Alunitele periculoase se vad mai bine cu dermatoscopul

Cu ajutorul unui dermatoscop si al unui calculator se poate stabili mai repede daca o alunita risca sa devina periculoasa. Afla de la dr. Rodica Negreanu, medic dermatolog in ce consta procedura.

Examinarea dermatoscopica imbunatateste acuratetea diagnosticului cu 5-30% fata de examenul cu ochiul liber. Daca te ingrijoreaza aspectul unei alunite programeaza-te pentru o dermatoscopie la medicul dermatolog!

"Pe langa examinarea cu ochiul liber, medicul poate folosi dermatoscopul pentru examinarea alunitelor. Dermatoscopul este un instrument care are o sursa de lumina integrata si o putere de marire de 10 ori. Dermatoscopia este o procedura simpla, rapida, nedurerosa care imbunatateste acuratetea diagnosticului cu 5-30% fata de examenul clinic", explica dr. Rodica Negreanu, medic dermatolog la Centrul Medical Unirea.

Cu ajutorul dermatoscopului, medicul dermatolog iti poate spune cu precizie daca alunita prezinta un risc si necesita sa fie scoasa. In clinicile private, dermatoscopul se foloseste impreuna cu un aparat digital care fotografiaza si stocheaza imaginile in computer pentru a monitoriza evolutia alunitelor.

Este o metoda de examinare a pielii care se intrebuinteaza cu succes in mai multe afectiuni cutanate. De asemenea, dermatoscopia reduce necesitatea de a realiza o biopsie in cazul unei suspiciuni de melanom.


Melanomul, tot mai frecvent la tineri

Incidenta melanomului in randul persoanelor tinere a cunoscut o crestere spectaculoasa in ultimii ani. Societatea Romana de Dermatologie sustine ca in afara de subtierea stratului de ozon, comportamentul oamenilor la soare a fost cauza principala pentru cresterea ratei de aparitie a cancerului de piele in ultimele decenii.

"Melanomul este considerat cel mai agresiv cancer de piele, duce la moarte daca este diagnosticat tarziu, deoarece metastazeaza relativ repede. Insa, daca este depistat in stadiul 1 este curabil. Prin urmare trebuie sa prevenim aparitia lui, sa ne protejam de soare, sa ne examinam pielea, tinand cont de modificarile care apar si sa facem un consult periodic la medicul dermatolog
", explica prof.
dr. Anca Zbranca, medic primar dermatolog.

Melanomul apare atunci cand melanocitele (celulele din piele responsabile de producerea pigmentului) cresc necontrolat si invadeaza alte tesuturi. Melanomul este tipul de cancer al pielii cu cea mai mare mortalitate si se raspandeste rapid in organism. Acest tip de cancer poate fi vindecat cand este depistat precoce, dar este fatal cand este lasat sa progreseze. Poate sa apara spontan, ca o pata pigmentara cutanata (spre exemplu o alunita) noua sau poate creste incet in interiorul sau langa o pata pigmentara pre-existenta.
 
“Nevii melanocitari (alunitele) sunt o aglomerare de celule cu pigment (melanina) la nivelul pielii. Nevii pigmentari pot fi prezenti de la nastere sau dobanditi ulterior in copilarie sau la varsta de adult tanar”, a declarat dr. Rodica Negreanu, medic dermatolog.

Pentru prevenirea cancerului de piele este foarte importanta fotoprotectia cu ajutorul cremelor, a hainelor si a palariilor.
Expunerea la ultraviolete artificiale in saloanele de bronzare accentueaza procesul de fotoimbatranire cutanata si creste riscul de cancer de piele. Este indicat ca de fiecare data cand te expui la soare sa folosesti cremele cu factor de protectie ridicat. Nici acestea nu iti permit sa stai nelimitat in bataia soarelui, deoarece o blocare totala a efectelor nocive ale soarelui nu exista si cantitati variabile a unor raze UV nu sunt filtrate de cremele existente, in ciuda filtrului protector ridicat al acestora.


Imaginea dermatoscopica a unei alunite


Melanomul: provocat de o gena?

Informatiile vehiculate in urma cu trei luni asociau aparitia melanomului cu o gena mutanta, specialisti britanici sustinand ca 7 cazuri din 10 de melanom ar fi provocate de aceasta gena. "Stim ca expunerea excesiva la soare este cauza principala a aparitiei cancerului de piele, insa este foarte putin cunoscuta implicatia factorilor genetici.
Studiul arata ca mutatia genei BRAF reprezinta prima etapa in dezvoltarea cancerului de piele
," declara autorul studiului prof. Richard Marais.


Nu mai exista dubii ca solarul este cancerigen

Organizatia Mondiala s Sanatatii a adaugat solarul pe lista celor mai mari factori de risc pentru cancer, a informat in urma cu cateva zile publicatia britanica DailyMail. Solarele folosesc raze extrem de puternice, ultravioletele lor fiind de 15 ori mai intense decat soarele din zona mediteraneana, ceea ce inseamna ca sedintele de bronzat cresc riscul de cancer cu 75%, in special in cazul tinerilor, potrivit datelor furnizate de aceeasi publicatie.