Bolile de inima pot fi prevenite cu ajutorul unui vaccin

Bolile de inima reprezinta una dintre principalele probleme de sanatate la nivel mondial. Un nou vaccin, aflat in faza de experiment, promite reducerea riscului de boli de inima cu doua treimi, impiedicand colesterolul sa afecteze arterele.
Bolile de inima reprezinta una dintre principalele probleme de sanatate la nivel mondial. Un nou vaccin, aflat in faza de experiment, promite reducerea riscului de boli de inima cu doua treimi, impiedicand colesterolul sa afecteze arterele.

Daca testele efectuate pe oameni vor inregistra rezultate bune, vaccinul va aparea pe piata in 3-5 ani, scrie DailyMail.

Dezvoltat de catre oamenii de stiinta de la Institutul Karolinska din Suedia, vaccinul actioneaza prin stoparea sistemului de aparare al organismului de a reactiona la excesul de colesterol din sange. Aceasta reactie provoaca inflamarea peretilor vaselor de sange si astfel se poate produce un atac de cord.
Noul tratament blocheaza celulele T, eliberate de sistemul imunitar cand se simte amenintat. Acesta este un mecanism de aparare natural menit sa ne protejeze de infectiile provocate de bacterii si virusuri. Celulele sunt eliberate si in cazul in care sistemul imunitar detecteaza colesterolul "rau" care s-a depus pe peretii arterelor.


Preventia - cea mai eficienta metoda de reducere a mortalitatii


In Romania, bolile cardiovasculare fac anual 150.000 de victime. Preventia este cea mai ieftina si eficienta metoda de reducere a mortalitatii, spun specialistii.

Vaccinul dezvoltat de suedezi reduce inflamatia peretilor arterelor si repara o mare parte din raul facut vaselor de sange.
Cercetatorii sustin ca "Acest tratament reduce semnificativ riscul de ateroscleroza, cu pana la 65%."

Dupa testele efectuate pe soarecii de laborator, oamenii de stiinta planuiesc studii efectuate pe oameni, in speranta ca acest vaccin sa devina un tratament important impotriva bolilor de inima.


Invata sa previi!


Ca si in cazul altor afectiuni, alimentatia corecta joaca un rol important in mentinerea sanatatii inimii. Dieta trebuie sa fie variata, iar aportul caloric trebuie adaptat astfel incat sa iti mentii greutatea corporala. De asemenea, din dieta nu trebuie sa lipseasca fructele si legumele, painea integrala, alimentele sarace in grasimi, pestele si carnea slaba.

De asemenea, sedentariemul este unul dintre factorii de risc pentru bolile cardiovasculare.
Un program regulat de exercitii te ajuta sa-ti pastrezi sanatatea. Desi este recomandat sa se practice cel putin o jumatate de ora de activitate fizica, de mai multe ori pe saptamana, si activitatea fizica moderata are efecte benefice pentru sanatate

Prof. Dr. Dan Gaita, Coordonator National de Preventie Cardiovasculara recomanda: "Bolile cardiovasculare pot fi prevenite prin schimbarea stilului de viata! Asa ca: mananca mai sanatos, fa miscare zilnic si nu fuma! Toate aceste recomandari, alaturi de sfatul profesional medical in functie de riscul individual, previn complicatiile aterosclerozei la orice varsta si indiferent de starea sanatatii actuale."


Renunta la fumat!


Fumatul nu afecteaza doar plamanii, ci si celelate organe, sustin specialistii. Fumatul creste riscul de tahicardie, cresterea tensiunii arteriale, tulburari de ritm cardiac, cardiopatie ischemica, infarct miocardic, arterita obliteranta, flebita, accidente vasculare cerebrale.
Una dintre consecintele fumatului este ingustarea vaselor de sange care transporta atat oxigen cat si monoxid de carbon.