10 factori care pot declanşa psoriazisul

Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate, afectând până la 3% din populaţia globală. Boala evoluează lent şi pe o perioadă lungă de timp, fiind genetică, dar necontagioasă.
Psoriazisul este una dintre cele mai frecvente afecţiuni cutanate, afectând până la 3% din populaţia globală. Boala evoluează lent şi pe o perioadă lungă de timp, fiind genetică, dar necontagioasă.
 
În cazul în care ai o genă şi întâlneşte factorii favorizanţi se declanşează un puseu al bolii. Pacientul cu psoriazis are cel puţin o genă din cele nouă cunoscute până în prezent de psoriazis. Iată care sunt factorii care pot declanşa boala.
 
Stresul. Studiile au arătat că stresul poate declanşa şi înrăutăţi simptomele bolii. Când eşti stresat, organismul reacţionează. Introdu în programul tău zilnic diferite metode de relaxare. Relaxarea te va ajuta să ameliorezi simptomele.
 
Alergiile. Care este legătura între alergii şi psoriazis? Ambele sunt influenţate de sistemul imunitar.
Cercetătorii au observat că în cazul pacienţilor cu psoriazis există un număr mai mare de celule inflamatorii (aceleaşi cu cele care provoacă reacţiile alergice). În cazul în care faci parte din persoanele cu alergii, evită pe cât posibil factorii declanşatori, precum praful.  
 
Consumul de alcool. Medicii recomandă evitarea consumului de alcool pentru a preveni dezvoltarea afecţiunii. Deşi este nevoie de efectuarea mai multor studii, specialiştii cred că unul dintre factorii declanşatori ai psoriazisului este şi consumul excesiv de alcool.
 
Vremea rece sau uscată. Menţine-ţi pielea hidratată, folosind creme şi loţiuni hidratante după baie sau duş şi în timpul zilei. Optează pentru loţiuni şi săpunuri fără parfum, pentru piele sensibilă.
De asemenea, poţi folosi un umidificator de cameră pentru a-ţi păstra pielea hidratata.
 
Tatuajele. Pentru pielea psoriazică, tatuajele pot fi foarte traumatizante. Acestea pot provoca apariţia a noi leziuni şi pot chiar duce la infecţii (un alt factor declanşator pentru psoriazis).
 
Medicamentaţia. Anumite medicamente folosite în tratarea afecţiunilor psihice, bolilor de inimă sau artrită pot contribui la apariţia psoriazisului. Discută cu medicul tău pentru schimbarea tratamentului în cazul în care observi schimbări la nivelul pielii.
 
Infecţii. Infecţiile fungice, aftele sau infecţiile respiratorii reprezintă factori declanşatori.  
 
Răni. Evită pe cât posibil lezarea pielii, purtând mănuşi când lucrezi în grădină, prevenind muşcăturile de insecte şi arsurile solare.   
 
Fumatul.
Cercetările efectuate au arătat că fumatul influenţează în mod direct sănătatea pielii. Cu cât se fumează mai mult, cu atât creşte şi severitatea psoriazisului. Renunţarea la fumat va duce la ameliorarea simptomelor.
 
Hormonii. Psoriazisul poate debuta la orice vârstă, atât la bărbaţi cât şi la femei, însă se pare că în cele mai multe cazuri debutează la vârste precum 20-30 de ani şi 50-60 de ani. Cercetătorii cred că pubertatea şi menopauza pot favoriza apariţia acestei afecţiuni.
 
"Psoriazisul este o afecţiune cronică inflamatorie a pielii, ce se manifestă prin apariţia de plăci roşii acoperite de scuame groase, albe. În apariţia acestei boli sunt incriminaţi factori ce ţin de ereditate dar şi factori dependenţi de mediul extern, cum ar fi stresul psihic.
Mecanismul ce stă la baza apariţiei acestei afecţiuni este dependent de elemente implicate în răspunsul imun la nivelul pielii,
" explică dr. Adina Alexandru, medic specialist dermatolog.
 
Această afecţiune poate apărea la orice vârstă şi afectează în mod egal ambele sexe. Psoriazisul nu este contagios, însă poate fi moştenit. Cercetările efectuate până în prezent indică drept cauză o afecţiune a sistemului imunitar. Factori precum fumatul, expunerea la soare, consumul excesiv de alcool şi infecţia cu HIV poate influenţa evoluţia bolii.