Esti pregatita sa devii mama?

Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul? Spre exemplu, am o prietena care isi doreste cu disperare sa ramana insarcinata.

Iti doresti un copil. Este firesc. Insa cum stii daca, din punct de vedere psihic, esti pregatita sa ai unul?

Spre exemplu, am o prietena care isi doreste cu disperare sa ramana insarcinata. Cand am intrebat-o de ce, mi-a spus ca nu se simte implinita, ca femeie, daca nu ar avea un copil. Raspuns care m-a lasat total descumpanita. Si socul a fost cu atat mai mare cu cat am constatat ca este o idee destul de frecvent intalnita.

Apare astfel intrebarea: care sunt motivele reale pentru care iti doresti un copil?

Prea adesea, femeile aleg sa aiba un copil din cauza unor factori care nu au, neaparat, legatura cu maternitatea, in sine. Unele femei cred ca nu sunt implinite fara un copil, precum prietena mea.

Altele cred ca un bebelus va pune pe picioare o relatie cu probleme si nu numai.

De exemplu, daca simti ca relatia ta nu este exact ceea ce ti-ai dorit, acesta este un moment nepotrivit sa ai un copil. In urma cu mai mult timp, aparitia unui bebelus in familie "obliga" barbatul sa ramana langa sotia lui (si, uneori, nici macar acest lucru nu era de ajuns pentru a "repara" o relatie distrusa). Astazi insa, sunt tot mai rare cazurile in care o familie rezista datorita unui copil.

Astfel, daca ai o relatie dificila cu partenerul de viata si nu vezi nici un viitor impreuna cu el, un copil, care presupune multa dragoste, atentie, grija, bani, timp, devotament, echilibru si nu numai, cu atat mai mult va contribui la finalizarea relatiei.

Daca esti convinsa ca doar un copil te va ajuta sa te simti implinita, ca femeie, gresesti.
A avea un copil te implineste ca mama, nicidecum ca femeie, iar a fi femeie nu echivaleaza doar cu statutul de mama.

Psihologul Roxana Carpiuc declara: "Adesea, in momentul in care devenim mame, uitam ca suntem si femei, cel putin o vreme. Cu atat mai mult daca relatia ta nu merge bine, nu este cazul sa incerci s-o 'repari' aducand pe lume un copil. Cel mai probabil, legatura se va altera si mai mult, in loc sa se imbunatateasca, pentru ca nervii, oboseala si prioritatea acordata copilului nu au cum sa faca mai mult bine legaturii. Este de preferat sa ai o relatie foarte stabila si satisfacatoare inainte de a decide sa concepi un copil."

Daca abia te-ai casatorit, asteapta o vreme pana sa alegi sa fii mama.
Vezi cum merge casnicia, cum va intelegeti, cum este traiul in doi, cat de pregatit este viitorul tata. Cand vei avea toate lucrurile puse la punct si in echilibrul mult dorit, sarcina va veni, intr-adevar, ca o implinire a ta, ca femeie, dar si a intregii familii.

Maturitatea tatalui, precum si cat de pregatit este acesta pentru sosirea unui bebelus in familie sau in relatia voastra reprezinta doua lucruri foarte importante. Gandeste-te la aceste aspecte si discuta extinderea familiei cu partenerul tau de viata - este foarte posibil ca iubitul tau sa aiba alte asteptari si nevoi de la relatia voastra. Daca in doi este dificil sa cresti un copil... gandeste-te cum va fi sa il ingrijesti singura, in eventualitatea in care tatal nu este pregatit pentru responsabilitatea de parinte.

"Daca se intampla, sansele sunt 50-50%", ne explica Jeni Chiriac, psiholog.
"Se intampla destul de rar ca un cuplu sa ia aceasta decizie perfect de acord si planificat. Fie este un accident dorit si, in consecinta, cuplul se straduieste ca lucrurile sa mearga bine, fie relatia deja contaminata va involua."