Recapata-ti tonusul psihic in timp de criza!

Esti nervoasa, usor iritabila, apatica, trista, preocupata, nu te poti concentra si memorezi foarte greu. Acestea ar fi reactiile pe care renumita criza economica le poate avea asupra ta...

Esti nervoasa, usor iritabila, apatica, trista, preocupata, nu te poti concentra si memorezi foarte greu. Acestea ar fi reactiile pe care renumita criza economica le poate avea asupra ta. Pentru a le contracara, pe termen scurt, poti pleca intr-o vacanta, iar, pe termen lung, trebuie sa iei vitamine, suplimente nutritive si sa faci exercitii fizice, spun specialistii.

Ziarele si televiziunile vorbesc despre criza economica. Este subiectul zilei, dar, din pacate, se anunta a fi subiectul anului, pentru ca toata aceasta nebunie este abia la inceput, iar efectele devastatoare nu s-au aratat inca...

Inevitabil, intr-o mai mica sau mai mare masura, fiecare dintre noi va simti pe propria piele aceste efecte.

Dincolo de impactul negativ asupra economiei si, implicit, asupra bugetului, criza economica are efecte negative asupra psihicului.

Riscurile si dificultatile financiare, pericolul pierderii locului de munca, presiunea financiara asupra bugetului, ratele, facturile si alte obligatii sunt tot atatea motive de stres pentru psihicul tau. Partea mai grava este ca acest stres se adauga celui deja existent si te va afecta pentru o perioada lunga de timp (luni de zile sau poate chiar mai mult de un an).
Toate acestea isi pun amprenta asupra tonusului tau.

Cum stii daca esti afectata psihic de criza


"Ca reactie imediata, creste nervozitatea, devenim usor iritabili, atat in relatiile de la serviciu, cat si in cele de sociale si de familie, devenim apatici, tristi, preocupati, deci, implicit, neatenti.", avertizeaza, doctor Alexandrina Baloescu, medic primar psihiatrie, Spitalul Euroclinic din Bucuresti. Specialistul afirma ca, in plus, scade capacitatea de concentrare si de memorare.

"Apar modificari de dispozitie, cu stari de tristete, ne lasam prada gandurilor negre, se instaureaza o stare de panica, o ingrijorare pe care nu o putem defini in sensul strict al cuvantului, si care uzeaza, treptat, echilibrul psihicului uman.
Se poate sa apara insomnia, dar si alte fenomene, cum ar fi diminuarea apetitutului, scaderea interesului fata de propria persoana, scaderea libidoului. Toate acestea sunt simptomele stresului pe care trebuie sa-l suportam fiecare dintre noi."
, explica psihiatrul Alexandrina Baloescu.