Cum sa prevenim cresterea colesterolului ?

In mod normal, nu ai de unde sa sti daca nivelul colesterolului este ridicat pana cand nu ajungi sa iti faci un test la sange, care sa includa profilul lipidic. Tine seama si nu uita sa iti verifici nivelul colesterolului deoarece acesta poate ascunde o multitudine de complicatii, afectiuni cardiace sau chiar moartea.

Una din cele mai importante arme impotriva colesterolului si a afectiunilor cardiace este prevenirea.

Ce poti face pentru a preveni ca nivelul colesterolului sa fie ridicat?

Analizeaza-ti stilul de viata si tine minte urmatoarele sfaturi, deoarece te vor ajuta sa ai o inima sanatoasa.

Greutatea corporala normala


Fiind supraponderal nu numai ca te expui riscului de a nu intra in propiile haine, ci ai si un LDL crescut (colesterolul "rau") si un HDL scazul (colesterolul "bun").  Aceasta combinatie este perfecta pentru a dezvolta o afectiune cardiaca.



Sunt o sumedenie de diete si retete care te pot ajuta sa ai o greutate corporala normala, iar in scurt timp de la inceperea tratamentului vei observa rezultatele pozitive asupra sanatatii tale. De fapt, daca esti obeza, pierzand numai 5-10% din greutatea corporala vei observa o modesta imbunatatire a nivelului colesterolului.


Exercitii fizice

Exercitii fizice care nu presupun efort intens, 30 de minute pe zi/ 5 zile pe saptamana, te vor ajuta sa iti reduci colesterolul LDL si va creste colesterolul HDL.
Nu trebuie sa fi sportiv de performanta sau sa mergi la o sala de gimnastica pentru a face exercitii, potrivit mai multor studii chiar si mersul pe jos te va ajuta sa scazi nivelul colesterolului. De asemenea, sunt foarte multe site-uri pe Internet care te vor ajuta sa gasesti un program de exercitii, care sa ti se potriveasca.


Mananca sanatos

Mancarea sanatoasa presupune preparate din cereale integrale, fruncte si legume, iar pentru o dieta sanatoase trebuie sa elimini din alimentatie, cat se poate de mult, sursele de proteine.
De asemenea, o alimentatie sanatoase presupune o limitare a consumului de carne, produse de patiserie, dulciuri sau mancarea de tip fast-food.


Ai grija la medicamente

Unele medicamente pot fi cauza directa a cresterii sau scaderii colesterolului. Deci, daca ai inceput un tratament cu medicament nou vorbeste cu medicul daca acesta poate avea efecte asupra nivelului colesterolului. Daca exista riscul ca medicamentul respectiv sa creasca nivelul colesterolului vorbeste cu medicul despre posibilitatea inlocuirii acestuia.
Daca nu exista vreun medicament inlocuitor, intocmeste un plan de monitorizare al nivelului de colesterol din sange.


Inceteaza sa mai fumezi

Fumatul scade nivelul HDL, crescand oxidarea LDL, si accelereaza dezvoltarea aterosclerozei. Toate acestea te supun riscului aparitiei unei afectiuni cardiace coronare. Vestea buna este ca riscul aparitiei unei boli de inima este indepartat daca te lasi de fumat.