Fereste-te de leacurile babesti pentru herpes!

Herpesul este o infectie cauzata de virusul herpes simplex. Cu siguranta iti sunt cunoscute acele vezicule mici, grupate si pline de lichid care pot sa apara pe fata, nas, gat si zona anogenitala. Cum le putem preveni si care sunt caile de transmitere?
Potrivit Aacademiei Americane de Dermatologie, virusul herpes simplex se poate localiza oriunde pe piele. "Cele mai frecvente localizari pentru recurente sunt fata, gatul si zona anogenitala. Insa, practic orice localizare cutanata este posibila", ne spune dr. Alina Cupsa, medic specialist dermato-venerolog la Centrul de Diagnostic si Tratament "Dr. Victor Babes".


Ce sunt leziunile herpetice?

Veziculele mici, in numar mare si grupate care isi fac aparitia cand te astepti mai putin. Ele au tendinta sa reapara periodic, uneori fiind "precedate de simptome premonitorii cum sunt senzatia de jena, arsura, prurit si durere pe locul viitoarei eruptii", explica dr. Alina Cupsa, medic specialist dermato-venerolog. Exista doua tipuri de virus herpes simplex: de tip 1 si de tip 2.

Primul tip se refera la veziculele mici, grupate si pline de lichid care apar frecvent in zona faciala si destul de rar intalnite in zona genitala.

Infectia cu virus herpes simplex de tipul 2 se manifesta in zona anogenitala, afectand: anusul, penisul, vaginul si colul uterin la cateva zile de la contactul cu o persoana infectata. Atentie! Herpesul anogenital se poate transmite prin orice tip de raport sexual (oral, vaginal, anal). De asemenea, virusul se poate raspandi chiar daca semnele vizibile nu sunt prezente.
In timpul nasterii naturale, mamele cu leziuni herpetice active la nivel genital pot transmite infectia copilului.

"Infectia cutanata cu virusul herpes simplex imbraca doua forme distincte: primoinfectia (pentru persoanele anterior neinfectate) de regula severa, dureroasa si dezabilitanta si virusul herpes simplex recurent si foarte comun. Aceasta forma recurenta, cea mai frecvent cunoscuta de publicul larg se prezinta tipic ca vezicule mici, multiple, grupate, dezvoltate pe o baza discret eritematoasa sau de tegument normal. Adenopatia regionala (tumefactia ganglionilor) dureroasa este aproape mereu prezenta", adauga dr. Alina Cupsa.

Odata infectata, persoana va ramane cu virusul herpes simplex in organism si va suferi de recurente pe tot parcursul vietii, majoritatea prezentand cate 3-4 recurente pe an. Modalitatea de transmitere a virusului este contactul personal apropiat, "virusul este inoculat fie prin membrane mucoase, fie prin mici eroziuni, fisuri, solutii de discontinuitate ale pielii", ne atrage atentia specialistul dermato-venerolog.


Factorii care pot declansa aparitia herpesului

  • leziuni traumatice/ traumatisme la nivelul gurii;
  • alte infectii cum ar fi raceala sau gripa;
  • razele solare;
  • stresul;
  • oboseala;
  • slabirea sistemului imunitar;
  • consumul anumitor alimente, de exemplu condimentate;
  • sarcina;
  • variatiile hormonale cauzate de menstruatie.


Ce investigatii sunt necesare pentru un diagnostic?

In majoritatea cazurilor, diagnosticul este facil si se stabileste pe baza aspectului clinic.
Insa, daca exista un dubiu in privinta diagnosticului, dr. Alina Cupsa ne spune care sunt procedurile diagnostice necesare:

  • biopsia cutanata din leziune;
  • frotiu citologic din lichidul veziculelor (citodiagnostic Tzanck);
  • cultura virala din lichidul veziculelor;
  • atc specifici neutralizanti anti-HSV (utili doar pentru stabilirea diagnosticului de primoinfectie nu si pentru recurente);
  • microscopie electronica;
  • tehnici de imunofluorescenta.
      "Oportunitatea realizarii unor asemenea investigatii si tipul analizei de efectuat se poate aprecia doar in cadrul unui consult clinic efectuat de catre medicul specialist", adauga specialistul.


      Vaccinurile nu s-au dovedit eficiente

      Dr. Alina Cupsa ne spune ca de-a lungul ultimelor decenii au fost in investigatii mai multe asemenea vaccinuri, insa "majoritatea nu s-au dovedit a fi eficiente in tratamentul sau preventia infectiilor herpetice". De aceea, specialistul enumera cateva dintre cele mai bune masuri de profilaxie:
      • evitarea contactului apropiat cu persoanele care au leziuni vizibile;
      • respectarea regulilor de igiena: spalatul mainilor, se evita folosirea in comun a obiectelor pentru toaleta si ingrijire personala, se evita folosirea in comun a veselei nespalate, etc.

      Pentru a impiedica infectiile recurente, se poate incerca detectarea factorului declansator pentru ca persoana sa tina cont de el si sa aiba recurente mai rare.
      "In cazul persoanelor care sufera deja de infectii recurente, daca poate fi detectat un factor declansator al episoadelor se va incerca, pe cat posibil, evitarea acelui eveniment/agent declansator al reactivarii infectiei", explica dr. Alina Cupsa, medic specialist dermato-venerolog.


      Fereste-te de leacurile babesti!

      Lasa pasta de dinti, lingura de lemn incinsa, lamaia sau alt remediu popular. Dr. Alina Cupsa nu recomanda utilizarea leacurilor babesti pentru ca "pot genera reactii adverse si complicatii, modifica aspectul leziunilor facand ulterior dificil un diagnostic". Potrivit specialistului, primele masuri pe care putem sa le luam acasa sunt aplicarea locala a unui produs antiherpetic si eventual administrarea unui antialgic-antiinflamator, in cazul unei eruptii insotite de dureri importante.

      De retinut! Nu se recomanda administrarea din proprie initativa de medicamente antivirale de uz sistemic. Acestea sunt recomandate doar de catre medic in anumite situatii.


      Stiati ca ...

      Cercetatorii americani sustin ca au creat o crema care poate preveni infectarea cu herpes genital. Potrivit unui studiu publicat in luna ianuarie pe BBC News Online, crema a fost creata de expertii de la Scoala de Medicina Harvard si foloseste o tehnica numita interferenta RNA, care opreste raspandirea virusului.
      Deocamdata, ea si-a dovedit eficienta doar pe soareci de laborator, urmand sa fie testata pe subiecti umani.