8 secrete pe care limbajul corpului le dezvăluie despre tine

Fie că realizezi sau nu, oamenii îți analizează întotdeauna limbajul corpului pentru a descoperi detalii ascunse despre tine.

Gesturile pe care le faci transmit mesaje importante celorlalți. Iată câteva dintre acestea, potrivit specialiștilor citați de rd.com:

Contactul vizual

Dacă vrei ca limbajul corpului să-i transmită persoanei din fața ta că o asculți, contactul vizual este esențial. Dar ar trebui limitat: un contact vizual insistent poate fi consdierat amenințător. "Atunci când privești în ochi mai mult de 80% din timp persoana cu care vorbești, aceasta s-ar putea simți intimidată. De asemenea, atunci când contactul vizual este prea mic, de 40% sau mai puțin, poate fi un semn că nu ești sincer. Numărul magic de 60 de procente, adică puțin mai mult de jumătate", declară pentru rd.com specialistul în limbajul corpului Janine Driver.

Brațele încrucișate

Îți ții brațele încrucișate? Ceilalți ar putea crede că ești distant, nesigur, anxios, defensiv sau încăpățânat, potrivit experților. Dar încrucișarea brațelor are și câteva avantaje. Se pare că această poziție îi ajută pe oameni să se concentreze la unele taskuri dificile. Potrivit unui studiu, persoanele care și-au încrucișat brațele au fost cu 30% mai predispuși să încerce să rezolve întrebări dificile de matematică, față de cei care și-au ținut brațele pe masă. "Gestul de a încrucișa brațele utilizează ambele emisfere ale creierului și creează astfel o capacitate cognitivă mai bună", spune specialistul.

Stând pe scaun, cu picioarele depărtate

Atunci când adopți această poziție este un semn că îți "marchezi" teritoriul și vrei să te impui. "Oamenii care au putere au tendința de a ocupa mai mult spațiu", susține expertul Janine Driver.

Picior peste picior

Dacă stai cu picioarele încrucișate, cu o gleznă deasupra genunchiului, este un semn de încredere și dominanță. Cunoscută că poziția cifrei patru, această poziție îți expune zona intimă, care este considerată de experți drept "zona puterii". "Avem trei zone ale corpului pe care le expunem atunci câns suntem relaxați: adâncitura gâtului, buricul și zona intimă", spune specialista. Este o poziție folosită predominant de bărbați, dar femeile încep să adopte o astfel de poziție tot mai mult.

Picioarele încrucișate în zona gleznei atunci când stai pe scaun poate arată că ești retras, nesigur sau că te temi, fiind o poziție adoptată adesea de oameni în timpul unui interviu.

Femeile care vor să fie mai atrăgătoare pentru un bărbat ar trebui să stea picior peste picior. Potrivit unui studiu, bărbații au votat această poziție ca fiind cea mai atrăgătoare poziție adoptată de o femeie care stă jos.

În picioare, cu mâinile în șold

Poate crezi că "poziția Superman", așa cum este cunoscută, inspiră încredere în sine, dar specialiștii avertizează că poate fi interpretată și ca fiind agresivă. Iar acest lucru se întâmplă pentru că ocupi mai mult spațiu și îi "ameninți" pe ceilalți cu coturile, împiedicându-i să se apropie de tine. Chiar și o mână în șold poate transmite un mesaj greșit. De aceea, specialiștii recomandă să nu adopți niciodată o astfel de poziție în timpul unui interviu de angajare.

Strângerea de mână

Obiceiul ca două persoane să-și strângă mâinile atunci când se întâlnesc datează din vremea Imperiului Roman. Inițial, oamenii își prindeau întreg antebrațul, dar în prezent își strâng numai palmele. Strângerea mâinii este un gest de încredere și simbolizează faptul că ești binevenit. Dar atunci când intri într-o încăpere cu oameni pe care nu îi cunoști, să intinzi primul mâna ar putea însemna că te consideri binevenit de cealaltă/celelalte persoane, ceea ce poate crea o impresie negativă.

Zâmbești des

Să zâmbești sau să râzi des în timpul unei conversații sau interacțiuni cu alte persoane poate avea un efect pozitiv. Atunci când zâmbeși, poți îmbunătăți semnificativ relațiile. "Dovezile au arătat că zâmbetele și râsul pot ajuta sistemul imunitar, apără organismul de boli, prelungesc viața, te ajută să-ți vinzi ideile, să te faci ascultat și să-ți faci mai mulți prieteni", spune specialistul. Acesta este unul dintre motivele pentru care capacitatea de a fi amuzant și de a-i face pe ceilalți să râdă este considerată atrăgătoare de foarte multe persoane. 

Îți atingi nasul

Atunci când minți, nasul nu devine neapărat mai mare, dar există o explicație științifică pentru efectul "Pinocchio". Cercetătorii au descoperit că atunci când minți, sunt eliberate substanțe numite catecolamine care duc la inflamarea țesutului din nas. De asemenea, crește tensiunea sanguină, care face ca nasul să te mânânce, iar tu să te scarpini. Aceeași reacție apare dacă ești supărat, furios sau anxios. Nu vei vedea că nasul unei persoane se umflă atunci când minte, dar vei observa că începe să-și atingă nasul. Dacă se confruntă pur și simplu cu o mâncărime la nivelul nasului, se va scăpina cu o mișcare hotărâtă. Dar dacă doar își atinge din când în când nasul, este un semn că minte.