Imi urasc trupul!

Daca esti sincera cu tine, sigur ai cel putin cateva lucruri de criticat, in ceea ce priveste forma, aspectul si unele detalii ale corpului tau. Te deranjeaza cele cateva kilograme in plus, colaceii de pe burta, de care nu scapi indiferent cate diete ai tine, si cata miscare ai face?

Daca esti sincera cu tine, sigur ai cel putin cateva lucruri de criticat, in ceea ce priveste forma, aspectul si unele detalii ale corpului tau. Te deranjeaza cele cateva kilograme in plus, colaceii de pe burta, de care nu scapi indiferent cate diete ai tine, si cata miscare ai face? Te scoate din minti parul prea aspru, care iti joaca feste, desi ai investit in creme si masti pentru el, si in saloanele de coafura, o mica avere? Crezi ca ai picioarele prea groase, fesele putin lasate si sani prea mici?


Afla ca toate femeile au ceva de criticat la ele, toate sunt nemultumite de unele detalii sau parti ale corpului lor. Toate! Chiar si Angelina Jolie, desi este considerata cea mai frumoasa femeie din lume!


„M-am simtit mereu nefericita in pielea mea. Niciodata nu mi-a placut de mine, de felul in care aratam. Ma simteam urata si ma comportam ca un om care se stia urat. Nu aveam incredere in mine, ma automarginalizam. Am reusit sa depasesc aceste sentimente odata cu varsta, acum le pot controla, dar fustrarile din tinerete mi-au furat practic prima parte din viata”, povesteste Angela, de 40 de ani.
 

Devenim ceea ce suntem


Marie-Louise Pierson, psihoterapeut, psihanalist vorbeste  despre „imaginea de sine”, in cartea sa cu acelasi nume, ca despre un mod de comunicare. In acelasi timp se intreaba daca imaginea pe care o arati este cea care te reprezinta, care reflecta ceea ce esti.

Marie-Louise Pierson analizeaza cultura moderna a frumusetii, care a adoptat etaloanele manechinelor, care reprezinta o minoritate. „Imaginea se modifica in functie de valoarea pe care o ai, de ceea ce esti, de ceea ce reprezinti pentru cei din jur, deci imaginea este doar o parte a ceea ce esti si, in plus, imaginea are valoarea pe care vrei tu sa o dai”, afirma Pierson, in cartea sa. Motto-ul ei: „Nu ne nastem ceea ce suntem, devenim prin noi ceea ce suntem”.

De ce ne detestam corpul?


Psihologii sustin ca cele mai multe motive pentru care ajungi in „conflict” cu imaginea ta se afla in copilarie si adolescenta. „Daca te privesti in oglinda si iti place ce vezi, increderea ta are de castigat. Pe de alta parte, imaginea din oglinda se construieste, se cizeleaza, se modifica si se adapteaza, iar acesta trebuie sa fie un proces continuu”, comenteaza Marie-Louise Pierson.

„Imaginea din oglinda poate fi o imagine construita, pe impresia celor din jurul tau, incepand de la parinti, si terminand cu felul in care te privesc cei din jur. Cand receptionezi o privire pe care o percepi ca fiind admirativa, nu-i asa ca te simti, dintr-o data mai bine?”, comenteaza Marie-Louise Pierson.

Parerea proasta despre tine poate fi consecinta unor afirmatii de genul: „Cu nasul acesta nu ai sa cuceresti pe nimeni, niciodata!”, sau „Esti prea grasa, pentru aceasta fusta!”, ori „Degeaba incerci, se vede ca ai picioarele groase”, afirmatii care pot veni de oriunde - de la parinti, de la prieteni...