Istoria costumului de baie. Cum s-a transformat de-a lungul anilor

Descoperă istoria costumului de baie și află cum a evoluat această piesă vestimentară de-a lungul anilor.

Până în secolul XVIII, oamenii nici nu concepeau că ar putea avea nevoie de costume de baie. Dar lucrurile s-au schimbat rapid atunci când au început să călătorească și să devină turiști. Costumele de baie s-au transformat mult de-a lungul istoriei. Forma luată de această piesă vestimentară a fost întotdeauna în strânsă legătură cu statutul femeii în societate. 

Istoria costumului de baie: 1910

Odată cu apariția transportului pe calea ferată, oamenii au putut călători mai ușor sute de kilometri, ceea ce a dus la apariția turismului și a destinațiilor de vacanță la malul mării. Dar persoanele din înalta societate nu erau obișnuite să se dezbrace în public. Drept urmare, aveau nevoie de haine speciale pe care să le poarte în timp ce stăteau la plajă. Primul costum de baie pentru femei era compus dintr-o rochie și pantaloni largi, în timp ce bărbații purtau pantaloni până la genunchi și o cămașă.
 
Un alt detaliu interesant al vacanțelor pe plajă de la începutul secolului 20 erau vagoanele special concepute în care oamenii își puteau schimba hainele de stradă cu cele pentru baie. Vagonul era apoi tras de cai în apă, iar persoanele din interior puteau coborî direct în mare, fără să fie văzute în hainele pentru baie.

Istoria costumului de baie: Anii '20

La sfârșitul anilor ‘20, moda în materie de costume de baie a fost influențată de Jocurile Olimpice. Când înotul a devenit un sport olimpic oficial, a fost clar că un costum de baie voluminos îi poate împiedica pe sportivi să obțină cele mai bune rezultate. Femeile înotătoare au surprins publicul cu un costum de baie care le dezvăluia brațele și picioarele. Dar la scurt timp, numeroase alte femei au vrut să le urmeze exemplul, astfel că au apărut costume de baie care expuneau tot mai mult corpul.

Istoria costumului de baie: Anii ‘30

În anii ‘30, costumele de baie erau similare cu cele din anii trecuți, dar au început să fie produse într-o varietate mai mare de culori. De asemenea, datorită lui Coco Chanel, pielea bronzată a devenit trendy, iar femeile au început să adauge diverse accesorii pentru a-și evidenția bronzul. Bărbații aveau acum voie să își arate pieptul și să poarte pantaloni scurți.

Istoria costumului de baie: Anii ‘40

Al Doilea Război Mondial a transformat toate aspectele vieții, inclusiv costumele de baie. Era necesară reducerea cantității de material folosită la producerea hainelor, astfel că a apărut costumul de baie din două piese.
Louis Réard, care conducea o afacere de familie ce producea lenjerie intimă, a observat că femeile își ridicau pantalonii costumelor de baie pentru a se bronza mai bine. Acest lucru l-a inspirat să creeze bikini. În anul 1946 și-a prezentat noul model de costum de baie pentru femei. Oamenii au fost șocați pentru că nu erau obișnuiți ca o piesă vestimentară să dezvăluie atât de mult.

Istoria costumului de baie: Anii ‘50

Industria cinematografică a adoptat rapid bikini pentru că fetele în costume minuscule creșteau audiența și ofereau rezultate bune la box office. Prima actriță care a îndrăznit să își facă apariția într-un astfel de costum de baie a fost franțuzoaica Brigitte Bardot.

Istoria costumului de baie: Anii ‘60

Femeile din anii ‘60 purtau deja modele diferite de costume de baie, dar principala noutate era materialul elastic și care se usca ușor, numit lycra, din care erau realizate costumele de baie. 

Istoria costumului de baie: Anii ‘70

În anii ‘70, femeile nu au mai rezistat tentației bikinilor și au început să poarte tot mai des acest tip de costum de baie care le permitea să obțină bronzul perfect. Producătorii au fost inspirați de cererea uriașă și au început să adauge terminația “kini” și altor modele de costume. Astfel a apărut monokini, un costum de baie dintre o singură piesă, cu lateralele decupate.

Istoria costumului de baie: Anii ‘80

În anii ‘80, costumele de baie dintr-o singură piesă au revenit la modă odată cu apariția petrecerilor la piscină. Cu toate acestea, femeile care voiau să se bronzeze foloseau în continuare bikinii, care deveneau din ce în ce mai mici.

Istoria costumului de baie: Anii ‘90

Serialul TV “Baywatch” a fost extrem de popular în anii ‘90. Mulți oameni erau fascinați de Pamela Anderson și colegii ei care alergau pe plajă în costume de baie sexy. Nu este de mirare că tipul de costum de baie dintr-o singură piesă, decupat pe  șolduri, purtat de Pamela a fost în acea perioadă cel mai popular model.

Istoria costumului de baie: Anii 2000

În anii 2000, costumul de baie mini-bikini se afla din nou în topul popularității. Dar era asociat de această dată cu pareo de diferite forme, care putea fi folosit pe post de fustă sau rochie.

Istoria costumului de baie: Anii 2010

2010 a fost anul în care monokini a revenit în tendințe. Deși arătau foarte sexy, aceste costume de baie erau incomode și îți distrugeau bronzul. Un alt model dificil de purtat era cel de tip bandeau, fără bretele, care arată bine numai în cazul anumitor tipuri de siluetă. De asemenea, nu ofereau suficientă susținere femeilor cu sânii mari.

Costumele de baie în prezent

Costumele de baie în tendințe sunt cele de tip retro. Sunt în trend slipii cu talie înaltă și nuanțele intense precum galben sau tonuri neon. Materialele creponate precum cele din anii '60 se numără de asemenea printre tendințele acestui sezon.