Importanta unei prietenii adevarate

Implicarea intr-o relatie durabila de prietenie rezulta din impulsul de a te alatura celorlalti si, bineinteles, de a nu fi singura, izolata. Prietenia este o relatie armonioasa, o relatie profunda...

Implicarea intr-o relatie durabila de prietenie rezulta din impulsul de a te alatura celorlalti si, bineinteles, de a nu fi singura, izolata. Prietenia este o relatie armonioasa, o relatie profunda, care poate da sens vietii tale. Sunt sigura ca o doresti autentica. In acest timp, trairea ta afectiva ajunge, de cele mai multe ori, la o foarte mare intensitate.

Adesea, prietena sau prietenul nu-ti este nici ruda, nici iubit. Spre deosebire de rude, prietenele sau prietenii ti-i alegi singura. Este optiunea ta daca sa intretii o prietenie sau sa-i pui capat. De mentionat este faptul ca, spre deosebire de dragoste, prieteniei ii lipseste pasiunea.

Linia de demarcatie intre acesti doi termeni, prietenie si pasiune, nu este chiar atat de bine conturata. Astfel, poti fi si prietena iubitului tau, iar iubitul tau poate deveni si prietenul tau. In dragoste si prietenie, una se poate transforma in cealalta. Majoritatea cuplurilor isi considera de aceea  partenerii drept cei mai buni prieteni.

In anumite culturi, prietenii cei mai apropiati se gasesc din randul rudelor; de cele mai multe ori insa, datorita scaderii timpului petrecut in jurul rudelor, consecinta este ca majoritatea prieteniilor se formeaza in afara familiei largi.

Toate definitiile prieteniei includ caracteristici precum: consideratie reciproca, sprijin, nevoia de a face confidente, de a impartasi experiente si activitati; intr-un cuvant, presupun comunicare reciproca, afectiv-emotional-pozitiva, incredere si, intr-o oarecare masura, dependenta, aceasta fiind practic una dintre consecinte.

Prietenii iti plac pentru ca si tu le placi lor. Asemanandu-te cu ei, din punct de vedere ideologic, filosofic, atitudinal, din punctul de vedere al trecutului eventual etc, intre voi intervine si o comuniune de interese care va motiveaza pentru a va sfatui reciproc, pentru a va face anumite confidente referitoare la diverse situatii si, nu in ultimul rand, pentru a petrece cat mai mult timp posibil impreuna.

Te simti mai in siguranta in compania prietenilor pentru ca se aseamana cu tine, aceasta mai ales in conditii de stres.

Iata care ar putea fi caracteristicile ideale ale unei prietenii adevarate:

  •  Va tratati ca fiind egali.
  •  Va simtiti bine unul in compania celuilalt.
  •  Aveti incredere reciproca.
  •  Va aceptati asa cum sunteti.
  •  Va respectati in egala masura.
  •  Va ajutati la nevoie.
  •  Va purtati firesc si fara masti.
  •  Va intelegeti simtamintele si trairile.
  •  Va faceti confidente.
  •  Aveti interese si valori asemanatoare.

Prietenele si prietenii iti pot furniza o multime de informatii despre lume si solutii pentru problemele tale. Feed-back-ul primit iti permite sa-ti formezi o imagine mai buna despre tine insati, despre cum sa-ti adaptezi comportamentul si atitudinea, in situatii diferite.

Uneori le impartasesti anumite indoieli, fara teama de a fi respinsa. Chiar daca nu-ti ofera propriu-zis raspunsuri, simplul fapt de a te dezvalui cuiva contribuie la starea ta de confort psihic, prin asa-zisul catharsis sau descarcarea emotionala, folositoare pentru a nu permite incarcarea de acumulari tensionale cu efect sigur negativ.

In general, atunci cand iti cauti un prieten sau o prietena ar trebui sa te orientezi dupa urmatoarele cinci lucruri:

1. Similaritatea trasaturilor de personalitate, a valorilor sau atitudinilor - care iti permit impartasirea de experiente si activitati comune.

2. Reciprocitatea - sa va puteti ajuta, intelege si acepta, sa puteti avea incredere reciproca pentru eventuale confesiuni ce contin secrete personale, regula netradarii fiind esentiala.

3. Compatibilitatea - adica sa va simtiti bine impreuna.

4. Proximitatea - sa locuiti relativ aproape pentru a putea schimba intre voi pareri, idei, bunuri.

5. Modelarea reciproca - sa va apreciati reciproc calitatile, sa vi le respectati si sa acceptati sa va ajustati reciproc comportamentele, atiutudinile etc.

Este foarte bine cand simti ca tu si altcineva sunteti "in aceeasi barca", atunci cand simti ca ai o afinitate cu prietena sau prietenul tau si te simti in largul tau. Aceasta iti da o mai mare incredere in tine si te determina sa te exprimi mai liber, sa fii mai sincera, mai comunicativa si mai amabila cu ceilalti.

Deoarece prietenia nu are varsta, sex sau prejudecati, o poti avea oricand. Totul este sa gasesti persoana care sa aiba si ea nevoie de acelasi lucru.