Cum sa te imbraci pentru a avea succes

Nu-i asa ca iti doresti sa impresionezi clientii, sa castigi contracte cat mai avantajoase pentru compania unde lucrezi si sa "respiri" profesionalism prin toti porii? Pentru a-ti atinge aceste obiective, nu este suficient sa fii cat mai informata si competenta, ci sa iti castigi credibilitatea si sa te impui prin aspectul vestimentar - care are reguli diferite, in functie de locul tau de munca.



Daca lucrezi intr-o companie cu profil juridic, intr-o banca sau in consultanta, cel mai bine este sa alegi tinute clasice si sobre, costume deux pieces (cu pantaloni sau fusta), in culori neutre: negru (care este una dintre "vedetele" de pe catwalk in acest sezon), cachi, gri sau diferite nuante de maro. In context, tendintele sezonului de toamna-iarna 2005-2006 recomanda sacou scurt, incheiat cu un singur nasture masiv si ornamentat.

Nu uita de trenci - este o piesa care nu ar trebui sa-ti lipseasca din garderoba. Asorteaza-l cu o pereche de cizme lungi si vei fi o aparitie eleganta si stilata.



Lucrezi in publicitate, esti jurnalist la un cotidian, la radio sau la un post de televiziune? In acest caz, probabil iti doresti sa ai o aparitie cat mai destinsa, mai putin pretentioasa si sa fii, in acelasi timp, imbracata comod. Cu toate acestea, este necesar ca aspectul tau sa fie unul decent si adaptat rigorilor profesiei - asa incat fustele mini sunt interzise, indiferent cat de frumoase ar fi picioarele tale. Asa numitul stil "casual-sic" este cea mai buna alegere in cazul tau. Opteaza pentru blugi, un top de matase sau de sifon, un pulover de casmir in nuante vesele si o jacheta militara, foarte moderna in acest sezon.




In cazul in care lucrezi intr-un spital, restaurant sau salon de frumusete, imaginea ta trebuie sa fie cea a unei persoane abordabile si pe care te poti baza oricand. Clasicele si sobrele deux pieces-uri nu-si au locul, pentru ca nu urmaresti sa iti impui punctul de vedere in fata interlocutorilor. Daca insa iti place sa te imbraci in costum, alege culori mai vesele si pastelate - chiar si rosu este permis in acest caz. De asemenea, sunt indicate bluzele si rochiile cu imprimeuri nostime.



Indiferent de locul tau de munca, ti se intampla uneori sa primesti cate o invitatie la un eveniment ceva mai select si pretentios - iar pe invitatie se mentioneaza, de exemplu: "black tie". Nu-i asa ca esti putin confuza? La ce se refera acest termen?

In fapt, e vorba despre un "cod vestimentar", care, in prezent, nu mai este atat de riguros precum in deceniile trecute.
Acest lucru atrage dupa sine mai putine reguli dar, in contrapartida, "granitele" dintre formal si casual sunt tot mai subtile si nu este exclus sa apara confuzii. Iata care sunt principalele trei stiluri incluse in acest "cod".



Acest termen iti spune ca este interzis sa apari in blugi. Codul "formal" se aplica evenimentelor gen cocktail sau petrecere, si va trebui sa te imbraci in consecinta. Negrul reprezinta o alegere excelenta in aceasta situatie. Pentru barbati, cravata este obligatorie, chiar daca nu le place sa "se stranga de gat".



Alege o rochie de seara si o poseta asortata. Barbatii vor opta pentru un costum inchis la culoare si cravata sau papion.



In aceasta situatie, poti sa te imbraci ceva mai putin conventional; cu toate acestea, trebuie sa fii o aparitie placuta si ingrijita (mai ales daca este o petrecere de serviciu).
Un costum cu pantaloni este ideal, indiferent de momentul zilei. Da, ai putea purta si blugi, dar uita de perechea aceea aparent decolorata si alege blugi impecabili, de preferat bleumarin. Poarta-i cu un top de satin sau sifon. Barbatii pot alege o camasa cu imprimeuri, cu un sacou asortat.