Ce se intampla dupa primul infarct miocardic?

Infarctul miocardic se produce atunci cand muschiul inimii - miocardul - nu este irigat corespunzator. Acest lucru se intampla deoarece una sau mai multe artere coronare, care hranesc miocardul, sunt astupate din cauza depunerilor de grasimi. Astuparea arterei poate fi provocata de un cheag de sange sau poate fi un spasm vascular sau o bula de grasime. Durerea este asemanatoare ca in cazul anginei pectorale, dar durata si intensitatea sunt mai mari. Astfel, se produce infarctul miocardic, numit si tromboza coronariana sau ocluzie coronariana.

Daca circulatia sangelui este intrerupta timp de mai multe minute, celulele musculare sunt afectate permanent si mor, astfel, pacientul poate muri sau poate suferi leziuni ireversibile, in functie de masura in care este afectat miocardul.


Simptome

Uneori infarctul miocardic debuteaza brusc si cu intensitate, insa, de cele mai multe ori, debutul este lent, cu durere usoara si disconfort. Pacientii nu inteleg ce se intampla si asteapta prea mult inainte de a cere ajutor.

Semnele producerii unui infarct miocardic:

  • durere in piept, brate sau pantec, in dosul sternului sau intre omoplati, care pot sa dureze cateva minute sau pot sa dispara si sa apara din nou;
  • senzatie de pierdere a cunostintei;
  • stare generala de slabiciune, bolnavul este palid si slabit;
  • puls accelerat, tensiunea arteriala scazuta;
  • respiratie dificila cu sufocare;
  • sudoare rece;
  • varsaturi.

Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic, atat la femei cat si la barbati,  este durerea toracica sau disconfortul.
Insa, la femei se intalnesc mai des unele simptome, in special respiratia dificila, starile de  greata insotite de varsaturi, si durere in piept si spate.


Dupa primul infarct?

Cand se produce un infarct miocardic, inseamna ca miocardul nu mai este hranit, iar celulele sale incep sa moara.  Portiunea afectata a muschiului cardiac depinde de marimea zonei hranite de artera bolnava si de intervalul de timp dintre instalarea infarctului si inceperea tratamentului. Dupa ce o persoana a suferit un infarct miocardic, de cele mai multe ori inima acesteia se poate vindeca.
Procesul de vindecare al muschiului inimii incepe imediat dupa infarct si dureaza aproximativ 8 saptamani.

Pe masura ce inima se vindeca, pe portiunea miocardului afectata de infarctul miocardic se formeaza o cicatrice. Insa, chiar daca artera este aparent vindecata, aceasta nu se contracta si nu pompeaza sangele la fel de eficient ca una sanatoasa. Aceasta echivaleaza cu o diminuare a functiei de pompa a inimii, care depinde de marimea si localizarea infarctului.

Inima este un organ foarte rezistent: chiar daca o portiune a sa sufera leziuni permanente, restul continua sa functioneze.
Cu toate acestea, majoritatea persoanelor, care supravietuiesc unui infarct miocardic, dezvolta o boala coronariana. Din acesta cauza persoanele in cauza trebuie sa-si schimbe radical stilul de viata, si sa ia medicamente pentru a preveni alte infarcturi, numai asa mai pot duce o viata normala si activa si pot preveni producerea altor infarcturi.