6 metode de a scapa de depresie

Depresia te poate face sa te simti fara putere. Dar, din fericire, exista multe lucruri pe care le poti face pentru a-ti imbunatati starea de spirit si pentru a-ti mentine sanatatea. Nu totul depinde de doctorul tau.

Depresia iti poate "fura" sentimentul de control asupra vietii. Asumandu-ti responsabilitatea asupra sanatatii tale, poti recupera acest sentiment. Iata cateva lucruri care te vor ajuta sa lupti impotriva depresiei.

1. Activitatile fizice. Multe studii au demonstrat ca exercitiile fizice regulate te pot ajuta sa te simti mult mai bine. Tipul de activitate fizica pe care o il alegi nu are nicio importanta. Alege ceva care sa-ti faca placere si poti incepe incet, poate chiar cu cateva plimbari prin imprejurimi. Incearca sa te antrenezi cu prietenii sau chiar sa te inscrii la diferite cursuri.

Sa participi alaturi de cineva cunoscut la un program de antrenament te poate ajuta sa nu renunti.

2. Bucura-te de soare! Poti descoperi ca soarele iti poate imbunatati starea de spirit imediat. Exista persoane care sufera de depresii in perioadele fara prea mult soare, toamna sau iarna. Daca faci parte din aceste persoane intreaba-ti medicul daca terapia prin lumina artificiala te poate ajuta.  

3. Nu uita de orele de somn! Depresia si, uneori, tratamentele impotriva acesteia iti pot afecta somnul. Unele persoane care sufera de depresii dorm prea mult, iar altele au insomnii.
Lipsa somnului poate afecta foarte mult starea ta de spirit. Asa ca solutia este sa ai un program bine stabilit de somn. Activitatea fizica din timpul zilei te poate ajuta sa ai un somn linistit, dar nu te antrena cu putin timp inainte de ora de culcare. Inainte de a te aseza in pat te poti delecta citind o carte sau ascultand muzica. Evita, insa, sa citesti sau sa privesti la tv in pat.

4. Mananca sanatos. Nu exista diete alimentare care previna sau sa trateze depresia. Dar o alimentatie sanatoasa te poate ajuta sa te simti sanatos(a) si energic(a).
Ai grija la calorii, limiteaza cantitatea de grasimi si zahar si consuma cat mai multe legume, cereale si fructe.
    
5. Distreaza-te! Cand incerci sa scapi de depresie, se poate sa simti ca nu ai dispozitia necesara pentru a iesi in oras cu prietenii. Dar trebuie sa te "fortezi" un pic. Gaseste-ti timp pentru activitatile care, inainte, iti faceau placere. Iesi in oras cu prietenii sau fa-ti timp pentru hobby-uri.

6. Evita alcoolul si drogurile. Acestea pot contribui la stabilirea depresiei sau inrautatirea acesteia.

Poti lua in considerare si medicina alternativa sau terapiile.
Trebuie, insa, sa iti consulti medicul inainte de a incerca suplimente sau plante medicinale. Doar pentru ca ceva este natural nu inseamna ca este si sigur. Poti incerca cateva tehnici de relaxare, meditatia, hipnoza, masajul sau acupunctura. 


Depresiv sau pur si simplu nefericit?
Ce este depresia
Depresia copilului
Depresia la pubertate si adolescenta
Cum tratam depresia?