A cere iertare

Pe masura ce trecem prin viata, putem lasa ca in relatiile noastre sa se acumuleze "reziduuri" – nemultumiri neexprimate, cuvinte dureroase, acuzatii, resentimente.

Probabil foarte putini oameni au intentia deliberata de a-i rani pe ceilalti. Atunci cand ii ranim pe ceilalalti, ei au nevoie sa auda ca ne exprimam parerea de rau, chiar si atunci cand sunt capabili de a trece cu vederea incidentul respectiv. Pentru ca atunci cand "rana" apare, increderea este sfaramata.

Actiunea in sine de a cere iertare presupune concentrarea asupra celui care a fost ranit si nu asupra celui care a savarsit greseala.

In procesul de a cere iertare au loc doua forme de schimbare: schimbarea verbala si schimbarea comportamentala. Prin schimbarea verbala se constientizeaza greseala si se exprima parerea de rau. Schimbarea comportamentala devine parte integranta a stilului de viata al unei persoane, atunci cand aceasta nu va mai reveni la comportamentul anterior.

Alice Wheaton propune in cartea "Iertare si compasiune" cativa pasi pentru a-ti cere iertare:

Numiti-va si asumati-va greseala


Asumati-va in intregime responsabilitatea pentru greseala comisa. Atata timp cat il considerati pe celalalt sau circumstantele in care s-a petrecut intamplarea, ca fiind raspunzatoare pentru fapta dumneavoastra, lumea exterioara va controleaza.


Exprimati-va empatia


Puneti-va in locul celeilalte persoane. Aceasta ii va da acesteia certitudinea ca sunteti constient de faptul ca reprezentati sursa durerii sale. Va puteti intreba: "Ce as simti eu sau ce as gandi, daca mi s-ar intampla acest lucru ?"

Faceti rapid o promisiune


Este mai bine sa spuneti: "Voi face tot ce imi sta in putinta sa nu te mai jignesc". Este foarte important sa identificati si sa "curatati" intentiile, pentru a corecta greselile.

"Cum ma pot revansa fata de tine?"


Persoana respectiva, fie a inceput sa va ierte, fie v-a iertat deja in intregime. Raspundeti la iertarea ei prin a o intreba cu sinceritate: "cum ma pot revansa fata de tine?".
Daca iertarea a inceput, raspunsul obisnuit ar fi "e in ordine, stai linistit. Nu trebuie sa faci nimic". Chiar daca raspunsul este asa, trebuie sa faceti doua lucruri. Primul este sa nu repetati actiunea ofensatoare, iar al doilea, sa faceti un gest frumos.

Deschideti "Cutia Pandorei"


Reconstruirea relatiei este in progres, au trecut cateva saptamani si este vremea sa redeschideti subiectul si sa vedeti daca lucrurile merg bine. Trebuie sa faceti un efort constient pentru ca veti construi o relatie pe baza a ceea ce aveti in comun si nu pe baza unei erori.