studiile clinice s-a constatat o crestere a malignitatii.
La pacientii cu istoric de malignitate prescrierea tratamentului cu ustekinumab trebuie facuta cu precautie; de asemenea medicul trebuie sa fie precaut cand recomanda continuarea tratamentului cu ustekinumab la pacientii la care apare malignitatea.


Aproximativ 3% din populatia Europei are psoriazis


Psoriazisul este o boala inflamatorie cronica a pielii care apare datorita unei hiperactivitati a celulelor pielii, ce se acumuleaza la suprafata, producand placi rosii, solzoase, care dau mancarimi si pot chiar sangera. Se estimeaza ca intre 2 si 3% din populatia Europei are psoriazis. Dintre acestia, 20-30% sunt intr-un stadiu sever al bolii.

Afectiunea poate sa debuteze la orice varsta, cu diferite forme de severitate. Aceasta afectiune are o evolutie cronica, cu exacerbari si remisiuni imprevizibile. Pacientii afectati sufera  un disconfort psiho-social important, calitatea vietii lor fiind profund alterata, asa cum au demonstrat studiile stiintifice efectuate.