6 tratamente eficiente pentru urticarie

Urticaria este o reacţie alergică a organismului, exteriorizată pe tegumente, sub formă de plăci roşii, reliefate (ca leziunile provocate de urzică), care provoacă mâncărimi. Despre cele mai eficiente tratamente ne vorbeşte medicul dermatolog Andra Cristea.

Urticaria este o reacţie alergică a organismului, exteriorizată pe tegumente, sub formă de plăci roşii, reliefate (ca leziunile provocate de urzică), care provoacă mâncărimi. Despre cele mai eficiente tratamente pentru urticarie ne vorbeşte medicul dermatolog Andra Cristea.

 Aceste simptome pot să fie însoţite de o stare de nelinişte, agitaţie, insomnie şi senzaţie de arsură la nivelul tegumentelor. Cel mai frecvent, urticaria apare datorită alimentelor sau medicamentelor ingerate. 

 

1. Urticarie tratament: Mixturile calmante

Pruritul intens care caracterizează urticaria poate fi ameliorat prin aplicarea zilnică pe zonele afectate a unei mixturi calmante pe bază de mentol.
 

2. Dermatocorticoizii

Remisiunea leziunilor poate fi grăbită prin folosirea o dată pe zi a unei creme pe bază de corticosteroizi. Crema trebuie aplicată în strat subţire şi nu trebuie folosită pe termen lung (peste 2 săptămâni), deoarece este un produs medicamentos care nu e lipsit de reacţii adverse în cazul folosirii nejudicioase.


 

3. Urticarie tratament: Antihistaminicele 

Mâncărimea poate fi calmată prin administrarea unui medicament cu acţiune antihistaminică (ex. Claritine, Zyrtec, Aerius) sau a unei combinaţii de două astfel de medicamente, unul urmând să acţioneze pe timpul zilei, iar celălalt noaptea. 
 

4. Corticosteroizii sistemici

În cazul unei erupţii severe, care nu poate fi controlată prin produse locale şi antihistaminice, se poate folosi un corticosteroid în doză mică şi pe o perioadă scurtă pentru a facilita remiterea mai rapidă a simptomelor. Pe parcursul tratamentului, regimul alimentar va fi complet nesărat.

 

5. Urticarie tratament: Corticosteroizii injectabili

Aceştia se folosesc în situaţia în care leziunile urticariene sunt însoţite de angioedem, adică umflături la nivelul pleoapelor, al buzelor, al mâinilor sau picioarelor. Se administrează sub formă injectabilă pentru controlul rapid al edemului, considerat o urgenţă medicală.
 

6. Regim alimentar

Indiferent de cauza urticariei, regimul alimentar este obligatoriu. Durata pe care va fi ţinut este stabilită de medic (un interval de câteva zile) şi se bazează pe alimente cu conţinut minim de alergeni.

Regimul exclude carnea, produsele lactate, ouăle, citricele, ciocolata, alunele, băuturile răcoritoare şi în principiu tot ce înseamnă produs conservat sau care conţine coloranţi sau conservanţi. Ideea este de a nu supune organismul, deja slăbit în urma reacţiei alergice iniţiale, unui stres şi risc suplimentar prin consumul de alimente cu potenţialul de a întreţine sau de a agrava chiar erupţia. Revenirea la regimul alimentar obişnuit se va face treptat.