Eritemul polimorf: cum îl tratăm?

Află cum poţi trata această afecţiune

Eritemul polimorf este o afecţiune acută relativ frecventă caracterizată de apariţia de leziuni eritematoase în formă de ţintă şi veziculo-buloase afectând în mod tipic extremităţile (în special palmele) şi membranele mucoase.

Leziunile sunt benigne şi au tendinţă la recurenţă.

Etiologia eritemului polimorf este reprezentată de:


  • Infecţii, în special cele cu virusul herpes simplex sau cu Mycoplasma
  • Medicamente: sulfonamide, fenitoin, barbituraţi, fenilbutazonă, penicilină, alopurinol
  • Idiopatică, probabil rezultat al infecţiei nedetectate cu herpes simplex sau Mycoplasma

Formele de boală variază de la o erupţie usoară, autolimitată (eritem polimorf minor, asociat în general cu un episod acut de herpes simplex, pe care îl precede cu câteva zile) la o formă severă, cu risc vital (eritem polimorf major, apărut cel mai adesea ca o reacţie de hipersensibilitate la un anumit medicament), care se prezintă ca o reacţie generalizată, afectând inclusiv mucoasele.

Tablou clinic


Leziunile evoluează pe parcursul câtorva zile şi pot fi pruriginoase sau dureroase (mai ales cele de la nivelul gurii). Formele severe de boală se însoţesc de stare generală alterată, febră şi slabiciune musculră.

Leziunile cutanate apar pe parcursul a minim zece zile.
Petele eritematoase de pe piele devin elevate, apoi dezvoltă în centru vezicule sau bule (başicuţe de diverse dimensiuni), dobândind aspectul caracteristic de iris sau ţintă. Localizarile predilecte includ dosul mâinilor, palmele, tălpile, antebraţele, coatele, genunchii, faţa, penisul şi vulva.


Leziunile mucoase sunt reprezentate de eroziuni sau ulceraţii dureroase la nivelul buzelor, a orofaringelui, a mucoasei nazale, a conjunctivei, a mucoasei vulvare şi anale.
Afectarea oculara se poate solda cu ulcere corneene şi uveita anterioara.

Tratament


Cel mai eficient tratament este prevenţia episoadelor acute ale infecţiei herpetice utilizând antivirale pe cale orală. Aceasta poate preveni eritemul polimorf recurent.
În cazul reacţiilor severe se utilizează glucocorticoizii (prednison 50-80 mg/zi, în două prize), cu scăderea treptată a dozei.