O noua speranta pentru pacientii cu psoriazis

Acum romanii care sufera de psoriazis pot benefia de un nou tratament, care promite tratarea placii psoriazice, moderata pana la severa, la pacientii adulti care nu au raspuns, care au contraindicatie sau care au intoleranta la alte tratamente sistemice.

Tratamentul cu adalimumab (ingredientul activ al medicamentului Humira)actioneaza blocand factorul de necroza tumorala alfa (TNF-a), o proteina umana care, atunci cand este produsa in exces, joaca un rol important in dezvoltarea multor boli autoimune. Pana in prezent, medicamentul este folosit in 79 de tari si peste 350 000 de pacienti din toata lumea sunt tratati.


Este primul anticorp monoclonal 100% uman

Intr-un studiu clinic, peste 80% din pacientii tratati au atins un procent de disparitie a leziunilor cutanate de 75% sau mai mult, iar in altul aproape trei sferturi din pacienti au atins un procent de disparitie a leziunilor cutanate de 75%. In ambele studii, Champion si Reveal, aproape jumatate din pacientii tratati au atins un procent de disparitie a leziunilor cutanate de 90%, in primele 16 saptamani de tratament.

Medicamentul este primul anticorp monoclonal 100% uman, pentru tratamentul psoriazisului, care se poate auto-injecta.

Cele mai frecvent raportate reactii adverse ale medicamentului in studii, au fost: rino-faringita (inflamarea mucoasei nazale si a faringelui) si infectiile de tract respirator superior si cefalee.

Doza recomandata pentru pacientii adulti cu placa psoriazica moderata pana la severa este de 80 mg in saptamana zero, urmata de 40 mg la doua saptamani, incepand cu saptamana unu. Medicamentul se administreaza subcutanat.  

Tratamentul nu poate fi gasit in farmacii. Pacientii din Romania pot beneficia in mod gratuit de acest tratament, daca sunt asigurati medical, intrucat a fost creat programul national pentru psoriazis.
Includerea in program necesita o evaluare detaliata efectuata de catre medicul dermatolog, care va stabili indicatia pentru acest tratament.


Despre psoriazis

"Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente afectiuni cutanate, afectand pana la 3% din populatia globala," informeaza prof. dr. Calin Giurcaneanu, Sef al Clinicii de Dermatologie de la Spitalul Clinic de Urgenta Elias din Bucuresti. In tara noastra, aproximativ 2-3% din romani sufera de aceasta afectiune.

Este o boala autoimuna cronica, necontagioasa, care provoaca autoagresiunea organismului. Cel mai evident simptom fizic al acestei afectiuni sunt leziunile rosiatice, elevate, inflamate, cu scuame, ale pielii, numite placi, care se pot rupe si pot sangera. Psoriazisul reprezinta mai mult decat niste leziuni cutanate dureroase.
Studiile efectuate pana in prezent sugereaza si o asociere cu alte stari patologice, inclusiv cu artrita psoriazica. Pacientii pot suferi si de depresie, izolare sociala si au o proasta imagine de sine. "Psoriazisul nu este doar o boala a pielii. Este o afectiune sistemica, autoimuna, care, in formele mai severe de manifestare, poate necesita tratament sistemic", afirma prof. Jean-Hilaire Saurat, seful clinicii de dermatologie al Universitatii din Geneva, Elvetia.

Cauza este cresterea patologica aberanta a celulelor tegumentare si afectiunea este determinata de semnalele gresite ale sistemului imunitar al organismului. Excesul de celule se acumuleaza la nivelul suprafetei tegumentare si formeaza placi.

Aceasta afectiune poate aparea la orice varsta si afecteaza in mod egal ambele sexe.
Psoriazisul nu este contagios, insa poate fi mostenit. Factori precum fumatul, expunerea la soare, consumul excesiv de alcool si infectia cu HIV pot influenta evolutia bolii.

Se pare insa ca psoriazisul este mai mult decat o afectiune dermatologica. Pacientii cu psoriazis, conform prof. dr. Giurcaneanu, prezinta un risc crescut de infarct miocardic, accidente cerebrale, reumatism articular, obezitate si dizabilitate psihica.

Impactul mental al acestei afectiuni este comparabil cu cel al cancerului, bolii pulmonare si depresiei.