7 soluţii eficiente pentru psoriazis

Psoriazisul este o afecţiune curanată cronică foarte frecventă, cu perioade de ameliorare şi perioade de agravare. Află care sunt cele mai bune tratamente pentru tine!

Psoriazisul este o afecţiune curanată cronică foarte frecventă, cu perioade de ameliorare şi perioade de agravare. Află care sunt cele mai bune tratamente pentru tine!

 

1. Evitarea stresului

Se ştie că stresul este unul din factorii declanşatori ai puseelor de psoriazis, aşa că evitarea oricărui fel de stres (fizic sau psihic) este important pentru a creşte durata perioadelor asimptomatice dintre episoade.
 

2. Evitarea traumatismelor

În psoriazis apare aşa numitul fenomen Kobner: în zonele traumatizate (zgâriate, scărpinate, supuse la presiune în mod cronic, cum sunt de exemplu coatele, genunchii, zona lombo-sacrală) apar leziunile bolii de bază. Adică în zonele în care pielea a fost traumatizată apar leziuni de psoriazis.


 

3. Evitarea medicamentelor care declanşează/întreţin/agravează boala

Sunt interzise următoarele clase de medicamente: antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen, indometacin, diclofenac), beta blocante (metoprolol, propranolol, atenolol – utilizaţi ca antihipertensive), inhibitorii enzimei de conversie a angiotensinei (enalapril, captopril – folosiţi în tratamentul hipertensiunii arteriale sau în afecţiuni renale), sărurile de litiu, antimalaricele de sinteză (hidroxiclorochina sau plaquenil).
 

4. Cura heliomarină

Majoritatea persoanelor cu psoriazis observă o îmbunătăţire a aspectului pielii în cursul verii sau după expunerea la soare. Pentru aceştia este ideală o perioadă de 2-3 săptămâni petrecută la mare sau într-o zonă caldă şi însorită unde să poată sta la soare.

Nu este recomandată expunerea în intervalul orar în care concentraţia ultravioletelor este maximă (11-16) , deoarece arsurile solare sunt traumatisme care vor avea efect invers celui scontat.
 

5. Fototerapia 

În cazul în care lenevitul la soare nu este o opţiune, există echivalentul lui sub forma şedinţelor de UVB sau PUVA terapie care se pot urma în cadru spitalicesc. Acestea constau în expunerea întregului corp sau doar a zonelor afectate la o sursă de ultraviolete B sau A în paralel cu administrarea unui compus care să crească receptivitatea pielii la acestea.
 

5. Tratamentul local 

Tratamentul local cuprinde unguente care să îndepărteze cojile sau crustele de psoriazis (pe bază de acid salicilic şi uree), unguente care să reducă inflamaţia (dermatocorticoizi) şi altele care să regenereze pielea (creme intens hidratante şi hrănitoare).
 

6. Tratamentul general 

Indicaţiile tratamentului pe cale generală sunt formele severe de psoriazis, formă eritrodermică (în care întreaga piele este roşie şi se descuamează) şi formele însoţite de artrita psoriazică. Acest tip de tratament se face numai la indicaţia medicului specialist şi cuprinde diverse alternative: metotrexat, retinoizi, ciclosporina şi fototerapie (terapie cu ultraviolete).
 

7. Tratamentul biologic 

Cea mai modernă opţiune terapeutică, dar şi cea mai eficientă este terapia cu aşa numiţii agenţi biologici, dintre care la noi în ţară sunt momentan disponibili infliximab (Remicade), etanercept (Enbrel) şi adalimumab (Humira). Acest tratament este rezervat formelor moderate sau severe de psoriazis rezistente sau asociind intoleranţa la tratamentele standard şi psoriazisului cu afectare articulară.

Deşi tratamentul poate opri şi ţine sub control evoluţia artritei psoriazice, modificările survenite deja nu pot fi remise.