Simti nevoia de a fi iubita?

Adesea, multe dintre noi simtim panica si furie atunci cand persoanele din jurul nostru nu ne ofera dragostea si aprobarea lor totala. Nevoia de a obtine dragoste si aprobare din partea tuturor persoanelor importante pentru noi este o pretentie rigida, care ne impiedica sa avem o viata linistita si fericita. Daca ne dorim foarte mult sa fim iubite, consideram ca numai iubirea altora ne poate face fericite si ca, fara aceasta iubire, noi nu avem nicio valoare si viata nu merita sa fie traita, inseamna ca am decis deja sa ne construim o viata plina de neimpliniri si frustrari.

Adesea, multe dintre noi simtim panica si furie atunci cand persoanele din jurul nostru nu ne ofera dragostea si aprobarea lor totala. Nevoia de a obtine dragoste si aprobare din partea tuturor persoanelor importante pentru noi este o pretentie rigida, care ne impiedica sa avem o viata linistita si fericita.

Daca ne dorim foarte mult sa fim iubite, consideram ca numai iubirea altora ne poate face fericite si ca, fara aceasta iubire, noi nu avem nicio valoare si viata nu merita sa fie traita, inseamna ca am decis deja sa ne construim o viata plina de neimpliniri si frustrari.

Copiii au nevoie de ajutor din partea parintilor pentru a creste fericiti si sanatosi, ei sunt dependenti de dragostea si aprobarea parintilor, prin simplul fapt ca nu se pot descurca singuri in viata.

Nu acelasi lucru se poate spune si despre adulti, care uita ca nu mai sunt copii si raman cu nevoia obsedanta de a obtine dragostea si aprobarea tuturor celor din jur.

In realitate, noi nu avem nevoie de iubirea tuturor, nici nu este posibil sa o obtinem vreodata si, persistand in aceasta dorinta, nu reusim decat sa obtinem contrariul celor dorite.

Multe femei se plang de lipsa de iubire a sotului in anumite momente, fara sa se gandeasca nicio clipa ca un sot are si alte lucruri de facut, decat sa isi demonstreze in permanenta dragostea.
Mai mult, solicitarea continua a unor noi dovezi de dragoste poate duce la agasarea partenerului si indepartarea lui, in loc de apropierea dorita.

Daca insisti sa consideri ca trebuie sa obtii dragostea si aprobarea tuturor, pentru a te simti implinita, te auto-sabotezi, din urmatoarele motive (A. Ellis si R. Harper - "Ghid pentru o viata rationala"):


- cerinta de a fi iubita si aprobata de toti oamenii este un scop perfectionist si imposibil de atins. Oricat de multe persoane te vor iubi, se vor gasi, cu siguranta, si unele care sa te gaseasca neinteresanta;

- chiar daca ai pretentia sa fii iubita doar de un numar limitat de persoane, tot nu poti castiga iubirea tuturor, din motive care, de multe ori, nu au legatura cu tine (unele persoane au o capacitate limitata de a iubi, altele au anumite prejudecati);

- daca ai nevoie absoluta de dragoste, vei fi mereu ingrijorata de cat de mult si cat timp vei fi iubita si vei intra in panica la fiecare semn ca dragostea nu mai este la fel de puternica;

de Steliana Rizeanu - psihoterapeut Clinica Aquamarin
Bd. Decebal nr.6 , sect.3 (zona Piata Alba Iulia )
Tel : 0745.633.474 ; 0724.222.522 ; 021.326.52.90
E-mail : contact@aquamarin.ro
www.aquamarin.ro