Cum ingrijim pielea cu dermatita atopica?

Este foarte important ca mama sa constientizeze boala copilului si sa aplice regulile de ingrijire corect stabilite de medicul dermatolog. Care sunt semnalele de alarma si cum tratam corect dermatita atopica?

Este foarte important ca mama sa constientizeze boala copilului si sa aplice regulile de ingrijire corect stabilite de medicul dermatolog. Care sunt semnalele de alarma si cum tratam corect dermatita atopica?

 

Potrivit medicului specialist dermatolog, Monica Darmanescu, dermatita atopica e o maladie cutanata inflamatorie cronica, recurenta, pruriginoasa, care afecteaza toate grupele de varsta, dar mai ales copiii, asociata frecvent cu istoric personal sau familial de atopie (rinita alergica, astm bronsic, eczema cronica). Ea apare la 10-20% dintre copiii scolari, 90% dintre cazuri aparand inainte de cinci ani (varsta de debut este 2 luni).

 

Factorii de mediu, responsabili de cresterea cazurilor


Nu a fost descoperita inca o anumita gena care sta la baza dermatitei atopice, de aceea atentia este indreptata catre factorii care pot influenta declansarea sau pot agrava puseurile. Pe langa istoricul parental de atopie care are un rol esential, dr.

Monica Darmanescu precizeaza ca factorii de mediu sunt responsabili de prevalenta in crestere a dermatitei atopice (urbanizare, poluarea, expuneri precoce la diferiti alergeni).

Printre factorii care declanseaza cel mai des puseurile se numara: acarienii, praful, polen, par de animale, mucegaiuri, proteinele din lapte, soia, alunele si fructele de mare.

 

 

Cum se manifesta boala?


Potrivit specialistului dermatolog, dermatita atopica are forme de expresie clinica diferite:

  • la copiii mici predomina inflamatia acuta cu exudatie, mai ales la fata si zonele de extensie ale membrelor;
  • la copiii mari si adulti predomina formele cronice cu ingrosarea pielii, mai ales in zonele flexurale, antecubital, fosa poplitee, cervical si pleoape;
  • sensibilitate la iritanti si tendinta de a dezvolta astm bronsic, rinita alergica;
  • pielea este extrem de uscata;
  • pruritul intens e caracteristic, mai ales seara, exacerbat de transpiratie;
  • alergia respiratorie e asociata cu dermatita atopica a adultului;
  • alergiile alimentare apar mai frecvent la dermatita atopica a copilului;
  • keratoza pilara, hiperliniaritatea palmara, pitiriazisul alb al fetei, cearcanele sunt alte criterii care pot sugera diagnosticul;
  • din cauza agentilor microbieni (Staphylococcus aureus) care colonizeaza 90% din leziuni, pacientii sunt susceptibili la a dezvolta infectii virale cum ar fi herpes simplex, molluscum contagiosum, veruci vulgare.

 

 

Ce optiuni de tratament exista?


Deoarece aceasta afectiune nu poate fi vindecata, ci doar controlata cu un tratament adecvat este foarte important ca acesta sa fie initiat si urmarit de catre un medic dermatolog. Societatea Romana de Dermatologie a elaborat ghiduri de tratament in dermatita atopica si care sunt aliniate la ultimele standarde internationale.

Tratamentul e simptomatic, scopul fiind tratarea puseelor si prevenirea recurentelor printr-o abordare individualizata. In general, terapia implica:

  • evitarea factorilor iritanti si a potentialilor alergeni;
  • mentinerea functiei de bariera a pielii prin folosirea corecta a emolientelor. Acestea se aplica zilnic, in primele trei minute dupa baie.


Corticosteroizii raman cheia tratamentului, ne spune medicul specialist dermatolog insa cu conditia sa fie prescrisi de medic dupa anumite reguli ce tin cont de varsta pacientului, severitatea si extinderea leziunilor, cu alegerea formei galenice (lotiune, crema sau unguent) si a puterii de actiune adaptate la caz. Alte variante de tratament pe care le precizeaza dr. Darmanescu pot fi imunomodulatori locali, fototerapia, antimicrobiene, antihistaminice, chiar imunosupresoare sistemice.

 

 

Sfaturi utile


1. Folosirea cremelor este esentiala pentru a mentine pielea hidratata;
2. Camera copilului trebuie sa fie aerisita, fara multa mobila, covor, carti sau obiecte care ar putea aduna mai mult praf;
3.

Se evita mediile in care se fumeaza;
4. Transpiratia excesiva favorizeaza aparitia iritatiilor;
5. Se recomanda alaptarea prelungita pana la 6-7 luni pentru a nu supune copilul prea devreme la alergeni;
6. Taierea unghiilor scurte;
7. Incurajarea copilului sa nu se scarpine;
8. Baile se fac zilnic cate 10-15 minute, insa nu cu apa fierbinte si trebuie aplicata crema hidratanta in primele minute dupa iesirea din baie.

 

 

Sfatul specialistului

Dr. Monica Darmanescu, medic specialist dermatolog la Institutul de Ocrotire al Mamei si Copilului – Alfred Rusescu
"Pielea atopica are o particularitate: ceramide deficitare, apa nu este mentinuta in piele si trebuie hidratata in permanenta. Atat pacientii, cat si parintii trebuie sa fie informati despre aceasta afectiune si sa stie ca este necesar sa aplici creme hidratante chiar si de doua ori pe zi pentru a spatia puseurile. Parintii trebuie sa urmeze sfaturile medicului dermatolog, cu folosirea corecta a medicatiei".